Su kuo pasaulio pirmenybėse kausis Lietuvos salės futbolo rinktinė?

Sekmadienį pasaulio salės futbolo pirmenybėse pirmąsias rungtynes žais Lietuvos rinktinė. Čempionato debiutantai lietuviai pirmajame ture susitiks su Venesuelos salės futbolininkais, o po to A grupėje kovos su Kazachstano ir Kosta Rikos komandomis.

 Su kuo pasaulio pirmenybėse kausis Lietuvos salės futbolo rinktinė?<br>futsal nuotr.
 Su kuo pasaulio pirmenybėse kausis Lietuvos salės futbolo rinktinė?<br>futsal nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2021, 2:16 PM

Lietuvos rinktinė, kaip turnyro šeimininkė, traukiant burtus pateko į pirmąjį krepšelį. Dėl to lietuviai pirmajame etape išvengė akistatos su kuria nors iš galingiausių pasaulio komandų – Brazilija arba Argentina, Ispanija arba Portugalija.

Mūsų šalies rinktinė A grupėje, kurios varžybos vyks Kaune, žais su Venesuelos (sekmadienį, rugsėjo 12 d.), Kazachstano (trečiadienį, rugsėjo 15 d.) ir Kosta Rikos (šeštadienį, rugsėjo 18 d.) komandomis.

Venesuela

Venesuelos rinktinė, kaip ir Lietuvos komanda, yra pasaulio pirmenybių debiutantė. Kol kas venesueliečiai jokių laimėjimų nepasiekė net ir Pietų Amerikos pirmenybėse, kuriose nė sykio nepateko į pusfinalį.

Praėjusiose Pietų Amerikos pirmenybėse, kurios vyko 2017 metais Argentinoje, Venesuelos rinktinė užėmė šeštąją vietą. Grupės varžybose venesueliečiai nepasipriešino abiem žemyno lyderėms Brazilijos ir Argentinos rinktinėms, bet nugalėjo Bolivijos ir Čilės komandas, o rungtynėse dėl penktosios vietos nusileido Kolumbijos salės futbolininkams.

Neabejotinai didžiausias Venesuelos salės futbolo laimėjimas – pernai pasaulio pirmenybių Pietų Amerikos atrankos turnyre užimta ketvirtoji vieta. Brazilijoje vykusio turnyro lemiamose rungtynėse venesueliečiai netikėtai dideliu skirtumu 5:1 sutriuškino Urugvajaus rinktinę, kuriai iki tol dažniausiai pralaimėdavo. Ši pergalė užtikrino Venesuelos rinktinei teisę kartu su Argentinos, Brazilijos ir Paragvajaus komandomis keliauti į Lietuvą.

Kazachstanas

A grupės favoritė yra Kazachstano rinktinė. Tiesa, kazachstaniečiai pasaulio pirmenybėse dalyvauja tik trečią kartą, tačiau ši komanda labai sustiprėjo pastaraisiais metais, kai ją papildė keli natūralizuoti Brazilijos salės futbolininkai.

Kazachstano komanda pasaulio pirmenybėse debiutavo 2000 metais ir pralaimėjo visas trejas rungtynes. Po to kazachstaniečiai į stipriausių pasaulio komandų turnyrą grįžo tik 2016 metais ir pasirodė žymiai geriau. Prieš penkerius metus jie pasiekė dvi pergales grupės varžybose, bet aštuntfinalyje nusileido tuometinei Europos čempionei Ispanijos rinktinei.

Kad Kazachstanas artėja prie pasaulio elito, parodė šios šalies rinktinės rezultatai Europos pirmenybėse. Jose Kazachstano rinktinė debiutavo tik 2016 metais, bet jau pirmuoju bandymu iškovojo bronzos medalius. 2018 metų Europos pirmenybėse ši komanda vėl pateko į pusfinalį, bet kovodama dėl apdovanojimų pralaimėjo abejas lemiamas rungtynes ir užėmė ketvirtąją vietą.

Kazachstano pakilimą nulėmė ne šioje šalyje išugdyti žaidėjai, bet į rinktinę pakviesti natūralizuoti brazilai. 35 metų Leo Higuita net penkis kartus buvo išrinktas geriausiu pasaulio vartininku, o 32 metų Douglasas Junioras ir 28 metų Taynanas Da Silva per praėjusias Europos pirmenybes buvo išrinkti į geriausių žaidėjų penketą. Ši trijulė gins Kazachstano garbę ir Lietuvoje vyksiančiose pasaulio pirmenybėse.

L.Higuita, kuris buvo vienas pirmųjų į Kazachstano rinktinę pakviestų brazilų, šiai šaliai atstovauja nuo 2013 metų. Tais pačiais metais Kazachstano rinktinės treneriu pirmą kartą buvo paskirtas Brazilijos salės futbolo specialistas. Juo tapo Cacao. 2017 metais šį brazilą pakeitė jo tautietis Kaka.

Kosta Rika

Tarp A grupės komandų Kosta Rikos rinktinė turi didžiausią pasaulio pirmenybių patirtį, tačiau jai patekti į planetos čempionatą yra lengviau dėl nedidelės konkurencijos CONCACAF (Šiaurės, Centrinės Amerikos ir Karibų šalių) zonoje.

Kostarikiečiai pasaulio pirmenybėse žais penktąjį kartą, bet pasigirti gerais rezultatais jie negali. 1992, 2000 ir 2012 metų turnyruose Kosta Rikos salės futbolininkai iškrito jau pirmajame etape ir per tuos tris čempionatus iškovojo tik dvi pergales prieš Australijos ir Paragvajaus komandas.

Nedidelis proveržis įvyko 2016 metų pirmenybėse, kuriose kostarikiečiai sensacingai sužaidė lygiosiomis su Argentinos rinktine. Šis taškas, pridėtas prie pergalės prieš Saliamono Salas, užtikrino Kosta Rikos komandai kelialapį į atkrintamąsias varžybas. Aštuntfinalyje Kosta Rikos salės futbolininkai pralaimėjo Portugalijos rinktinei 0:4. Beje, argentiniečiai po šalto dušo, kurį jiems surengė Centrinės Amerikos komanda, susitelkė ir tapo 2016 metų pasaulio čempionais.

Kosta Rikos rinktinė pastaraisiais metais dominuoja Šiaurės, Centrinės Amerikos ir Karibų šalių pirmenybėse. Kostarikiečiai nagus parodė dar 2000 metais, kai pirmą kartą tapo žemyno čempionais. Tačiau po to ši komanda atsitraukė ir į viršūnę grįžo tik po keliolikos metų. Užtat 2012, 2016 ir 2021 metų Šiaurės, Centrinės Amerikos ir Karibų šalių pirmenybėse kostarikiečiai triskart paeiliui buvo apdovanoti aukso medaliais.

Šių metų Šiaurės, Centrinės Amerikos ir Karibų šalių pirmenybės vyko Gvatemaloje, o jų finale Kosta Rikos rinktinė įveikė JAV komandą 3:2. Kostarikiečių lyderis Milintonas Tijerino gavo naudingiausio žaidėjo apdovanojimą, o Cesaris Vargasas buvo išrinktas geriausiu vartininku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.