Būk pasiruošęs „Euro 2020“: B grupės valdovė Belgija ir pasaulio čempionato įkvėptų rusų ambicijos Apžvalga

Ilgai lauktas ir žadantis gražiausių įvarčių, nuostabių emocijų ir velniškų intrigų – toks išsiilgusius futbolo aistruolius pasitinka Europos čempionatas. Pernai dėl COVID-19 krizės nukeltas „Euro 2020“ turi net 11 šeimininkų miestų, kuriuose jau nuo penktadienio užvirs karščiausios futbolo kovos.

 B grupės komandų lyderiai.<br> lrytas.lt koliažas.
 B grupės komandų lyderiai.<br> lrytas.lt koliažas.
 A.Dziuba.<br> AP/Scanpix nuotr.
 A.Dziuba.<br> AP/Scanpix nuotr.
 K.de Bruyne.<br> ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
 K.de Bruyne.<br> ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
 T.Pukki.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 T.Pukki.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 C.Eriksenas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 C.Eriksenas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 8, 2021, 7:54 PM, atnaujinta Jun 10, 2021, 7:20 PM

Portalas lrytas.lt skaitytojams siūlo susipažinti su visomis komandomis, kad aistrų sūkuryje sekti įvykius būtų gerokai paprasčiau.

Pateikiame B grupės apžvalgą.

Danija

Atranka. 4 pergalės, 4 lygiosios, 0 pralaimėjimų

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Čempionai (1992)

„Euro 2016“. Nepateko.

Treneris. Kasperas Hjulmandas, 49 metai

Pagrindinė žvaigždė. Christianas Eriksenas, 29 metai, Milano „Inter“

K.Hjulmandas neturėjo vadovauti komandai šiame Europos čempionate – rinktinės vairą jam buvo numatyta perimti būtent po praėjusiais metais turėjusio vykti turnyro, tačiau danai nusprendė neatidėlioti įvykių ir štai jį matome čia. Progresyvų ir daug žadantį stilių pristatęs strategas jau džiaugėsi ir vaisiais, nes Danija per savo tris pirmuosius pasaulio čempionato atrankos mačus įmušė net 14 įvarčių, o kur dar puikūs pasirodymai Tautų lygoje su Anglija ir Belgija.

Nors Danija bando pereiti prie greito atakuojančio futbolo, komanda ir toliau labiausiai remiasi tvirta gynėjų grandimi, o veiksmams priekyje pirmaisiais smuikais griežia būtent Ch.Eriksenas. Atakuojantis gynėjas – nepamainoma rinktinės dalis. Nepaisant to, Danijos rinktinei taip ir nepavyksta atrasti savo vertę įrodžiusio puolėjo, o treneris 9 numerio poziciją yra linkęs patikėti jauniems žaidėjams.

Suomija

Atranka. 6 pergalės, 0 lygiųjų, 4 pralaimėjimai.

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Nėra patekę.

„Euro 2016“. Nepateko.

Treneris. Markku Kanerva, 57 metai

Pagrindinė žvaigždė. Teemu Pukki, 31 metai, „Norwich City“

Suomijai prireikė 31 bandymo ir štai – ji pasiekė vieno iš pagrindinių turnyrų vartus. Komandai vadovauja buvęs penkiskart Suomijos čempionas Markku Kanerva. Jis 12 metų praleido su jaunimo iki 21 metų rinktine, o tada dirbo pagrindinės rinktinės trenerio asistentu. Pagrindinį vaidmenį perėmęs 2016-aisiais treneris iškart suklijavo tvirtą gynybą, kuri ir leido Suomijai atversti naują istorijos lapą.

Atrankoje Suomija praleido tik 10 įvarčių, tačiau čia išryškėjo didelė problema – sunkiai sekėsi žaisti su patyrusiomis komandomis, tad už 4 tuos įvarčius atsakingi yra italai. Suomiai labiausiai kliaujasi gynybiniu futbolu ir žiūri į savo puolėją Teemu Pukki, kuris per atranką sumušė 10 įvarčių ir turėjo puikų sezoną Anglijoje. Tačiau rinktinės patirties trūkumas tiesiog bado akis.

Belgija

Atranka. 10 pergalių, 0 lygiųjų, 0 pralaimėjimų.

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Vicečempionai (1980)

„Euro 2016“. Ketvirtfinalis. Pralaimėjo Velsui 1:3.

Treneris. Roberto Martinez, 47 metai.

Pagrindinė žvaigždė. Kevinas de Bruyne, 29 metai, „Manchester City“.

Belgijos rinktinė yra neabejotinai tarp favoritų. Atrankoje neiššvaistytas nė vienas taškas ir pakeliui įmušti 40 įvarčių – labai aiški paraiška. Pasaulio čempionate belgai liko treti, tačiau sirgaliai nesutiko, kad ekipa spėjo išnaudoti potencialą. Ant popieriaus belgai turi vieną pajėgiausių komandų visame Europos čempionate. Ekipa turi solidžią gynybą, geriausią atakų organizatorių K.de Bruyne, o puolime – nevaldoma Romelu Lukkau, Drieso Mertenso ir Edeno Hazardo jėga.

Belgai jau puikuojasi ir jaunaisiais talentais, tarp kurių – 24 metų „Leicester City“ saugas Youri Tielemansas, kurį norėsite stebėti. Ispanui R.Martinezui didžiausia problema gali tapti veteranai gynėjai Toby Alderweireldas ir Janas Vertonghenas, kurių žaidime jau pradeda atsirasti klaidų. Gali kilti klausimų ir dėl E.Hazardo, kurio sezoną su Madrido „Real“ temdė traumos.

Rusija

Atranka. 8 pergalės, 0 lygiųjų, 2 pralaimėjimai.

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Čempionai (1960, SSRS), pusfinalis (2008).

„Euro 2016“. Grupių etapas.

Treneris. Stanislavas Čerčešovas, 57 metai.

Pagrindinė žvaigždė. Artiomas Dziuba, 32 metai, Sankt Peterburgo „Zenit“.

Per 2018 metų pasaulio čempionatą Rusijoje šeimininkai nustebino, kai nužygiavo iki pat ketvirtfinalio. Rusai užtikrintai žygiavo ir „Euro 2020“ atrankoje, kur krito tik prieš belgus, su kuriais teks susitikti grupėje. Rusija į Europos čempionatą atvyko su užsivedusiu Artiomu Dziuba. „Zenit“ puolėjas nuo pasaulio čempionato įmušė jau 15 įvarčių. Rusai nemažai vilčių deda ir į 25-erių „Atalanta“ saugą Aleksejų Mirančiuką, kuris vis labiau atsiskleidžia prie jau įsitvirtinusių komandos ramsčių Deniso Čeryševo ir Aleksandro Golovino.

Tačiau Rusijos kelyje yra ir rimtų bėdų. Rinktinė taip ir nesugebėjo atrasti tinkamo keitimo karjerą baigusiam vartininkui Igoriui Akinfejevui. Problemų Rusija turi ir gynyboje, kur vos tik priartėjus greitam ir kokybiškam puolėjui pasipila klaidos. Klausimą kelia ir tai, kad rinktinėje – vos keli žaidėjai, rungtyniaujantis ne Rusijos klubuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.