Rengiama Antroji futbolo konferencija – ne tik žinioms, bet ir bendravimui

Lietuvoje daugiausiai kritikos dėl prasto visų lygių rinktinių žaidimo sulaukia futbolo treneriai. Ir ne tik vadovaujantys rinktinėms, bet ir dirbantys su vaikais, nes juk būtent jų parengti futbolininkai galiausiai gina Lietuvos garbę tarptautinėje arenoje. Dažnai kalbama, kad Lietuvos treneriams katastrofiškai trūksta žinių apie šiuolaikines jaunųjų futbolininkų rengimo ir treniravimo tendencijas.

 Futbolo konferencija.<br> Organizatorių nuotr.
 Futbolo konferencija.<br> Organizatorių nuotr.
 Futbolo konferencija.<br> Organizatorių nuotr.
 Futbolo konferencija.<br> Organizatorių nuotr.
 Futbolo konferencija.<br> Organizatorių nuotr.
 Futbolo konferencija.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Evaldas Gelumbauskas

Nov 24, 2021, 11:10 AM, atnaujinta Nov 24, 2021, 11:13 AM

Futbolo trenerių rengimo asociacija daugiausiai dėmesio skiria UEFA licencijų siekiančių specialistų kursams, tačiau anot futbolotreneris.lt steigėjų Tomo Staniūno ir Roberto Šuškevičiaus, to nepakanka.

„UEFA licencijų kasmet siekia kelios dešimtys trenerių, tuo metu Lietuvoje su vaikais ir suaugusiais dirba šimtai futbolo specialistų. Nors pastaraisiais metais dalis jų turėjo galimybę susipažinti su „Anderlecht“ treniruočių metodika, tačiau yra daug futbolo trenerių, kurie lieka nuošalėje, tarsi palikti likimo valiai. Tikrai ne visi gali semtis žinių užsienio šalyse rengiamuose kursuose ar seminaruose, kurie, beje, nėra pigūs, o beribiame interneto vandenyne tikrai nelengva atsirinkti naudingiausią informaciją. Todėl daug trenerių ir toliau dirba savo darbą vadovaudamiesi senu žinių bagažu, o po to girdime, kad į jaunimo rinktines pakviesti vaikai neturi šiuolaikiniam futbolininkui būtinų tehninių ir fizinių savybių“, – pastebėjo T. Staniūnas.

Siekdami užpildyti šias spragas Futbolotreneris.lt įkūrėjai dar 2019 m. lapkritį drauge su „Stats4sport“ organizacija Vilniuje surengė Pirmąją futbolo konferenciją. Joje pranešimus skaitė aukščiausio lygio specialistai iš Lietuvos ir užsienio šalių – Danijos, Švedijos, Portugalijos, Italijos, o konferencijoje dalyvavo daugiau nei 200 lietuviškos futbolo bendruomenės narių.

Po pirmosios konferencijos organizatoriai sulaukė teigiamų atsiliepimų ir prašymų neapsiriboti vienu renginiu, tad galiausiai nusprendė tokio pobūdžio konferencijas rengti kasmet. Tiesa, pernai to padaryti nepavyko dėl COVID-19 pandemijos, tačiau šiais metais pavyko įveikti visas kliūtis ir lapkričio 25 dieną specialistus į susitikimą sukvies Antroji futbolo konferencija.

Futbolotreneris.lt įkūrėjo R. Šuškevičiaus teigimu, šį kartą konferencijoje pranešimus skaitys tik užsienio šalių specialistai.

„Per pastaruosius kelis metus susipažinome su labai įdomiais ir solidžiais savo sričių profesionalais įvairiose užsienio šalyse, kurie tikrai turi daug žinių ir patirties, praversiančios Lietuvos futbolo treneriams. Pranešėjus ir temas rinkomės atsižvelgdami į mūsų šalies futbolo problemas, aktualiausius ir didžiausius iššūkius – naujausių technologijų naudojimas vaikų ir jaunių treniravimo procese, jaunimo integracija į suaugusiųjų futbolą, taktinės periodizacijos svarbą ir jos panaudojimą treniravimo procese, jaunųjų talentų identifikavimą ir kitas temas“, – teigė R. Šuškevičius.

