UEFA Čempionų lygos paveikslas: nuo plačiausiu frontu puolančios Ispanijos iki Moldovos debiuto

Čempionų lygos grupių varžybose šį sezoną pirmą kartą žais Moldovos klubas, savo atstovus svarbiausiame žemyno futbolo turnyre turės 15 šalių, o palyginti su praėjusiu sezonu Čempionų lygoje pasikeitė tik dešimt komandų. Toks turnyro paveikslas susidėliojo futbolininkams šią savaitę sužaidus paskutines atrankos etapo rungtynes.

Čempionų lygos paveikslas: nuo plačiausiu frontu puolančios Ispanijos iki Moldovos debiuto.<br>ZP/Scanpix nuotr.
Čempionų lygos paveikslas: nuo plačiausiu frontu puolančios Ispanijos iki Moldovos debiuto.<br>ZP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 26, 2021, 12:23 PM

Šalys

Čempionų lygos grupių etape žaidžia 32 komandos, o pagal turnyro nuostatus vienai šaliai gali atstovauti ne daugiau nei keturi klubai. Vis dėlto įmanomos ir išimtys, nes kelialapius į šį turnyrą gauna praėjusio sezono Čempionų lygos ir Europos lygos nugalėtojai.

Šiais metais pasisekė Ispanijai. „Villarreal“ klubas pavasarį tapo Europos lygos nugalėtoju, bet nacionalinėse pirmenybėse nepateko tarp keturių stipriausių (užėmė tik septintąją vietą), todėl Čempionų lygoje šį sezoną Ispanijai atstovaus penkios komandos.

Teisė kuriai nors šaliai registruoti penkias komandas suteikta trečią kartą per Čempionų lygos istoriją. 2015-2016 metų sezone žaidė penkios Ispanijos komandos, 2017-2018 metų sezone – penkios Anglijos komandos.

Šį sezoną Čempionų lygoje po keturias komandas turės Anglija, Vokietija ir Italija, tris – Portugalija, po dvi – Prancūzija ir Ukraina, po vieną – Rusija, Nyderlandai, Turkija, Belgija, Šveicarija, Austrija, Švedija ir Moldova.

Iš viso grupių varžybos aplankys 15 šalių.

Moldova tapo 34-ąja šalimi, kurios komanda pateko į Čempionų lygos grupių varžybas (turnyras rengiamas nuo 1992 m.).

UEFA nacionalinių lygų reitinge, pagal kurį skirtstomos kvotos Europos turnyruose, Moldova užima tik 41-ąją vietą. Ši šalis atsilieka net ir nuo Lietuvos, kuri užima 35-ąją vietą.

Kol kas tik po vieną kartą Čempionų lygoje žaidė Suomijos (1998-1999 m. sezone), Kazachstano (2015-2016 m.) ir Azerbaidžano (2017-2018 m.) čempionai.

Tarp rečiausiai patekdavusių į grupių etapą yra Slovėnijos, Vengrijos, Bulgarijos, Lenkijos, Slovakijos (žaidė po 3 kartus), Serbijos (4), Baltarusijos, Kipro ir Izraelio (po 5) klubai.

Įdomu, kad Ispanija šį rudenį pažymi savotišką jubiliejų. Šios šalies klubai Čempionų lygos grupių varžybose žais šimtąjį kartą (sudėjus visų klubų žaistus sezonus). Nė viena kita šalis dar nepasiekė triženklės ribos.

Senbuviai

Šis Čempionų lygos sezonas yra 30-asis. Nė vienai komandai nepavyko be pertraukų likti elite visus trisdešimt metų.

Lyderiai pagal sezonų skaičių yra du Ispanijos futbolo milžinai „Barcelona“ ir Madrido „Real“. Abu amžini varžovai šį rudenį Čempionų lygoje startuos 26-ąjį kartą.

25-ąjį kartą žais Miuncheno „Bayern“ ir „Porto“, 24-ąjį – „Manchester United“, 22-ąjį – Turino „Juventus“, 18-ąjį – Londono „Chelsea“, „Milan“ ir Kijevo „Dynamo“, 17-ąjį – Amsterdamo „Ajax“, 16-ąjį – Dortmundo „Borussia“, Lisabonos „Benfica“ ir Donecko „Šachtar“, 15-ąjį – Milano „Inter“.

