„Džiugas“ sureagavo į muštynes rungtynėse su „Žalgiriu“: apkaltino du agresyvius vilniečių sirgalius Sostinės klubas pateikė savo vertinimą

Lietuvos futbolo A lygos rungtynės šeštadienį Telšiuose nutrūko dėl abiejų komandų sirgalių muštynių 77-ąją min. vilniečiams pirmaujant 4:1. Incidentą nagrinės Lietuvos futbolo federacijos Drausmės komisija, o sekmadienį Telšių klubas paskelbė pareiškimą, kuriame dėl konflikto apkaltino vilniečių aistruolius.

 Konfliktas Telšiuose.<br> fcdziugas.lt nuotr.
 Konfliktas Telšiuose.<br> fcdziugas.lt nuotr.
 Konfliktas Telšiuose.<br> fkzalgiris.lt nuotr.
 Konfliktas Telšiuose.<br> fkzalgiris.lt nuotr.
 Konfliktas Telšiuose.<br> fkzalgiris.lt nuotr.
 Konfliktas Telšiuose.<br> fkzalgiris.lt nuotr.
 Ingvaras Butautas.<br> S.Čirbos nuotr.
 Ingvaras Butautas.<br> S.Čirbos nuotr.
 Ingvaras Butautas.<br> S.Čirbos nuotr.
 Ingvaras Butautas.<br> S.Čirbos nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 10, 2022, 3:58 PM, atnaujinta Apr 10, 2022, 6:12 PM

„Šeštadienio rungtynėse prieš Vilniaus „Žalgirį“ įvyko futbolo nepuošiantis incidentas. Iki rungtynių tarp Telšių „Džiugo“ ir Vilniaus „Žalgirio“ pabaigos likus mažiau nei 15 min. Vilniaus „Žalgirio“ sirgalių grupė „Pietų IV“ stadione sukėlė riaušes užpuldami „Džiugo“ sirgalių bendruomenės narius.

Abiejų pusių sirgaliams apsikeitus replikomis, du itin agresyviai nusiteikę Vilniaus „Žalgirio“ sirgaliai, palikę svečių tribūną, prisiartino prie kitų žiūrovų stadione bei pradėjo konfliktą. Netrukus stadione kilo masinės riaušės, o į rungtynes susirinkę telšiškiai buvo atakuojami ne tik kumščiais, bet ir ašarinėmis dujomis (tai patvirtinančias nuotraukas „Džiugas“ jau pateikė teisėsaugos institucijoms).

Kartu atkreipiame dėmesį, jog kaip ir matosi rungtynių įraše, „Pietų IV“ atstovai riaušes pradėjo ties centrine tribūna, t.y. toli nuo svečių tribūnos, kur grupuotė buvo visų rungtynių metu, bet visiškai šalia centrinėje tribūnoje rungtynes visuomet stebinčių vaikų, moterų bei vyresnio amžiaus žiūrovų.

Protu nesuprantami „Žalgirio“ sirgalių veiksmai buvo pristabdyti apsaugos darbuotojų.

Apmaudu, jog Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai po išpuolio plojimais pagerbė „Pietų IV“ tribūną, kuri vos prieš akimirką sukėlė riaušes bei smurtavo prieš žiūrovus.

Kartu pastebime, jog viešojoje erdvėje aktyviai skleidžiamas naratyvas, neva dėl kilusių riaušių kalti vietiniai sirgaliai, nepalaikę ar oponavę „Pietų IV“ skanduotei. Nors „Džiugas“ jokiais būdais nėra susietas su savo sirgaliais ar atskiromis jų grupėmis, pareiškiame, jog „Džiugas“ nuo pat pradžios smerkė Rusijos nusikalstamą invaziją į Ukrainą, o „Džiugo“ sirgalių bendruomenė itin aktyviai padeda tiek prieglobstį Telšiuose radusiems ukrainiečiams, tiek organizuoja ir renka į Ukrainą siunčiamą humanitarinę pagalbą.

