Pasaulio futbolo čempionato atrankoje Anglija sumaitojo San Mariną 10:0, o C grupėje, kurioje kovojo Lietuva, kelialapį Katarą nugvelbė Šveicarija

2022-ųjų pasaulio futbolo čempionato C grupėje, kurioje žaidė ir Lietuvos rinktinė, galiausiai paaiškėjo vienintelio tiesioginio kelialapio į Katarą savininkas. Dėl jo pirmadienį santykius aiškinosi Europos čempionė Italija ir Šveicarija.  Sėkmė lydėjo galingai prieš bulgarus sužaidusią Šveicarijos ekipą, kuri be papildomų problemų keliaus kitąmet į Katarą.

 Šveicarija iškart pateko į pasaulio futbolo čempionatą. <br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Šveicarija iškart pateko į pasaulio futbolo čempionatą. <br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Šveicarijos futbolo rinktinė<br>V.Skaraičio nuotr.
Šveicarijos futbolo rinktinė<br>V.Skaraičio nuotr.
Šveicarijos futbolo rinktinė<br>V.Skaraičio nuotr.
Šveicarijos futbolo rinktinė<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 15, 2021, 11:41 PM, atnaujinta Nov 16, 2021, 12:14 AM

Italai išvykoje santykius aiškinosi su Šiaurės Airijos futbolininkais, o šveicarai Liucernoje siekė palaužti Bulgarija. Abiems komandoms tai buvo žūtbūtinis mūšis.

Prieš lemiamas akistatas šveicarai ir italai turėjo po 15 taškų, tačiau dėl geresnio įvarčių santykio pirmoje pozicijoje buvo italai. Pirmoje tarpusavio akistatoje komandos išsiskyrė taikiai 0:0, o antroje taip pat nugalėtojas nepaaiškėjo – 1:1.

Tad italai turėjo nedidelę persvarą – sužaidus abiems komandoms lygiosiomis būtent Europos čempionai gautų tiesioginį kvietimą į planetos pirmenybės Katare, o šveicarai privalėtų sužaisti namų ir išvykos dvikovą su kita antrąją vietą grupėje laimėjusia komanda.

Tačiau šveicarai netampė liūto už ūsų ir sutriuškino bulgarus 4:0 (0:0), o italai pakriko – nesugebėjo palaužti šiaurės airių ir sužaidė tik 0:0.

Pirmadienį taip pat turėjo paaiškėti ir I grupės laimėtojas. Joje iki lemiamų mačų pirmavo anglai, lenkę lenkus trimis taškais.

Anglijai tereikėjo įveikti visišką atrankos autsaiderę San Marino ekipą, kuri per 9 mačus buvo pelniusi vos vieną įvartį ir praleidusi 36.

Lenkijai reikėjo ne tik stebuklo San Marine, tačiau ji privalėjo ne tik palaužti Vengrijos pasipriešinimą, bet ir pelnyti bent 6 įvarčius be atsako, jei svajojo apie grupės pirmąją vietą.

Tačiau jokių netikėtumų neįvyko: Anglija net 10:0 (6:0) sudaužė San Mariną, o 28-erių Harry Kane'as pelnė 4 įvarčius. Du jis įmušė nuo 11 metrų žymos, kitus – iš žaidimo, tačiau visi jie pelnyti pirmame kėlinyje.

Per šią atranką puolėjas per 8 mačus įmušė 12 įvarčių ir yra rezultatyviausias atrankos žaidėjas. Iš viso Anglijos rinktinei H.Kane'as pelnė jau 48 įvarčius. Per visą istoriją daugiausiai įvarčių nacionalinei ekipai pelnė Wayne'as Roney – 53.

Nuo 68 min. San Marinas žaidė dešimtyje, nes raudona kortelė buvo parodyta D.C. Rossi.

Tiesa, šioje dvikovoje iš viso buvo pelnyta 11 įvarčių, tačiau 71 min. J.Bellinghamo įvarčio teisėjas neįskaitė peržiūrėjęs VAR sistemos įrašą.

Tuo tarpu Lenkija savo žiūrovų akivaizdoje krito nuo vengrų 1:2 (0:1).

Pirmadienį vyko ir F grupės kovos, tačiau intrigos jose nebuvo – Danija jau iki šio turo iškovojo kelialapį į Katarą, o žemiau antrosios vietos nukristi negalėjo Škotija.

Šios rinktinės tarpusavyje žaidė lemiamą dvikovą, o Moldova siekė pabėgti iš paskutiniosios pozicijos.

Škotai pasiekė moralinę pergalę, įveikę danus 2:0 (1:0), o Moldova vis dėlto liko ten, kur buvo – krito prieš austrus 1:4. Dar viename mače Izraelis Farerų salų rinktinei leido 72 min. išlyginti rezultatą, tačiau po dviejų minučių vėl pelnė įvartį ir galiausiai laimėjo 3:2.

Į planetos čempionatą Katare iki pirmadienio jau kelialapius buvo užsitikrinusios šios Europos rinktinės: A grupėje – Serbija, B – Ispanija, D – Prancūzija, E – Belgija, F – Danija, H – Kroatija, J – Vokietija.

Pirmadienio rungtynių rezultatai

C grupė

Šveicarija – Bulgarija 4:0.

Šiaurės Airija – Italija  0:0

F grupė

Austrija – Moldova 4:1

Izraelis – Farerų salos 3:2

Škotija – Danija 2:0

I grupė

San Marinas – Anglija 0:10

Albanija – Andora 1:0

Lenkija – Vengrija 1:2

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.