Rusiją siutina Ukrainos futbolininkų apranga – bando kišti pagalius skųsdama ją UEFA

Rusija antradienį nusiuntė skundą Europos futbolo asociacijų sąjungai (UEFA) dėl Ukrainos „politinės“ 2020 metų Europos futbolo čempionato uniformos su Rusijos aneksuoto Krymo atvaizdu ir populiariu nacionalistiniu šūkiu.

Ukrainos futbolo rinktinės marškinėliai siutina Rusiją.<br>Facebook ir Reuters/Scanpix nuotr. koliažas.
Ukrainos futbolo rinktinės marškinėliai siutina Rusiją.<br>Facebook ir Reuters/Scanpix nuotr. koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 9, 2021, 4:04 PM

Rusijos futbolo federacijos laiške, atsiųstame UEFA likus vos trims dienoms iki Europos čempionato pradžios, sakoma: „Atkreipiame dėmesį į politinių motyvų naudojimą ant Ukrainos nacionalinės rinktinės marškinėlių, prieštaraujantį pagrindiniams UEFA aprangos taisyklių principams.“

Ukraina sekmadienį išprovokavo Maskvos įtūžį, šalies futbolo federacijai pristačius 2020 metų Europos čempionato uniformas. Ant jų vaizduojami Ukrainos kontūrai apima Rusijos 2014 metais aneksuotą Krymą bei separatistų kontroliuojamas Donecko ir Luhansko sritis, taip pat užrašyti žodžiai „Šlovė Ukrainai! Šlovė didvyriams!“

Pasirodžius naujienoms apie Rusijos laišką UEFA Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis nedelsdamas išreiškė paramą savo šalies futbolininkų aprangai.

Socialiniame tinkle „Instagram“ jis paskelbė dvi nuotraukas, kuriose laiko marškinėlius su 95 numeriu, ir parašė: „Ukrainos nacionalinės futbolo komandos naujieji marškinėliai iš tikrųjų nepanašūs į kitus. Jie gali šokiruoti. Ant jų yra daug svarbių ukrainiečius vienijančių simbolių.“

UEFA tradiciškai pabrėžia futbolo atskyrimo nuo politikos svarbą.

Tačiau pareiškime naujienų agentūrai AFP UEFA nurodė, kad patvirtino ukrainiečių marškinėlius „pagal galiojančias aprangos taisykles“.

UEFA taisyklės numato, kad apranga negali būti pažeistas „bendras padorumas“, ja negali būti perduodamos „politinės, religinės ar rasinės žinutės“.

Dauguma šalių nepripažįsta Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos.

Ukrainos futbolo federacijos prezidentas Andrijus Pavelka sakė, kad aprangos dizainas su UEFA buvo suderintas daug anksčiau nei sekmadienį įvyko oficialus aprangos pristatymas.

Ukrainiečių futbolininkų marškinėliai yra Ukrainos vėliavos spalvų – geltonos ir mėlynos. Ant jų yra baltas 1991 metais nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos paskelbusios Ukrainos kontūras, apimantis Krymą ir Donecko bei Luhansko regionus.

Šūkis „Šlovė Ukrainai“ yra patriotiškas devizas, dažnai naudotas Kremliaus remtą lyderį Viktorą Janukovyčių nuvertusių protestų dalyvių per 2014 metų revoliuciją.

Po to sukilimo, kurį Maskva pasmerkė, Rusija aneksavo Krymą ir pradėjo remti prorusiškus separatistus Ukrainos rytuose. Besitęsiantis konfliktas nuo 2014 metų pareikalavo daugiau nei 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Tarptautinė bendrija Krymo aneksiją laiko neteisėta ir jos nepripažįsta. Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga dėl to paskelbė sankcijų Rusijai.

„Šlovė Ukrainai“ ir atsakomasis šūkis „Šlovė didvyriams“ siejami su ne vieną dešimtmetį trukusia Ukrainos kova už nepriklausomybę.

Minėti šūkiai kritikuojami Maskvos dėl jų sąsajų su Antrojo pasaulinio karo laikų nacionalistinėmis grupuotėmis, kurios ir kovojo, ir bendradarbiavo su naciais.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova sakė, jog 2020 metų čempionato organizatoriai ir sirgaliai „turėtų žinoti“, kad Ukrainos protestuotojų šūkis „imituoja“ liūdnai pagarsėjusį nacių devizą.

Ji taip pat pasišaipė iš Ukrainos kontūrų ant marškinėlių ir sakė, kad Ukrainos futbolo rinktinė „prijungė Ukrainos teritoriją prie Rusijos Krymo“.

Dėl koronaviruso pandemijos atidėtas Europos futbolo čempionatas vyks nuo birželio 11 dienos iki liepos 11-osios 11 miestų, įskaitant Sankt Peterburgą. Rusijos antrame pagal dydį mieste bus sužaistos septynerios rungtynės, tarp jų – ketvirtfinalis.

Ukraina pateko į C grupę ir sekmadienį Amsterdame sužais rungtynes su Nyderlandų rinktine. Vėliau Bukarešte ukrainiečiai žais su Šiaurės Makedonija ir Austrija.

Rusija yra B grupėje ir birželio 12 dieną Sankt Peterburge žais su Belgija. Po keturių dienų tame pačiame stadione rusai žais su suomiais. Kulminacija šioje grupėje bus Rusijos ir Danijos rinktinių varžybos Kopenhagoje birželio 21 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?