Būk pasiruošęs „Euro 2020“: karštą intrigą žadančioje A grupėje – atgimusi Italija ir dar didesnės sėkmės trokštantis G. Bale'as Apžvalga

Ilgai lauktas ir žadantis gražiausių įvarčių, nuostabių emocijų ir velniškų intrigų – toks išsiilgusius futbolo aistruolius pasitinka Europos čempionatas. Pernai dėl COVID-19 krizės nukeltas „Euro 2020“ turi net 11 šeimininkų miestų, kuriuose jau nuo penktadienio užvirs karščiausios futbolo kovos.

 A grupės komandų lyderiai.<br> lrytas.lt koliažas.
 A grupės komandų lyderiai.<br> lrytas.lt koliažas.
 B.Yilmazas.<br>Reuters/Scanpix nuotr. 
 B.Yilmazas.<br>Reuters/Scanpix nuotr. 
 G.Xhaka.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 G.Xhaka.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 G.Bale'as.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 G.Bale'as.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 C.Tosunas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 C.Tosunas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 M.Verratti.<br> Scanpix nuotr.
 M.Verratti.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 8, 2021, 3:38 PM, atnaujinta Oct 13, 2022, 11:54 AM

Portalas lrytas.lt skaitytojams siūlo susipažinti su visomis komandomis, kad aistrų sūkuryje sekti įvykius būtų gerokai paprasčiau.

Pateikiame A grupės apžvalgą.

Italija

Atranka. 10 pergalių, 0 lygiųjų, 0 pralaimėjimų.

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Čempionai (1968)

„Euro 2016“. ketvirtfinalis. Po 11 metrų baudinių (1:1) nusileido Vokietijai 5:6.

Treneris. Roberto Mancini, 56 metai.

Pagrindinė žvaigždė. Marco Veratti, 28 metai, „Paris Saint-Germain“.

Dar balandį Lietuvoje viešėjusi Italijos rinktinė Europos čempionate turi ypatingą užduotį – nusiplauti tą skaudžią gėdos dėmę, kuri užtiško dar 2018-aisiais, kai elitinė rinktinė liko už pasaulio pirmenybių durų. 56-erių buvęs „Manchester City“, Milano „Inter“ treneris R.Mancini kol kas viltis pateisina su kaupu – Italijos rinktinė atranką įveikė be pralaimėjimų.

Vienas geriausių savo kartos puolėjų turėjo pakeisti italų žaidimo stilių ir atsisveikinti su senbuviais, tarp kurių – legendinis Gianluigi Buffonas, kurį pakeitė 22-ejų Gianluigi Donnarumma, tačiau Italijos gynybos grandį ir toliau sergi 36-erių Giorgio Chiellini ir 34-erių Leonardo Bonucci. Atranką į Europos čempionatą Italija užbaigė įspūdinga pergale 9:1 prieš Armėnijos komandą, tačiau iki šiol ekipai trūksta pajėgiausių pasaulio ekipų iššūkių.

R.Mancini sudėtyje žvaigždžių netrūksta, o net ir jaunas vartininkas yra gerai susipažinęs su aukščiausia futbolo pavara. Italai vis dar sprendžia, kas geriausiai tvarkytųsi vidurio puolėjo pozicijoje, tačiau nei Ciro Immobile, nei Andrea Belotti tarptautiniuose vandenyse dar neparodė taip trokštamos klasės.

Turkija

Atranka. 7 pergalės, 2 lygiosios, 1 pralaimėjimas.

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Pusfinalis (2008).

„Euro 2016“. Grupių etapas.

Treneris. Senolas Gunesas, 68 metai.

Pagrindinė žvaigždė. Cenk Tosunas, 29 metai, Stambulo „Besiktas“ (išnuomotas)

Turkija sužavėjo puikiu žaidimu sudėtingoje atrankos grupėje, kur sugebėjo atimti net 4 taškus iš pasaulio čempionų prancūzų. Tautų lygoje turkai iškrito į C lygą, tačiau užtikrintai pradėta pasaulio čempionato atranka neleis suabejoti – turkai atvyko pasiimti bilietą bent į kitą etapą. Turkijos ekipos sėkmę dažnai lėmė solidi vidurio gynėjų pora – Meritas Demiralis iš Turino „Juventus“ ir Caglaris Soyuncu iš „Leicester City“.

