Pasaulio futbolo čempionato atranka: nepažeidžiami danai, Europos intrigos ir padėtis kituose žemynuose

Pasaulio futbolo čempionato atrankos turnyre Danijos ir Vokietijos rinktinės šią savaitę pirmosios užsitikrino kelialapius į Katarą. Labai arti tikslo atsidūrė Prancūzijos ir Belgijos futbolininkai, o kituose žemynuose dar nepaaiškėjo nė vienas laimingasis.

Danijos rinktinė užsitikrino vietą pasaulio čempionate. <br>Imago/Scanpix nuotr.
Danijos rinktinė užsitikrino vietą pasaulio čempionate. <br>Imago/Scanpix nuotr.
L.Messi vedė Argentiną į pergalę.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
L.Messi vedė Argentiną į pergalę.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 13, 2021, 1:40 PM, atnaujinta Nov 7, 2022, 1:32 PM

Kelialapiai

Šios savaitės pradžioje paaiškėjo dvi pirmosios komandos, atrankos turnyre užsitikrinusios kelialapius į 2022 metų pasaulio pirmenybes. Pirmadienį tą padarė Vokietija, antradienį – Danija.

Be šių dviejų komandų, kurios tapo Europos zonos atrankos grupių nugalėtojomis, teisę žaisti pasaulio pirmenybėse turi tik šeimininkė Kataro rinktinė. Kitose atrankos zonose kelialapio kol kas neiškovojo nė viena komanda.

Danijos rinktinė yra absoliuti atrankos turnyro lyderė. Danai laimėjo visas 8 rungtynes ir surinko 24 taškus. Per šį atrankos langą F grupės lyderiai savo sąskaitą papildė pergalėmis prieš Moldovą ir Austriją.

Maža to, danai atrankos turnyre dar nepraleido nė vieno įvarčio. Į varžovų vartus jie kamuolį įspyrė 27 kartus.

Europos zonos atrankos turnyre yra viena rezultatyviau žaidžianti komanda. Nyderlandų futbolininkai per 8 rungtynes įmušė 29 įvarčius.

Pirmąją vietą J grupėje užsitikrinusi Vokietijos rinktinė per 8 rungtynes pasiekė 7 pergales ir surinko 21 tašką.

Lyderiai

Danija – ne vienintelė komanda, nepatyrusi nė vieno pralaimėjimo. Atrankos turnyre dar nė karto nepralaimėjo Serbija, Portugalija, Italija, Šveicarija, Prancūzija, Ukraina, Belgija ir Anglija. Tačiau šios komandos vienerias arba kelerias rungtynes baigė lygiosiomis.

Ukrainos rinktinė net 6 iš 7 rungtynių baigė lygiosiomis. Vis dėlto per šį langą ukrainiečiams pavyko nutraukti ilgą lygiųjų virtinę – praėjusį šeštadienį jie išvykoje nugalėjo suomius.

Per paskutinį atrankos langą, kurio rungtynės vyks lapkričio viduryje, dviem komandoms, regis, reikės tik sutvarkyti formalumus. D grupės lyderė Prancūzija ir E grupės lyderė Belgija persekiotojus lenkia tiek, kad sunku įsivaizduoti, jog šios komandos galėtų nukristi į antrąją vietą.

Kitose grupėse intriga didesnė. A grupėje dėl pirmosios vietos kovoja Serbija (17 taškų, liko 1 rungt.) ir Portugalija (16 taškų, liko 2 rungt.), B grupėje – Švedija (15) ir Ispanija (13), C grupėje – Italija ir Šveicarija (po 14), G grupėje – Nyderlandai (19) ir Norvegija (17), H grupėje – Rusija (19) ir Kroatija (17), I grupėje – Anglija (20) ir Lenkija (17). (B, C, G, H ir I grupių lyderėms liko po 2 rungt.)

Penkiose ir šių šešių grupių lyderiai lapkričio mėnesį susikaus tarpusavyje. Tik anglai ir lenkai jau sužaidė abejas tarpusavio rungtynes.

Įvarčiai

Kaip jau minėta, rezultatyviausia atrankos turnyro Europos zonos komanda yra 29 kartus pasižymėję Nyderlandai. O olandas Memphisas Depay yra rezultatyviausias žaidėjas. Jis įmušė 9 įvarčius.

8 įvarčius pelnė izraelietis Eranas Zahavi, 7 – serbas Aleksandaras Mitrovičius, po 6 – suomis Teemu Pukki, lenkas Robertas Lewandowski ir portugalas Cristiano Ronaldo.

Įdomu, kad Prancūzijos rinktinė, praėjusį savaitgalį tapusi Tautų lygos nugalėtoja, pasaulio pirmenybių atrankos turnyre per 6 rungtynes įmušė tik 8 įvarčius – mažiau negu vienas M.Depay.

Autsaideriai

Šeštadienį pirmą kartą šiame atrankos turnyre džiaugėsi Lietuvos futbolininkai. Jie namie nugalėjo bulgarus 3:1 ir iškovojo pirmuosius taškus.

Europos zonoje liko dvi komandos, neiškovojusios nė taško. Tai – po aštuonis pralaimėjimus patyrę San Marinas ir Gibraltaras. San Marinas įmušė vos 1 įvartį – mažiausiai atrankos turnyre. Tuo tarpu Gibraltaras praleido 34 įvarčius – daugiausiai atrankos turnyre.

Tik po 1 tašką turi Lichtenšteinas, Moldova ir Azerbaidžanas. Nė vienos pergalės taip pat neiškovojo Kazachstanas, bet šios šalies rinktinė pasiekė trejas lygiąsias.