Daugiausiai kartų iš eilės į Čempionų lygą pateko „Real“ klubas. Jis praleido keturis sezonus praėjusiame amžiuje, bet nuo 1997-1998 metų sezono visuomet patenka į grupių etapą ir jame kovos 25-ąjį kartą iš eilės.

„Barcelona“ tęsia 18 sezonų virtinę, „Bayern“ – 14, „Manchester City“ – 11, „Juventus“ ir PSG – 10.

Tarp komandų, kurios šį sezoną nepateko į grupių etapą, Čempionų lygoje ilgiausiai žaidė Pirėjo „Olympiakos“. Šis klubas elitiniame Europos turnyre varžėsi 20 kartų.

Skaičiuojant ir Čempionų taurės laikus, turnyro rekordininkas yra Madrido „Real“. Jis svarbiausiame žemyno turnyre dalyvauja 52-ąjį kartą. „Benfica“ komanda Čempionų taurėje arba Čempionų lygoje varžosi 41-ąjį kartą, „Bayern“, „Ajax“ ir Kijevo „Dynamo“ – 38-ąjį.

Naujokai

Moldovos čempionas Tiraspolio „Sheriff“ klubas yra vienintelis Čempionų lygos debiutantas.

Kiti klubai arba Čempionų lygos grupių varžybose žaidė ir praėjusį sezoną, arba į jas grįžo po pertraukos. Ilgiausiai sugrįžimo laukė „Villarreal“, kuris Čempionų lygoje žais po devynių sezonų pertraukos. „Milan“ į elitą grįžta po septynių, „Wolfsburg“ ir „Malmö“ – po penkių sezonų pauzės.

Palyginti su praėjusiu sezonu Čempionų lygos grupių varžybose pasikeitė dešimt komandų. Teisės žaisti su stipriausiais neapgynė Mionchengladbacho „Borussia“, Romos „Lazio“, „Marseille“, „Rennes“, Maskvos „Lokomotiv“, „Krasnodar“, Pirėjo „Olympiakos“, Stambulo „Basaksehir“, Herningo-Ikasto „Midtjylland“ ir Budapešto „Ferencvaros“.

Jas pakeitė „Villarreal“, „Wolfsburg“, „Milan“, „Lille“, Lisabonos „Benfica“, Lisabonos „Sporting“, Stambulo „Beşiktaş“, Berno „Young Boys“, „Malmö“ ir Tiraspolio „Sheriff“.

Ispanijai ir Anglijai šį sezoną svarbiausiame žemyno turnyre atstovauja tos pačios keturios komandos, kaip pernai (neskaičiuojant prisidėjusio „Villarreal“).

Visos Čempionų lygos komandos

Ispanija (5): Madrido „Atletico“, Madrido „Real“, „Barcelona“, „Sevilla“, „Villarreal“.

Anglija (4): „Manchester City“, „Manchester United“, „Liverpool“, Londono „Chelsea“.

Vokietija (4): Miuncheno „Bayern“, „Leipzig“, Dortmundo „Borussia“, „Wolfsburg“.

Italija (4): Milano „Inter“, „Milan“, Bergamo „Atalanta“, Turino „Juventus“.

Prancūzija (2): „Lille“, Paryžiaus PSG.

Portugalija (3): Lisabonos „Sporting“, „Porto“, Lisabonos „Benfica“.

Rusija (1): Sankt Peterburgo „Zenit“.

Belgija (1): „Club Brugge“.

Ukraina (2): Kijevo „Dynamo“, Donecko „Šachtar“.

Nyderlandai (1): Amsterdamo „Ajax“.

Turkija (1): Stambulo „Beşiktaş“.

Austrija (1): „Salzburg“.

Šveicarija (1): Berno „Young Boys“.

Švedija (1): „Malmö“.

Moldova (1): Tiraspolio „Sheriff“.

(Šalys surašytos pagal jų užimamas vietas UEFA reitinge.)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.