FIFA akibrokštas – užuot baudę karą Ukrainoje pradėjusią Rusiją, organizacija išaukštino rusų kalbą

Vasario 24 dieną Rusija užpuolė Ukrainą ir jau 36-ąją dieną niokoja šią valstybę, žudo gyventojus, vaikus, nuo žemės paviršiaus bombarduojant šluoja miestus. Dar vasario 27 dieną FIFA ir UEFA paskelbė, kad Rusijos ir jos pagalbininkės Baltarusijos futbolo klubai bei rinktinės yra suspenduojami – negalės žaisti tarptautinėse varžybose. Kalbėta, kad per FIFA kongresą apskritai bus keliamas klausimas dėl Rusijos pašalinimo iš organizacijos, tačiau įvyko atvirkščiai: niekam neprotestavus agresoriaus federacija liko FIFA, o rusų kalba buvo įteisinta kaip šeštoji oficiali FIFA kalba.

FIFA vadovas G.Infantino ir Rusijos prezidentas V.Putinas<br>Scanpix.com nuotr.
FIFA vadovas G.Infantino ir Rusijos prezidentas V.Putinas<br>Scanpix.com nuotr.
FIFA vadovas G.Infantino ir Rusijos prezidentas V.Putinas<br>AP nuotr.
FIFA vadovas G.Infantino ir Rusijos prezidentas V.Putinas<br>AP nuotr.
FIFA vadovas G.Infantino ir Rusijos prezidentas V.Putinas<br>AP nuotr.
FIFA vadovas G.Infantino ir Rusijos prezidentas V.Putinas<br>AP nuotr.
FIFA vadovas G.Infantino ir Rusijos prezidentas V.Putinas<br>AFP/Scanpix nuotr.
FIFA vadovas G.Infantino ir Rusijos prezidentas V.Putinas<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-03-31 16:21, atnaujinta 2022-04-01 12:47

Kovo 31-ąją Katare įvykusiame 72-ajame Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) kongrese buvo nuspręsta rusų kalbą padaryti viena iš šešių oficialių FIFA kalbų. Skelbiant tai kongrese dalyvavo Rusijos futbolo sąjungos delegacija, vadovaujama Aleksandro Alajevo.

Už rusų kalbos, kaip oficialios FIFA kalbos, įtvirtinimą FIFA nariai balsavo beveik vienbalsiai – 187 balsai buvo už, ir tik keturi – prieš.

Jau anksčiau FIFA chartija numatė naudoti tris oficialias kalbas: anglų, ispanų ir prancūzų.

Vokiečių kalba oficialios kalbos statusą turi ir dėl teisinių priežasčių: organizacijos būstinė yra Šveicarijoje, kur gyventojai daugiausia kalba vokiškai.

Prieš 72-ąjį kongresą FIFA vadovybė pasiūlė į oficialių kalbų sąrašą įtraukti dar arabų ir portugalų kalbas. Jos taip pat buvo patvirtintos.

Ketvirtadienį Dohoje kongrese buvo priimtas sprendimas suspenduoti Pakistano, Zimbabvės ir Kenijos futbolo federacijas dėl tų šalių politikų kišimosi į futbolo valdymą.

Rusija išvengė galimo pašalinimo iš FIFA ir tai reiškia, kad ji vis dar išlieka kandidate rengti 2028 ar 2032 metų Europos futbolo čempionatus.

Per kongresą nė viena nacionalinė asociacija viešai neišreiškė nesutikimo, kad Rusijos sąjungos delegacija negalėtų dalyvauti FIFA renginyje.

FIFA prezidentas Gianni Infantino savo kalboje patikino, kad Rusija privalo likti organizacijoje.

„Rusijos pašalinimas iš FIFA – tai ne sprendimo variantas. Aš labai rimtai tikuosi, kad bus sustabdytas konfliktas Ukrainoje. Jei mes negalėsime surinkti visų žmonių kartu į vieną kongresą, tuomet mums geriau baigti savo veiklą ir eiti namo.

Net ir Rusijos bei Baltarusijos klubų ir rinktinių suspendavimas mums buvo nelenga užduotis, nes kalbame apie žmones, kurie myli futbolą. Tačiau pagalvojome, kad toks sprendimas priartins taiką pasaulyje“, – kalbėjo G.Infantino.

Vasario 24 d. ankstų rytą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui įsakius pradėti karą, Ukrainą puolė rusų pajėgos. Rusijos įsiveržimas į nepriklausomą kaimyninę valstybę jau pareikalavo tūkstančių gyvybių.

Vakarų pasaulis pasmerkė tokį V.Putino elgesį ir ėmėsi itin griežtų sankcijų prieš šalį agresorę Rusiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.