Į Vilnių atskridusią Šveicarijos futbolo žvaigždę siekia nubausti už terorizmo reklamą

Į Lietuvą žaisti 2022-ųjų pasaulio futbolo čempionato akistatos atvykusią Šveicarijos rinktinės žvaigždę Xherdaną Shaqiri vejasi politinis skandalas – Serbijos futbolo federacija apkaltino futbolininką reklamuojant kriminalinę-teroristinę organizaciją.

 Xh.Shaqiri kaltinamas terorizmo reklama.<br> lrytas.lt koliažas
 Xh.Shaqiri kaltinamas terorizmo reklama.<br> lrytas.lt koliažas
 Xh.Shaqiri kaltinamas terorizmo reklama.<br> stop kadras
 Xh.Shaqiri kaltinamas terorizmo reklama.<br> stop kadras
 Xh.Shaqiri kaltinamas terorizmo reklama.<br> AFP.Scanpix.com nuotr.
 Xh.Shaqiri kaltinamas terorizmo reklama.<br> AFP.Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 12, 2021, 3:14 PM

Po šeštadienio pergalės C grupėje prieš Šiaurės Airiją, iš anglų „Liverpool“ į prancūzų Liono „Olympique“ šiemet persikėlęs Xh.Shaqiri buvo pakviestas interviu televizijai.

Tuo metu kai 30-metis žaidėjas aikštėje prie reklaminio stendo aiškino pergalės formulę, prie jo priėjo vyras, kuris tarp kitą ko ant futbolininko pečių užmetė striukę.

Ji nebuvo Šveicarijos rinktinės nario aprangos atributas: ant striukės buvo aiškiai matoma emblema – UCK. Tai Kosovo išlaisvinimo armijos trumpinys.

Dalis slaviškų ir Serbiją palaikančių valstybių šią organizaciją laiko teroristine ir kriminaline, nes ji daugelį metų kovojo dėl Kosovo nepriklausomybės nuo Serbijos.

Neapsėjo ši kova be žudymų ir kriminalo, susijusio su narkotikų bei ginklų pardavimu.

Pats žaidėjas po kelių akimirkų ramiai numetė „pasiūlytą“ striukę nuo pečių. Tačiau šis epizodas neprasprūdo pro Serbijos bei ją palaikančių valstybių žvilgsnius.

Xh.Shaqiri yra gimęs buvusios Jugoslavijos žemėse Žegros mieste, kuri dabar priklauso Kosovui.

Ši šalis vienašališkai paskelbė 2008 metais Nepriklausomybę nuo Serbijos. Nuo 1990-ųjų vyko ir susirėmimai tarp Kosovo išlaisvinimo armijos ir Serbijos kariuomenės.

Serbijos futbolo federacija jau paskelbė, kad kreipėsi į UEFA ir prašys griežčiausios bausmės teroristinę Kosovo išlaisvinimo armiją reklamuojančiam Xh.Shaqiri.

„Mes reikalaujame greitos reakcijos ir pačių griežčiausių sankcijų Xh.Shaqiri, nes žaidėjas reklamavo kriminalinę teroristinę organizaciją“, – teigiama Serbijos futbolo federacijos generalinio sekretoriaus Jovano Surbatovičiaus pareiškime.

Tuo tarpu Šveicarijos futbolo federacija paskelbė, kad paprašius policijos, jau sučiuptas vyras, kuris sugebėjo prasibrauti prie žaidėjo ir jam uždėjo striukę su UCK emblema.

„Nepateisinama, kad žmonės siekia futbolo stadionus naudoti politinei propagandai. Xherdanas Shaqiri šioje situacijoje reagavo pavyzdingai ir ramiai. Todėl jam neturi būti jokių pretenzijų. Dėl šio epizodo nusižengęs vyras apklaustas policijos, jam bus uždrausta patekti į stadioną“, – skelbiama Šveicarijos futbolo federacijos pranešime.

Šveicarijos futbolo žvaigždė sulaukė ir asmeninių žinučių socialinėje erdvėje.

Buvęs Serbijos jaunimo rinktinės narys 31-erių Vujadinas Savičius, žaidžiantis Kipro APOEL ekipoje, nutarė imtis įžeidimu, atkreipdamas dėmesį į futbolininko ūgį.

„Tau dar reikalingas žindukas. Linkiu tau paaugti“, – parašė serbas, kurio aliuzija buvo į 169 cm šveicaro ūgį.

Tai ne pirmasis kartas, kai Xh.Shaqiri patenka į tam tikras situacijas su gimtinės reklama. Per 2018 metų pasaulio čempionato rungtynes Rusijoje žaidėjas po įvarčio sukryžiavo rankas ir išplėtė prištus, taip galimai vaizduodamas erelio ženklą.

Tai yra senosios Kosovo vėliavos elementas bei dabartinės Albanijos valstybės atributas. Po šio gesto taip pat Serbija bei Rusija reiškė pretenzijas dėl politinės reklamos UEFA ir Šveicarijai.  

Kosove gyvena 90 procentų albanų.

Šveicarijos ekipa antradienį LFF stadione žais septintojo turo dvikovą su Lietuvos ekipa, kuri praėjusį šeštadienį sugebėjo iškovoti pirmuosius taškus grupėje, įveikusi Bulgariją 3:1.

Pavasarį išvykoje lietuviai nusileido Šveicarijai 0:1

Per 5 rungtynes šveicarai yra surinkę 11 taškų ir antradienį gali pasivyti pirmaujančią C grupėje Europos čempionę Italiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.