Lietuvos sudėtį pristatinėjęs V. Ivanauskas kalbėjo apie karą Ukrainoje: „Rusijos ir Baltarusijos sportas yra nužudytas“

Ketvirtadienį, LFF stadione Lietuvos futbolo rinktinės treneris Valdas Ivanauskas įvykusioje spaudos konferencijoje pristatė rinktinės sudėtį ir ją pakomentavo, tačiau pagrindinį akcentą skyrė ne futbolui.

Lietuvos rinktinės treneris Valdas Ivanauskas<br>LFF nuotr.
Lietuvos rinktinės treneris Valdas Ivanauskas<br>LFF nuotr.
Lietuvos rinktinės treneris Valdas Ivanauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos rinktinės treneris Valdas Ivanauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos rinktinės treneris Valdas Ivanauskas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos rinktinės treneris Valdas Ivanauskas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos rinktinės treneris Valdas Ivanauskas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos rinktinės treneris Valdas Ivanauskas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos rinktinės treneris Valdas Ivanauskas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos rinktinės treneris Valdas Ivanauskas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-03-17 13:55, atnaujinta 2022-03-17 15:25

Treneris neliko abejingas Vladimiro Putino sukeltam karui Ukrainoje ir savo kalbą pradėjo būtent nuo palaikymo Ukrainai. Kadaise Maskvos CSKA ir Maskvos „Lokomotiv“ ekipose rungtyniavęs ir už Sovietų Sąjungos rinktinę žaidęs V.Ivanauskas kategoriškai pasmerkė tokius Rusijos veiksmus.

„Manau, kad turėtume pradėti sezoną su tragiška situacija Ukrainoje. Vasario 24-oji pakeitė visų mūsų gyvenimus. Skaudu žiūrėti, bet šiuo metu yra tokia situacija. Kiekvienas turime suprasti, kad bet kas gali atsitikti. Mūsų visa futbolo bendruomenė, federacija vienašališkai palaiko Ukrainą ir tikimės, kad ši tragedija, chaosas baigsis kuo greičiau“, – kalbėjo Lietuvos futbolo rinktinės treneris.

Visgi, vėliau treneris perėjo prie futbolo. Kovo 25 Lietuva rungtyniaus prieš San Marino futbolininkus, o kovo 29 prieš Airijos rinktinę. V.Ivanauskas atkreipė dėmesį į Lietuvos vykdomus pokyčius ir dėl kokių priežasčių pasirinko tokius varžovus.

„Kalbant apie sudėtį, yra naujų veidų – tame tarpe Pijus Širvys, Titas Milašius, Augustinas Klimavičius. Komandos jauninimas yra privalomas ir su mūsų federacijos noru, tai tikrai yra reikalingas žingsnis ir jisai tęsis.

Komandoms dar liko vienas turas, kaip ir Lietuvoje, taip ir Europoje. Tikėsimės, kad nebus jokių nelaimių ir visi sveiki bei pasiruošę atvyks į pirmas rungtynes. Pirmadienį rengiame stovyklą, 2 dienas treniruojamės Vilniuje, skrendame į San Mariną, sužaidę ten rungtynės skrisime į Airiją.

Varžovai pasirinkti šitoje fazėje yra labai reikalingi. Žiūrime į tą vadinamą maratoną gegužės ir birželio mėnesį. Dabar vyks pasiruošimas nacijų taurei“, – teigė V.Ivanauskas.

– Ar kalbėjotės su buvusiais kolegomis apie situaciją Ukainoje ir kaip jie į ją reaguoja?

– Skambinau jau antrą dieną po invazijos visiems draugams ir Baltarusijoje, ir Ukrainoje. Buvo ir galimybės juos priimti ir iškart pasakėme, jog sėstų į mašinas ir važiuotų prie Lenkijos sienos, nuo kur juos paimtume. Jie labai dėkojo, bet kaip žinote Ukrainoje kai kurių vyrų neišleidžia. Situacija ten yra tikrai tragiška ir skaudi.

Visa federacija į šią situaciją žiūri vienareikšmiškai ir jau atvykusių žmonių. Yra atvykę trenerių, tikimės, kad ir žaidėjai greičiau stengsis greičiau ištrukti iš to pragaro. Turkijoje teko būti ir stebėti Kijevo „Dynamo“ pirmos komandos žaidimą, pabūti su draugais. Likus maždaug savaitei iki karo jie jau jautė tokią situaciją, bet kad ji bus tokia baisi jie tikrai negalvojo.

Tai yra tas tragedija. Ukrainoje sportas dar tikrai atgims, bet iš Rusijos ir Baltarusijos pusės sportas yra nužudytas ir jis neatsistatys – netikiu. Manau visos priemonės kurių ėmėsi FIFA, UEFA ir kitos organizacijos yra teisingos.

– Tai dabar niekam nesiūlytumėte ieškoti galimybių žaisti Rusijoje ir Baltarusijoje?

– Minčių net nėra. Su kuo teko bendrauti, jie patys bijo kalbėti, nors kalbasi tarpusavyje ir jie supranta situaciją. Aišku ta visa propaganda yra tragiška pas juos, viskas nukreipta visai kita linkme ir jie bėga iš šalies.

– Kokia situacija su Ernestu Šetkumi ir kiek laiko užtruks maždaug jo reabilitaciją?

– Ernestas iškart paskambino po traumos. Ji yra rimta, bet gerai, kad ji nelūžo. Preliminariai reabilitacijos laikotarpis nuo mėnesio iki penkių savaičių. Iki sekančio lango turėtų jau būti sveikas, bet aišku žiūrėsime situaciją.

– O Giedriui Arlauskiui neskambinote?