Itin svarbų vaidmenį atlieka atakų organizatorius saugas Hakanas Calhanoglu iš „AC Milan“, kurio kūryba lėmė ne vieną įvartį. Didžiausią nerimą turkams kelia vartininkas Ugurcanas Cakiras iš „Trabzonspor“. Pastarajam trūksta tarptautinio futbolo patirties. S.Gunesas neturi ir patikimo atsarginių suolelio.

Velsas

Atranka. 4 pergalės, 2 lygiosios, 2 pralaimėjimai.

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Pusfinalis (2016)

„Euro 2016“. Pusfinalis. Pralaimėjo Portugalijai 0:2.

Treneris. Robertas Page'as, 46 metai

Pagrindinė žvaigždė. Garethas Bale'as, 31, „Tottenham Hotspur“

Velso rinktinė į „Euro 2020“ iškeliavo po milžiniško skandalo. 2016 metų Europos čempionate spindėjusi komanda žaibiškai susirado naujų aistruolių, bet nesugebėjo patekti į pasaulio čempionatą. Netrukus komandą perėmė legendinis Ryanas Giggsas, bet šio karjera rinktinėje baigėsi sulig pareikštais kaltinimais dėl dviejų moterų užpuolimo. Netrukus R.Giggsas pasitraukė, o jo vietą perėmė asistentu dirbęs R.Page'as, kuris viliasi atgaivinti tą Velso dvasią, kokią regėjome prieš 5 metus.

Didžiausias vilčių svoris krenta ant G.Bale'o pečių, kuris kartu su Aaronu Ramsey iš Turino „Juventus“ priekyje atrodo tikrai įspūdingai, bet be sėkmės nieko pasiekti nepavyks. Kylantiems gynėjams Joe Rodonui ir Neco Williamsui reikės mokytis žaibišku greičiu, G.Bale'o ir A.Ramsey sezonai klubuose nebuvo tobuli, o kur dar ne itin patikima vartininkų grandis, galinti gerokai sumaišyti kortas, jeigu reikalai gerai klostysis puolime.

Šveicarija

Atranka. 5 pergalės, 2 lygiosios, 1 pralaimėjimas.

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Aštuntfinalis (2016)

„Euro 2016“. Aštuntfinalis. Pralaimėjo 11 metrų baudinių seriją Lenkijai (4:5).

Treneris. Vladimiras Petkovičius, 57 metai

Pagrindinė žvaigždė. Granitas Xhaka, 28 metai, Londono „Arsenal“.

2014 metais rinktinės vairą perėmęs V.Petkovičius kiekvienam turnyrui suburia rimtą komandą. Treneris rinktinę užgrūdina ne tik griežta ranka, bet ir solidžiomis pergalėmis. Šveicarai turi patyrusią komandą, o iš pastarųjų čempionatų visi varžovai žino apie solidžią gynybą ir saugų liniją. Šveicarų kapitonas Granitas Xhaka ne vieną kartą įrodė, kad jam rinktinėje sekasi gerokai geriau nei „Arsenal“ klube, o Xherdanas Shaqiri iš „Liverpool“ visada pasiruošęs tapti X-faktoriumi.

Daugiausia akių tikrai kryps į pastaruosius futbolininkus, tačiau nors jie ir yra didžiausia komandos stiprybė – kartu tai ir kelia nerimą. Kyla abejonių dėl G.Xhaka sportinės formos, o X.Shaqiri pastaraisiais metais klube negauna tiek laiko aikštėje, kiek norėtųsi. Negana to, V.Petkovičiaus komandai teks įveikti psichologinį barjerą – trys pastarieji bandymai pagrindiniuose turnyruose baigdavosi būtent aštuntfinalyje. Paskutinį kartą ketvirtfinalį ši komanda pasiekė 1954 metų pasaulio čempionate.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.