Vaikinų rinktinės narys T. Kalinauskas – apie augimą Anglijoje, Lietuvos rinktinių dėmesį ir „Premier“ lygos svajonę

Lietuvos vaikinų (U21) rinktinėje praėjusiais metais galima buvo pamatyti vieną prieš tai nedaug matytą veidą – praeityje trumpai U19 rinktinėje žaidusį, tačiau pernai dar svarbesniu rinktinės žaidėju tapusį atakuojantį saugą Tomą Kalinauską, kuris didžiąją savo gyvenimo dalį praleido Anglijoje.

 T. Kalinauskas<br> lff nuotr.
 T. Kalinauskas<br> lff nuotr.
 T. Kalinauskas<br> lff nuotr.
 T. Kalinauskas<br> lff nuotr.
 T. Kalinauskas<br> lff nuotr.
 T. Kalinauskas<br> lff nuotr.
 T. Kalinauskas<br> lff nuotr.
 T. Kalinauskas<br> lff nuotr.
 T. Kalinauskas<br> lff nuotr.
 T. Kalinauskas<br> lff nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 22, 2022, 2:48 PM

Futbolininkui šiuo metu yra 21-eri, tačiau Lietuvoje jis nebegyvena kone du savo gyvenimo trečdalius – į Angliją jis išvyko dar būdamas labai jaunas.

Įdomu tai, kad, nepaisant ilgo gyvenimo laiko Anglijoje, žaidėjas vis dar itin sklandžiai kalba lietuviškai ir kalbos pamiršęs nėra.

„Pirmą kartą atvykus į stovyklą buvo šiek tiek blogiau, bet kai su visais bendrauji, atsimeni šiek tiek daugiau ir viskas“, – šyptelėjęs  paaiškino žaidėjas.

Tuo tarpu pasakodamas apie savo futbolininko kelio pradžią, jis jaučiasi itin dėkingas „Conquest“ akademijai, kurioje jis praleido šešerius savo gyvenimo metus ir kur jį pastebėjo Anglijos „Championship“ diviziono klubas „Barnsley“. Beje, viešoje erdvėje žaidėjas „Conquest“ dažnai dėkoja ir dabar.

„Iš Lietuvos išvažiavau kai man buvo 8 metai, 2008-aisiais, tada ten pradėjau lankyti klubus. Ten, kur gyvenau, buvo vienas klubas, vadinosi „Conquest“. Tai buvo komanda, kuri žaidė prieš kitų ekipų akademijas.

Būtent dėl jų gavau šansą „Barnsley“ komandoje, išsibandyti. Mėnesį laiko buvau peržiūroje, vėliau grįžau, o po sezono jie mane jau pakvietė ruoštis sezonui, o tada – gavau ir kontraktą“, – apie praėjusios vasaros karjeros pokyčius pasakojo T.Kalinauskas.

Prie „Conquest“ jis prisijungė būdamas 14 metų amžiaus, o iki tol, kaip ir nemaža dalis vaikų, futbolo kamuolį gainiojo su bičiuliais. Beje, įdomu tai, kad žaidėjo meilė šiam sportui pradėjo vystytis dar jam būnant gimtojoje šalyje.

„Kai dar buvau Lietuvoje, būdamas 5-6 metų, žaidžiau salės futbolą, o jau išskridęs į Angliją ten pradėjau mokykloje žaisti su draugais, o tada vienas draugas parekomendavo ateiti ir į treniruotę. Bet futbolas man patiko visada, dar ir iki išvažiuojant į Angliją.

Jau vėliau aš treniravausi su „Conquest“ akademija, bet žaisdavau ir su vyrų komandomis, kurios buvo netoli. Bet niekur nebuvau pasirašęs kontrakto – kelias rungtynes sužaisdavau vienoje komandoje, kelias – kitoje, bet visada buvau su „Conquest“ ir jie man visada duodavo progų.

Ten kontraktų nėra, jie pasirenka geriausius žaidėjus iš aplinkinių gyvenviečių, jie žaidžia prieš akademijas ir bando pasirodyti“, – apie pirmus žingsnius sporte kalbėjo jis.

Kalbėdamas apie tai, koks išlikęs jo santykis su Lietuva, T.Kalinauskas pripažįsta – pastaraisiais metais jo vizitai mūsų šalyje apsiriboja tik atvykimais į vaikinų rinktinės stovyklas.

„Kai buvau dar jaunesnis – grįždavau beveik kiekvieną vasarą, aplankyti šeimą, močiutę, bet dabar važiuoju jau rečiau, nes daugumą vasarų užima futbolas. Visada treniravausi, nelabai atostogavau, bet kartais atvažiuodavo giminės pas mane į Angliją, o dabar į Lietuvą grįžtu tik į rinktinę.

Nuo lietuviško futbolo buvau šiek tiek atitolęs, į lietuviško futbolo lygas nelabai kreipiau dėmesio, dabar kreipiu jo daugiau“, – atvirai kalbėjo atakuojantis saugas.

Tuo tarpu jo santykis su Lietuvos rinktinėmis prasidėjo prieš maždaug trejus metus – tada jis pirmą sykį prisijungė prie tuometinės U19 vaikinų rinktinės.

„Buvau „Monaco“ klubo peržiūroje, iš jos grįžau, man parašė treneris ir pranešė, kad norėtų pamatyti, kaip žaidžiu. Pasikvietė į peržiūrą savaitei, pirmoje treniruotėje gerai atrodžiau, bet išsisukau koją ir patyriau traumą, tad tą savaitę negalėjau treniruotis. Bet jis sakė, kad pamatė, ko reikia, ir pasikvietė į U19 rinktinės stovyklą. Tada važiavome į rungtynes į Maltą“, – kalbėjo futbolininkas.

