Vilniaus „Žalgiriui“ liko paskutinis barjeras – jau pažįstamas norvegų „Glimt“

UEFA Europos konferencijų lygos atrankoje dalyvauja dvylikos šalių čempionai, tačiau paskutiniame etape Vilniaus „Žalgiriui“ į varžovus teko komanda, su kuria teko susitikti ir pernai – tai Budės „Glimt“ ekipa.

Vilniaus „Žalgiris“ pernai pralaimėjo Budės „Glimt“ ekipai 1:3.<br> E.Žaldario nuotr.
Vilniaus „Žalgiris“ pernai pralaimėjo Budės „Glimt“ ekipai 1:3.<br> E.Žaldario nuotr.
Vilniaus „Žalgiris“ pernai pralaimėjo Budės „Glimt“ ekipai 1:3.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Vilniaus „Žalgiris“ pernai pralaimėjo Budės „Glimt“ ekipai 1:3.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

fkzalgiris.lt

Aug 18, 2021, 12:20 PM, atnaujinta Aug 18, 2021, 12:28 PM

Praėjusiais metais nedidelio miesto komanda sudrebino Norvegiją – laimėjo 26 iš 30 čempionato rungtynių, artimiausią persekiotoją „Molde“ aplenkė net 19 taškų, pelnė daugiau nei 100 įvarčių.

Tarptautiniame fronte „Glimt“ Europos lygoje startavo net 6:1 sutriuškindamas „Kauno Žalgirį“.

Antrajame etape į Norvegiją teko keliauti ir „Žalgiriui“. „Glimt“ laimėjo 3:1, bet šį kartą rezultatas neatspindėjo įvykių eigos, nes dvikova buvo daug atkaklesnė.

Norvegai išsiveržė į priekį po vilniečių vartininko ir gynėjų klaidos. Rezultatą po F. Kyeremeh perdavimo išlygino L. Antalis. Visgi vėliau Budės ekipa pelnė du įvarčius po kampinių.

Šanso atsirevanšuoti „Žalgiriui“ nebuvo – dėl COVID-19 pandemijos UEFA turnyruose pernai rudenį buvo žaidžiamos tik vienos rungtynės.

Trečiajame atrankos etape „Glimt“ žaidė su garsiuoju „AC Milan“. „San Siro“ stadione po permainingos kovos „Milan“ laimėjo dvikovą rezultatu 3:2, tačiau viskas galėjo baigtis ir lygiosiomis.

Pačioje dvikovos pabaigoje šimtaprocentės progos neišnaudojo norvegų kapitonas Ulrikas Saltnesas.

Visgi iš tos dvikovos norvegai šį tą laimėjo. Komandos lyderį Jensą Peterį Haugę tas pats „Milan“ neužilgo perpirko už 5 milijonus eurų.

Pelningesnių kontraktų vėliau sulaukė ir kiti ekipos lyderiai.

Philippas Zinckernagelis 2021-ųjų sausį pasirašė sutartį su anglų „Watford“, o rezultatyviausią Norvegijos lygos puolėją daną Kasperį Junkerį už 2 mln. eurų įsigijo japonų klubas „Urawa Reds“.

Visi šie skaičiai įspūdingi žinant kad Budės mieste yra vos 50 tūkst. gyventojų ir miestas niekuomet nebuvo žinomas dėl futbolo. Nebent dėl to, jog čia atvykdavo turistai, tikėdamiesi pamatyti šiaurės pašvaistę.

Iki 1971-ųjų metų komandos iš šiaurės Norvegijos net nebuvo priimamos į elitinį divizioną, nes buvo laikomos nepakankamai konkurencingomis.

Pastaruosius keliolika metų komanda tai iškrisdavo iš aukščiausios lygos, tai pakildavo. 2018 metais, kai prie ekipos vairo stojo Kjetilis Knutsenas, „Glimt“ sezoną baigė arti iškritimo ribos. Visgi kitais metais Budės komanda iškovojo antrą vietą, o pernai neturėjo sau lygių.

Įdomu, jog tarp savo padėjėjų K. Knutsenas turėjo ir buvusį Norvegijos oro pajėgų pilotą. Komandai jis talkino kaip psichologas. Ekipoje taip pat ryškus Jungtinės Karalystės indėlis – čia dirba du kineziterapeutai iš Anglijos, vienas britas vadovauja ir klubo akademijai, dar du užima kitas pareigas klubo struktūroje.

Įpusėjus šių metų sezonui Norvegijoje „Glimt“ nebėra tokie ryškūs lyderiai – lygoje po 16 turų pirmauja „Molde“ ekipa. Nuo juos Budės klubas atsilieka penkiais taškais ir turi vienerias rungtynes atsargoje.

Nauju ekipos atakų lyderiu tapo vasarį iš „Rosenborg“ atvykęs Erikas Botheimas, kuris lygoje yra pasižymėjęs 9 įvarčiais.

Aikštės viduryje ir toliau svarbų vaidmenį atlieka saugai U. Saltneris, kuris praėjusį sezoną atliko 13 rezultatyvių perdavimų, bei Patrickas Bergas. Pastarasis nuo pernai yra kviečiamas ir į Norvegijos rinktinę bei yra tikras dinastijos atstovas – „Glimt“ gretose žaidė jo senelis, tėvas ir dėdės.

Ekipos pagrindą sudaro norvegai. Iš legionierių svarbesnius vaidmenis turi rusas vartininkas Nikita Chaikinas, krašto gynėjas Alfonsas Sampstedas, ir puolėjas iš Nigerijos Victoras Boniface‘as.

Pastarasis galingai sudėtas žaidėjas pernai kėlė nemažai problemų „Žalgirio“ gynėjams po kampinių – jis pats pelnė vieną įvartį ir asistavo komandos draugui.

Iš žaidusių prieš „Žalgirį“ praėjusių metų akistatoje „Glimt“ neliko tik trijų žaidėjų – be minėtųjų P. Zinckernagelio ir J. Hauge, komandą paliko ir labiau atsarginio vaidmenį turėjęs saugas Ole Amund Sveenas.

Čempionų lygoje Budės ekipa dukart nusileido Lenkijos čempionui Varšuvos „Legia“ (2:3 ir 0:2), o Europos Konferencijų lygoje bendru rezultatu 6:0 įveikė „Valur“ (Islandija) ir 3:2 – „Priština“ (Kosovas) komandas.

Prieš išvyką į Lietuvą Norvegijos čempionai pasipildė puolėju Amahliu Pellegrino. Tanzanijos kilmės norvegas pastaruoju metu žaidė Saudo Arabijoje, o praėjusį sezoną „Kristiansund“ gretose įmušė 25 įvarčius ir Norvegijos čempionate pagal šį rodiklį nusileido tik minėtam K. Junkeriui.

Dvikovos nugalėtojas iškovos teisę rungtyniauti UEFA Europos konferencijų lygos grupių etape.

„Žalgirio“ pirmoji dvikova su norvegais vyks ketvirtadienį 20 val. Vilniuje, LFF stadione.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.