Vingiuotą dvidešimtmetį pažyminčios Lietuvos salės futbolo rinktinės keliai

Pirmasis pasaulio salės futbolo čempionatas buvo surengtas 1989 metais, pirmasis Europos čempionatas – 1996 metais. Lietuva šio žaidimo rinktinę subūrė vėliau ir oficialiose tarptautinėse varžybose debiutavo 2000 metais.

Visus keturis kartus lietuviai iškovojo po vieną pergalę prieš autsaiderius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Visus keturis kartus lietuviai iškovojo po vieną pergalę prieš autsaiderius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2021, 2:59 PM, atnaujinta Sep 13, 2021, 3:04 PM

Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje šiemet vyksiančiame pasaulio salės futbolo čempionato finalo turnyre Lietuvos salės futbolo rinktinė žais šeimininkės teisėmis. O į tarptautinę areną lietuviai žengė per planetos pirmenmybių atrankos varžybas.

2000-aisiais mūsų šalies komanda pateko į 1-ąją grupę, kurios turnyras buvo surengtas Portugalijos mieste Fereiros Pasuše, ir jau per pirmąsias rungtynes susitiko su viena stipriausių Europos komandų Italijos rinktine, 1999 metų žemyno pirmenybėse iškovojusia bronzos medalius.

Suprantama, jėgos buvo nelygios, tačiau salės futbolo naujokai nesileido smarkiai triuškinami ir netgi įmušė įvartį. Italijos futbolininkai nugalėjo mūsų šalies rinktinę 5:1.

Kitos Fereiros Pasuše žaidusios komandos Lietuvos rinktinei irgi buvo per stiprios. Lietuviai pralaimėjo Bosnijai ir Hercegovinai, Andorai bei šeimininkei Portugalijai, kuri tapo grupės nugalėtoja ir iškovojo vienintelį kelialapį į pasaulio čempionatą.

Jau 2000 metų rudenį vyko Europos čempionato atrankos turnyras, bet ir jame Lietuvos rinktinė neiškovojo nė vieno taško (buvo nusileista šeimininkei Vengrijai, Nyderlandams ir Azerbaidžanui). Be taškų lietuviai grįžo ir iš 2002 metų rudenį vykusio kito Europos čempionato atrankos turnyro, kuriame pripažino Serbijos, Ispanijos ir Makedonijos pranašumą.

Ypatinga lapkričio pirmoji

Ypatinga diena Lietuvos salės futbolui buvo 2003 metų lapkričio 1-oji. Tą dieną Kauno sporto halėje prasidėjo pirmą kartą Lietuvoje surengtos oficialios FIFA varžybos, o Lietuvos rinktinė iškovojo pirmąjį tašką pasaulio čempionato atrankos turnyre.

Lietuviai susitiko su galinga Nyderlandų rinktine, kuri FIFA reitinge tuo metu užėmė ketvirtąją vietą. Lietuvos pavadinimas buvo įrašytas tik 73-iojoje reitingo eilutėje, tačiau aikštėje vyko lygi kova ir rungtynės baigėsi rezultatyviomis lygiosiomis 5:5. Gerardo Pasažausko treniruojama komanda netgi pirmavo 4:3, bet svečiai sugebėjo išsiveržti į priekį. Vis dėlto paskutinėmis minutėmis rezultatą išlygino Kęstutis Rudžionis. Jis į olandų vartus įmušė tris įvarčius.

Atsirado viltis patekti į kitą atrankos etapą, bet lemiamose rungtynėse lietuviai nežymiai nusileido kaimynams baltarusiams 3:5. Šeimininkams labai trūko gynybos ramsčio Sigito Juozaičio, kuris susižeidė per rungtynes su olandais.

Baltarusijos rinktinė gavo teisę žaisti atrankos atkrintamajame etape, bet kelialapio į pasaulio čempionatą neiškovojo. Baltarusiams kelią užkirto kiti kaimynai ukrainiečiai.

Geriausi rinktinės metai

Pirmąją pergalę oficialiose varžybose Lietuvos rinktinė iškovojo Europos salės futbolo širdyje Madride. 2004 metų pradžioje Ispanijos sostinėje neseniai atidarytuose Futbolo miesto sporto rūmuose („Pabellon de la Ciudad del Futbol“) vyko Europos čempionato atrankos turnyras, kurio paskutinėse rungtynėse Lietuvos rinktinė vasario 1 dieną sutriuškino Suomijos komandą 7:1.

Tiesa, ir lietuviai, ir suomiai per du pirmuosius turus nesukėlė problemų Ispanijos bei Slovėnijos futbolininkams, todėl tarpusavyje kovojo tik dėl priešpaskutinės vietos. Tačiau tai nesumenkino trenerio G.Pasažausko ir jo vyrų džiaugsmo.

2008 metais Lietuvos salės futbolininkams labai nedaug trūko, kad patektų į pasaulio čempionato atrankos atkrintamąjį etapą. Bosnijos ir Hercegovinos mieste Visoke vykusiame atrankos turnyro pirmajame etape lietuviai per trejas rungtynes surinko 5 taškus ir užėmė antrąją vietą.

Mūsų šalies komanda sužaidė lygiosiomis su šeimininke Bosnija ir Hercegovina 1:1 bei Nyderlandais 3:3, o paskutiniame ture nugalėjo Estiją 7:0. Nors lietuviai nepatyrė nė vieno pralaimėjimo, dar geriau žaidė Bosnijos ir Hercegovinos komanda, kuri lemiamoje dvikovoje pranoko olandus ir pateko į atrankos atkrintamąjį etapą. Tiesa, jame bosnius sutriuškino Ispanijos rinktinė.

Tenka žaist su silpnesniais

Deja, optimistines nuotaikas labai greitai pakeitė pesimistinės. 2009 metų kovą Kaune buvo surengtas Europos čempionato atrankos turnyras, tačiau namų sienos lietuviams nepadėjo: nusileista Baltarusijai 0:6, Gruzijai 0:4 ir Italijai 0:6.

Nesėkmių serija buvo pratęsta 2011 metų gruodį Portugalijos mieste Koimbroje vykusiame pasaulio čempionato atrankos turnyre, kuriame lietuviai irgi pralaimėjo visas trejas rungtynes varžovams iš Portugalijos, Slovakijos ir Prancūzijos.

Plečiantis salės futbolo geografijai, buvo keičiama ir atrankos turnyrų sistema, kuri tapo daugiapakope. Jei pirmojo dešimtmečio pabaigoje Lietuvos rinktinei nereikėjo dalyvauti atrankos pirmajame etape, tai antrojo dešimtmečio pradžioje nesėkmės nustūmė lietuvius į silpnesniųjų draugiją.

Pastarąjį dešimtmetį net keturi iš eilės atrankos pirmojo etapo turnyrai buvo surengti mūsų šalyje. Kaune futbolininkai kovojo dėl kelialapių į 2014 metų Europos čempionato, 2016 metų Europos čempionato ir 2016 metų pasaulio čempionato atrankos antrąjį etapą, Vilniuje – dėl kelialapio į 2018 metų Europos čempionato atrankos antrąjį etapą.

Visus keturis kartus lietuviai iškovojo po vieną pergalę prieš autsaiderius ir užėmė priešpaskutinę vietą, bet tikslas patekti į kitą atrankos etapą ir jame pasigalynėti su stipresnėmis komandomis nebuvo pasiektas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.