Baltijos šalys

Per šį atrankos langą pirmąją pergalę iškovojo ne tik lietuviai, bet ir estai. Estijos futbolininkai praėjusį penktadienį namie įveikė Baltarusijos komandą 2:0. Tiesa, estai jau anksčiau turėjo vieną tašką, kurį gavo, kai išvykoje sužaidė lygiosiomis su Velsu.

Estijos rinktinė per 6 rungtynes surinko 4 taškus ir E grupėje užima ketvirtąją vietą. Paskutinę penktąją vietą grupėje užima Baltarusija, per 7 rungtynes iškovojusi 3 taškus.

Latvijos rinktinė per šį langą dukart žaidė namie ir patyrė du minimalius pralaimėjimus Nyderlandams 0:1 ir Turkijai 1:2 (latviai pirmavo, bet svečiai įmušė 76-ąją minutę ir per teisėjo pridėtą laiką).

Latviai per 8 rungtynes iškovojo 5 taškus ir G grupėje užima penktąją vietą. Grupės autsaideris Gibraltaras neturi nė taško, o ketvirtąją vietą užimančios Juodkalnijos sąskaitoje yra 11 taškų.

Pietų Amerika

Pasaulio pirmenybių atrankos mačai šiomis dienomis vyksta ir kituose žemynuose.

Pietų Amerikoje dešimt komandų dviem ratais kovoja dėl keturių kelialapių į pasaulio pirmenybes ir vieno kelialapio į tarpžemyninį atrankos etapą. Kol kas sužaista 11 turų, neskaičiuojant nukeltų Brazilijos ir Argentinos komandų rungtynių.

Būtent šios komandos yra arčiausiai tikslo. Brazilija iškovojo 28 taškus, Argentina – 22 taškus. Abi favoritės nepatyrė pralaimėjimų, bet brazilai vieną kartą, o argentiniečiai keturis kartus sužaidė lygiosiomis.

Toliau rikiuojasi Ekvadoras, Urugvajus (po 16), Kolumbija (15), Paragvajus (12), Peru (11), Čilė (10), Bolivija (9) ir Venesuela (7).

Rezultatyviausias Pietų Amerikos atrankos turnyro žaidėjas yra 8 įvarčius įmušęs bolivietis Marcelo Moreno. Po 6 įvarčius pelnė argentinietis Lionelis Messi ir brazilas Neymaras.

Pietų Amerikos atrankos turnyre ketvirtadienį dar bus žaidžiamos 12-ojo turo rungtynės.

Afrika

Afrikos žemyne vyksta antrasis atrankos etapas, kuriame 40 komandų žaidžia 10 grupių. Grupių nugalėtojai pateks į trečiąjį atkrintamąjį etapą ir jame kovos dėl penkių kelialapių į pasaulio pirmenybes.

Šią savaitę sužaistos ketvirtojo turo rungtynės. Po jų kelialapius į kitą atrankos etapą užsitikrino Marokas ir Senegalas. Šios dvi komandos iškovojo po keturias pergales ir, likus dviem turams iki varžybų pabaigos, tapo grupių nugalėtojomis.

Po 10 taškų surinko Alžyras, Burkina Fasas (A grupė), Tunisas (B grupė), Dramblio Kaulo Krantas (D grupė), Malis (E grupė), Egiptas (F grupė) ir Pietų Afrika (G grupė).

Kitose grupėse pirmauja Nigerija (9 taškai C grupėje) ir Tanzanija bei Beninas (po 7 taškus J grupėje).

Azija

Azijoje vyksta trečiasis atrankos etapas, kuriame 12 komandų dviejose grupėse kovoja dėl keturių tiesioginių kelialapių.

Šią savaitę sužaistos ketvirtojo turo rungtynės, o tvirčiausiai žygiuoja B grupės lyderė Saudo Arabija, kuri vienintelė iškovojo visas keturias pergales ir turi 12 taškų. Nuo B grupės lyderių mažiausiai atsilieka Australija (9 taškai), Omanas ir Japonija (po 6).

A grupėje pirmauja Iranas (10), Korėja (8) ir Libanas (5).

Šiaurės, Centrinė Amerika ir Karibų šalys

CONCACAF zonoje įsibėgėjo trečiasis atrankos etapas. Jame aštuonios komandos dviem ratais kovoja dėl trijų kelialapių į pasaulio čempionatą ir vieno kelialapio į tarpžemyninį atrankos etapą.

Po penkių turų pirmauja stipriausia regiono futbolo valstybė Meksika (11 taškų). Už jos rikiuojasi JAV, Panama (po 8), Kanada (7), Kosta Rika (6), Salvadoras (5), Hondūras (3) ir Jamaika (2).

Įdomu, kad nė vieno pralaimėjimo kol kas nepatyrė ne tik meksikiečiai, bet ir kanadiečiai. Tačiau Kanados futbolininkai per penkis turus net keturis kartus sužaidė lygiosiomis.

Šios zonos komandos trečiadienį dar žais šeštojo turo rungtynes.

Okeanija

Okeanijos zonos atrankos turnyras dėl sveikatos krizės dar nepradėtas. Jame dalyvauti ketino 11 rinktinių, tačiau šiuo metu tiksliai neaišku nei kada turnyras vyks, nei kiek komandų dalyvaus, nei kokia bus varžybų sistema.

Okeanijos šalims neskirtas nė vienas tiesioginis kelialapis į pasaulio pirmenybes. Atrankos turnyro nugalėtojai turės žaisti tarpžemyninio atrankos etapo mačą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.