– Su juo nekalbėjau, nes šiuo metu jis yra be klubo. Pirmam pokalbiui įvykus jis konkrečiai pasakė „tikrai ne“, tai nereikia per prievartą trukdyti.

– Ar matote kažką dabar pagrindiniu rinktinės vartininku?

– Visi pagrindiniai. Priklausys kokios kondicijos atvažiuos. Visi trys žaidžiantys, tai yra labai svarbu. Praktika labai svarbi, ypač vartininkams.

– Kodėl jūsų rinktinėje nematome Karolio Uzėlos? Ar jis bus jaunimo rinktinėje?

– K.Uzėla yra išplėstiniame sąraše. Pasitarus su Mariumi Stankevičiumi buvo priimtas sprendimas. K.Uzėla yra U21 komandos lyderis ir kapitonas. Ir manome, jog jam dabar būtų vertingiau sužaisti prieš Ispaniją ir Maltą. Sekantis langas yra ilgas ir mes jį turime sąrašuose. Dabar jis liko jaunimo rinktinėje grynai dėl praktikos ir pagalbos jaunimo rinktinei.

– Minėjote prisijungusius naujokus. Kodėl nusprendėte pasikviesti būtent juos?

– Pirmiausia kas liečia Pijų Širvį, tai jis sužaidė visą pasiruošimą ir atrodė tikrai gerai. Ši pozicija žinote, kad mums yra labai aktuali. Žinote, jog turime garbaus amžiaus Saulių Mikoliūną ir Egidijų Vaitkūną. Reikalinga ieškoti alternatyvų ir jis yra vienas iš jų.

Dėl Tito Milašiaus Lenkijoje turiu pilną informaciją, turiu žmonių kurie jį seka, tai labai geri atsiliepimai. Krašto saugų pozicijoje alternatyvų irgi reikia, o T.Milašius šios pozicijos nusipelnė.

O Augustinas Klimavičius... Žinote kaip yra su puolėjais. Manau, kad jis turi perspektyvos ir reikia jam suteikti šansą.

– Susitikote su Kroatijos Splito „Hajduk“ klube žaidžiančiu Roku Pukštu. Ar galime tikėtis jį išvysti žaidžiantį Lietuvos rinktinėje?

– Buvome ilgoje kelionėje, ieškome naujų veidų, naujų idėjų, naujo stiliaus žaidėjų. Su visa federacija nusprendėme, jog tai yra tikrai dėmesio vertas žingsnis.

Kas liečia R.Pukštą tai važiavome stebėti jo rungtynių, po rungtynių ilgai kalbėjomės su juo, buvo atvykęs jo agentas iš JAV. Teko kalbėtis ilgai ir su Valdu Dambrausku, jis apibūdino svarbiausias jo savybes. Tai galiu pasakyti, jog tikrai negalime jo paleisti iš akiračio.

Situacija yra labai paini, žaidėjas yra neapsisprendęs. Jis turi galimybių žaisti JAV iki 20 metų rinktinėje, o kaip žinote kitais metais ten vyks pasaulio iki 20 metų čempionatas. Čia yra didelė ir agento įtaka, agentas nori, kad jis liktų Amerikoje, o mes tokio žaidėjo negalime paleisti.

Pasiūlėme jam sužaisti Lietuvos rinktinėje, jis tuo labai apsidžiaugė, tačiau kai mes žaidžiame dvi draugiškas kaip tik tuomet, kai JAV turnyre Argentinoje žais ir jis pasirinko JAV rinktinę.

Kas liečia Vokietija, ten yra 2 lietuviai Berlyno „Hertha“ komandoje – Jonas ir Lukas Michelbrinkai. Vokietijoje buvome susitikę su tėvais ir žaidėjais. Iš jų pusės jokių pretenzijų nėra, jie tikrai nori žaisti už Lietuvą. Tai būtų labai didelis pastiprinimas, ypač edukaciniu atžvilgiu ypatingai jauniems žaidėjams.

Tad Lukas tikrai bus iki 19 metų rinktinėje. Kas liečia Joną, tai Lietuvoje mes negalime turėti dvigubos pilietybės. Referendumas buvo prieš keletą metų, tačiau jis mums buvo ne į naudą. Labai tikimės, kad greitu metu bus priimtas šis sprendimas.

Mums, kaip ir kitoms sporto šakoms šis klausimas yra labai aktualus. Tai būtų visiems į naudą. Dėl ko mes norime daugiau emigrantų? Tai yra nauja kultūra, naujo futbolo šalys. Žaidėjai atneštų kažką naujo ir tai mums būtų labai į naudą. Ta pati situacija yra ir Didžiojoje Britanijoje.

Austrijoje yra Lukas Fridrikas. Bendraujame su futbolininku, nori žaisti už Lietuvą, tačiau nenori atsisakyti Austrijos pilietybės.

Lietuvos futbolo rinktinės sąrašas:

Vartininkai: Džiugas Bartkus, Edvinas Gertmonas, Ingas Klūkas.

Gynėjai: Rolandas Baravykas, Egidijus Vaitkūnas, Pijus Širvys, Saulius Mikoliūnas, Benas Šatkus, Edgaras Utkus, Linas Klimavičius.

Saugai: Linas Mėgelaitis, Ovidijus Verbickas, Vykintas Slivka, Arvydas Novikovas, Justas Lasickas, Donatas Kazlauskas, Paulius Golubickas, Ferodas Černychas, Titas Milašius, Eligijus Jankauskas, Gratas Sirgėdas, Martynas Dapkus.

Puolėjai: Karolis Laukžemis, Armandas Kučys, Augustinas Klimavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.