Pats vizitas rinktinei sėkmingas nebuvo – Europos čempionato atrankos turnyre lietuviai pralaimėjo prancūzams, belgams ir Maltai, T.Kalinauskas aikštėje pasirodė pirmuose dviejuose mačuose.

Praėjusiais metais jis vėl apsivilko Lietuvos rinktinės spalvas, šį kartą – vaikinų U21 rinktinės. Kaip pasakoja pats žaidėjas, persiorientuoti nuo angliško futbolo prie to, kuris žaidžiamas Mariaus Stankevičiaus treniruojamoje rinktinėje, jam pernelyg sunku nėra.

„Skiriasi šiek tiek stilius, bet man šitas stilius, žaidžiant šioje rinktinėje, prie šio trenerio labai patinka. Mėgsta žaisti futbolą ant žemės, atlikti daug perdavimų, ką mėgstu ir aš. Anglijoje kartais kamuolys spiriamas toliau, ne toks taktiškas žaidimas. Šiaip nepasakyčiau, kad būtų labai sunku čia pritapti.

Trenerį žinojau, jis žaidė ir Italijoje, ir Ispanijoje, buvo tikrai žinomas Lietuvos žaidėjas. Dabar, būdamas treneriu, jis pasako žaidėjams, ko iš jų nori, taip pat ir iš komandos bendrai. Jis padeda viską lengviau suprasti, tai, ką jis paaiškina, tau reikia tik įgyvendinti aikštėje“, – apie savo santykį su rinktinės strategu kalbėjo saugas.

Tačiau rinktinė nėra vienintelė vieta, kur futbolininkas gali demonstruoti savo talentą. Praėjusią vasarą jis pasirašė kol kas svarbiausią savo gyvenimo kontraktą, kai sukirto rankomis su antrame Anglijos divizione žaidžiančia „Barnsley“ ekipa, kurį laiką varžėsi jos U23 jaunimo komandoje, o dabar nuomos pagrindais atstovauja žinomai šalies futbolo organizacijai AFC „Wimbledon“.

„Kai nuvažiavau į peržiūrą, mano agentas kalbėjo su jais. Kai neblogai sužaidžiau, jis man pasakė, kad man turėtų pasiūlyti kontraktą ir aš norėjau su jais pasirašyti sutartį. Matosi, kad ten galima patekti ir į vyrų komandą, ne tik žaisti akademijoje, tikrai yra kelias į vyrų komandą, nors treniravausi su U23 ekipa.

Šiaip tai klubas į rinktinę leido lengvai. Pirmos stovyklos metu dar teko praleisti klubo rungtynes, bet pastarąsias dvi stovyklas rungtynių praleisti neteko, tai viskas buvo normaliai. Kai nereikia praleisti rungtynių – jokių problemų nekyla“, – pasakojo žaidėjas.

Pasirašęs kontraktą su „Barnsley“ komanda, T.Kalinauskas susilaukė ir Anglijos žiniasklaidos dėmesio. Ar pačiam futbolininkui patinka toks dėmesys?

„Nepratęs dar šiek tiek, bet šiaip normaliai. Padariau interviu ir su BBC, buvo smagu, bet esu susikoncentravęs į futbolą, ne į visokius kitokius dalykus“, – šyptelėjo jis.

„Barnsley“ klubo jaunimo komanda, kaip ir kitos Anglijos ekipų akademijos, varžosi savo amžiaus grupėse, o ten komandos yra suskirstytos pagal pajėgumą.

„Ten komandos yra surikiuotos pagal akademijų kategorijas. Pavyzdžiui, „Barnsley“ yra antros kategorijos akademija, tai žaidėme su visomis antros kategorijos komandomis. Tada yra pirmos kategorijos akademijos, kaip „Chelsea“ ar „Liverpool“, o mes žaidėme antroje. Iš viso tų kategorijų yra trys.

Pas mus viskas iš tikro buvo gerai, jau per pirmą savaitę pasako, kaip viskas vyks. Ryte ateini, pavalgai, turi treniruotę, pabūni sporto salėje, pažiūri rungtynių video. Treneriai taip pat dirba su žaidėjais – prie kiekvieno prieina, pasako, ko iš nori“, – apie darbą komandoje mintimis dalinosi T.Kalinauskas.

O kaip žaidėjas apibūdintų paties savo rungtyniavimo stilių ir kas buvo jo idealai augant?

„Man labiausiai patinka mušti įvarčius, asistuoti komandos draugams ir šiaip žaisti atsipalaidavus, laisvai, parodyti aikštėje kažką įdomesnio.

Visada „YouTube“ žiūrėdavau Cristiano Rolando, Ronaldinho, Lionelį Messi, tokius žaidėjus. Ir žiūriu iki dabar, kartais bandau kažką pakartoti, matysime, kaip bus“, – dėstė futbolininkas.

Pokalbio pabaigoje jis pasidalino mintimis ir apie tai, kokiose lygose svajoja save išbandyti.

„Noriu žaisti aukštame lygyje. Dirbu, kad žaisčiau Anglijoje, noriu čia žaisti – svajonė yra žaisti „Premier“ lygoje, bet jei būčiau Ispanijos ar Vokietijos aukščiausiose lygose – tai man irgi patiktų“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.