BBC tyrimas atskleidė naujų detalių apie korupcinius R. Abramovičiaus sandorius

BBC atliktas tyrimas atskleidė naujų įrodymų apie korupcinius sandorius, dėl kurių Romanas Abramovičius praturtėjo.

 R. Abramovičius.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 R. Abramovičius.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2022, 9:43 PM, atnaujinta Mar 14, 2022, 11:02 PM

1995 metais suklastotame aukcione iš Rusijos vyriausybės 55-erių R.Abramovičius nusipirko naftos kompaniją „Sibneft“, už kurią sumokėjo apie 250 mln. JAV dolerių, kurią po 10 metų pardavė už 13 mlrd. JAV dolerių.

Londono „Chelsea“ klubo advokatai teigia, kad nėra jokio pagrindo teigti, kad jo susikrauti turtai buvo nusikalstamu būdu.

Rusų milijardierius praėjusią savaitę dėl sąsajų su Vladimiru Putinu Didžiojoje Britanijoje sulaukė sankcijų. Oligarcho turtai buvo įšaldyti, o „Premier“ lyga jį pašalino iš „Chelsea“ direktoriaus pareigų.

Rusijos milijardierius Jungtinės Karalystės teisme jau pripažino, kad jis korupciniai mokėjimai jam padėjo įgyvendinti „Sibneft“ sandorį.

2012-aisiais Londone jį padavė į teismą buvęs verslo partneris Borisas Berezovskis. R.Abramovičius laimėjo bylą, tačiau teisme paaiškino, kaip „Sibneft“ aukcionas buvo suklastotas jo naudai ir kaip jis davė B.Berezovskiui 10 mln. JAV dolerių, kad šis sumokėtų Kremliaus pareigūnui.

BBC „Panorama“ gavo dokumentą, kuris, kaip manoma, buvo nelegaliai išgabentas iš Rusijos. Šią informaciją laidai perdavė konfidencialus šaltinis, kuris teigia, kad ji buvo slapta nukopijuota iš Rusijos teisėsaugos institucijų saugomų bylų apie R.Abramovičių.

Nors BBC tokios informacijos ir negali patvirtinti, tačiau kiti Rusijoje esantys žmonės su gauta informacija sutiko.

Dokumente teigiama, kad iš Rusijos vyriausybės buvo išviliota 2,7 mlrd. JAV dolerių. Dokumente taip pat tegiama, kad Rusijos valdžia norėjo apkaltinti oligarchą sukčiavimu.

„Ekonominių nusikaltimų tyrėjai pateikė išvadą, kad jei R.Abramovičius būtų patrauktas prieš teismą, jam būtų pateikti kaltinimai sukčiavimu organizuotoje nusikalstamoje grupėje“, – buvo rašoma gautuose dokumentuose.

BBC „Panorama“ susekė buvusį Rusijos vyriausiąjį prokurorą, kuris tyrė sandorį 1990-aisiais. Jurijus Skuratovas teigė nežinantis apie slaptą dokumentą, tačiau jis patvirtino daugelį detalių apie „Sibneft“ pardavimą.

„Iš esmės tai buvo apgaulinga schema, kai tie, kurie dalyvavo privatizavime, subūrė vieną nusikalstamą grupuotę, kuri leido R.Abramovičiui ir B.Berezovskiui apgauti vyriausybę ir nemokėti pinigų, kurių ši įmonė tikrai buvo verta“, – kalbėjo J.Skuratovas.

Dokumente taip pat teigiama, kad oligarchą saugojo buvęs Rusijos prezidentas Borisas Jelcinas. Dokumente rašoma, kad teisėsaugos bylos dėl R.Abramovičiaus buvo perkeltos į Kremlių, o tyrimą sustabdė būtent tuometinis prezidentas.

„J.Skuratovas rengė baudžiamąją bylą dėl „Sibneft“ konfiskavimo, remdamasis jos privatizavimo tyrimu. Tyrimą sustabdė prezidentas B.Jelcinas, o J.Skuratovas buvo atleistas iš pareigų“, – rašoma dokumente.

J.Skuratovas buvo atleistas iš pareigų 1999 m., kai buvo išleista jo sekso juosta. Pats tyrėjas sako, kad tai buvo klastotė, siekiant diskredituoti jį ir jo tyrimą.

„Visa tai buvo akivaizdi politika, nes per savo tyrimus aš labai artimai prisiartinau prie Boriso Jelcino šeimos. „Sibneft“ privatizavimo tyrimas buvo vienas jų“, – teigė J.Skuratovas.

2000-aisiais metais į valdžią atėjus Vladimirui Putinui, R.Abramovičius išliko Kremliaus vidiniame rate. Dokumente taip pat pateikiama informacija apie kitą suklastotą aukcioną po dvejų metų, kuriame dalyvavo Rusijos naftos bendrovė „Slavneft“.

Oligarchas užmezgė partnerystę su kita įmone, kad nupirktų „Slavneft“, tačiau konkuruojanti Kinijos bendrovė planavo pasiūlyti beveik dvigubai didesnę kainą.

Daugelis galingų žmonių Kremliuje ir Rusijos parlamente būtų daug netekę, jei aukcioną būtų laimėję kinai. Tačiau dokumente teigiama, jog Kinijos delegacijai atvykus į aukcioną Maskvoje vienas iš narių buvo pagrobtas.

Kinijos įmonė CNPC turėjo pasitraukti iš aukciono, o paleistas buvo tik po to, kai bendrovė paskelbė apie pasitraukimą iš aukciono. Šią istoriją BBC „Panoramai“ patvirtino ir nepriklausomi šaltiniai, kurie apie dokumentą nežinojo.

Vladimiras Milovas buvo Rusijos energetikos viceministras, ruošiantis parduoti „Slavneft“. Jis nekomentavo pagrobimo istorijos, tačiau teigė, kad aukšti politiniai veikėjai jau buvo nusprendę, kad aukcioną laimės R.Abramovičius.

„Aš sakiau, žiūrėkite, kinai nori ateiti ir sumokėti daug didesnę kainą. Man atsakė: nesvarbu, tylėk, ne tavo reikalas. Jau nuspręsta. „Slavneft“ atiteks R.Abramovičiui, dėl kainos jau viskas sutarta. Kinus kažkaip patrauksime“, – teigė V.Milovas.

Tiesa, jokios informacijos nėra, kad R.Abramovičius ką nors žinojo apie pagrobimą ar dalyvavo jame.

Jo advokatai kalbėdami su BBC sakė, kad teiginys dėl pagrobimo yra „visiškai nepagrįstas“ ir jis „nežino apie tokį incidentą“.

Įvairios frakcijos kovojo dėl „Slavneft“ kontrolės, o Kinijos pasiūlymui buvo plačiai paplitęs pasipriešinimas. Kad ir kokia būtų tikroji Kinijos pasitraukimo priežastis, R.Abramovičiaus partnerystės pasiūlymas liko vienintelis ir jis nusipirko „Slavneft“ už kur kas mažesnę kainą.

R.Abramovičiaus advokatai teigia, kad įtarimai dėl korupcijos „Slavneft“ ir „Sibneft“ sandoriuose yra melagingi, o oligarchas neigia, kad jis buvo saugomas B.Jelcino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.