Konferencijoje žiniomis dalinsis Škotijos, Italijos, Kroatijos, Lenkijos, Nyderlandų ir Jungtinės Karalystės specialistai Ianas Kolas, Marco Mantini, Borisas Kubla, Mariuszas Rumakas, Mary Kok-Willemsen ir Stewartas Reganas.

Anot R. Šuškevičiaus, svarbiu konferencijos akcentu taps ne tik pranešimai, bet ir galimybė bendrauti su jų autoriais pertraukėlių metu. „Pirmoje futbolo konferencijoje buvo bent dešimt pranešimų, o informacijos kiekis buvo labai didelis. Šį kartą nusprendėme neperlenkti lazdos, atrinkome šešis aukščiausio lygio pranešėjus, kurie ne tik pateiks tam tikrą informaciją, bet ir neformalioje aplinkoje bendraus su konferencijos dalyviais. Nes mūsų šalies treneriams trūksta ne tik žinių, bet ir bendravimo, galimybės laisvai pateikti rūpimus klausimus specialistams, o taip pat – užmegzti ryšius, apsikeisti kontaktais ar tiesiog pabūti drauge ir pabendrauti tarpusavyje, juo labiau, kad renginyje dalyvaus ne tik treneriai, bet ir futbolo organizacijų vadovai, techniniai ir sporto direktoriai, futbolo vadybininkai, skautai ir agentai“, – pastebėjo R. Šuškevičius.

Vyšnia ant Antrosios futbolo konferencijos torto taps diskusija apie Lietuvos ir užsienio šalių futbolininkų reglamentavimą. „Pastaruoju metu girdime, kad dėl prastų Lietuvos rinktinių rezultatų atsakomybę turėtų prisiimti ir futbolo klubai, kurie, esą, pernelyg daug dėmesio skiria žemo lygio futbolininkams iš užsienio ir nesuteikia galimybių atsiskleisti Lietuvos futbolininkams.

Didelio futbolo bendruomenės narių dėmesio sulaukė neoficialūs Lietuvos futbolo federacijos pasiūlymai nustatyti A lygos, Pirmos ir Antros lygų komandoms tam tikrą privalomą rungtynėse dalyvaujančių Lietuvos futbolininkų skaičių, į startines sudėtis įtraukiant ir jaunesnius nei 21 metų lietuvius. Taip pat svarstoma apie futbolininkų iš užsienio registracijos mokesčio didinimą, legionierių statuso suvienodinimą ir privalomus profesionalius kontraktus. Nusprendėme, kad konferencija yra tinkamiausia vieta išgirsti iš pirmų lūpų, ką apie tokių pokyčių galimybes mano federacijos, A lygos ir geriausių šalies futbolo klubų vadovai, taip pat futbolo specialistai bei ekspertai iš užsienio. Galimybę išsakyti savo nuomonę ir pastebėjimus turės ir konferencijos dalyviai. Tikimės, kad ši diskusija paklos tvirtus pamatus tolesniems sprendimams“, – vylėsi T. Staniūnas.

Diskusijoje dalyvaus LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius, A lygos prezidentas ir Vilniaus „Riteriai“ ekipos vadovas Janas Nevoina, Vilniaus „Žalgirio“ direktorė Vilma Venslovaitienė, Marijampolės „Sūduvos“ prezidentas Vidmantas Murauskas, FK „Garliava“ sporto direktorius Tadas Kijanskas, Kroatijos futbolo federacijos Švietimo departamento vadovas Boris Kubla ir Nyderlandų profesionalaus moterų futbolo pradininkė, pirmosios moterų akademijos įkūrėja Mary Kok-Willemsen.

Antroji futbolo konferencija lapkričio 25 d. (ketvirtadienį) vyks Vilniuje, „Radisson Blu Lietuva“ viešbutyje nuo 8.30 iki 17 val.

Į ją patekti bus galima įsigijus bilietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.