Be to, Klubas ir sirgalių bendruomenės nariai palaiko glaudžius ryšius ir padeda buvusiems „Džiugo“ nariams bei jų šeimoms iš Ukrainos, kurių dalis šiuo metu taip pat yra Lietuvoje. Taigi, viešojoje erdvėje skleidžiamą naratyvą laikome tik gynybine versija, ciniškai prisidengiant karu Ukrainoje taip siekiant pateisinti alkoholio ar kitų priežasčių išprovokuotą smurto protrūkį Telšiuose susirinkusių sirgalių atžvilgiu.

Nors anksčiau namų rungtynės su Vilniaus „Žalgiriu“ vykdavo sklandžiai bei, Klubo žiniomis, abiejų komandų sirgaliai palaikė draugiškus santykius, pažymime, jog ateityje Vilniaus „Žalgirio“ sirgaliai nebus laukiami ir įleidžiami į Telšių stadionus.

Kaip ir minėta, Telšių „Džiugas“ teisėsaugos institucijoms jau pateikė visą surinktą medžiagą (įskaitant įvykių epicentre buvusių žiūrovų užfiksuotus vaizdus) bei tikisi, jog bus atliktas išsamus ir objektyvus tyrimas, kurio metu bus nustatyti ir atsakomybėn patraukti visi vandalai, sukėlę riaušes rungtynių metu. Visos skanduotės netenka prasmės, jeigu elgiamasi taip, kaip tas, prieš kurį skanduojama“, – sakoma pareiškime.

Po Telšių klubo pareiškimo savo poziciją išdėstė ir vilniečiai.

„Klubas apgailestauja, jog futbolas kaip žaidimas, gražus akiai komandų sportinis varžymasis po šių rungtynių nuėjo į antrą planą. Pabrėžtina, jog mūsų Klubas kategoriškai nepritaria, nepateisina ir smerkia įvykusius smurto protrūkius, o savo veikloje nuolat atlieka prevenciją siekiant užkardyti smurto apraiškas futbolo stadionuose ar už jo ribų, ragina bei skatina kilusius konfliktus ar nesutarimus spręsti taikiu būdu ir dialogu.

Žemiau išdėstyta informacija, įvertinus vaizdo medžiagą ir incidentų liudininkų pasakojimus, pateikiama ne teisinant kuriuos nors veiksmus, o su tikslu padėti susidaryti pilną, aiškesnį vaizdą apie minėtus įvykius, paneigti viešoje erdvėje pateikiamą tikrovės neatitinkančią ar tendencingą informaciją.

Klubo požiūriu, aistruolių palaikymas yra svarbi ir neatskiriama futbolo dalis. Visgi tenka apgailestauti, jog per kelias dešimtis kasmet sužaidžiamų rungtynių pasitaiko ir vienetinių atvejų, kuomet taikios konkurencijos ribos tarp žiūrovų, komandų gerbėjų smarkiai peržengiamos. Kalbant apie konkretų atvejį, klubo žiniomis, jokių išankstinių intencijų, galimų ženklų apie neramumus prieš rungtynes nebuvo, netgi priešingai – aktyviausi „Žalgirio“ ir „Džiugo“ aistruoliai palaiko draugiškus santykius, prieš šeštadienio rungtynes aistruolių grupių atstovai tarpusavyje ir su klubų atstovais bendravo geranoriškai.

Deja, taikias nuotaikas aptemdė konkrečių pavienių asmenų provokacijos: atsakant į „Žalgirio“ aistruolių antiputinišką skanduotę svečių tribūnos link pasiųsti įžeidžiami gestai ir replikos, tarp kurių buvo ir karą Ukrainoje neigianti replika („Karo nėra“). Šios provokacijos pakurstė nesantaiką tarp žiūrovų, ir vertintinos kaip nusikalstamos: LR valstybinės institucijos neseniai pabrėžė, jog viešai neigiantiems prieš Ukrainą vykdomą karą, pateisinantiems Rusijos vykdomą agresiją, gali būti pritaikyta baudžiamoji atsakomybė. Tikimės, jog FK „Džiugas“ informaciją apie tokius asmenis, kuriuos identifikuoti nėra sudėtinga, perduos teisėsaugos institucijoms. Mūsų nuomone, toks precedentas padėtų užkardyti galimus panašius atvejus ateityje.

Vertinant bendrą tvarką ir saugumą stadione, pagal LFF varžybų nuostatus, už tai rungtynių vietoje stadione atsakingas priimantis (namų) klubas (šiuo atveju FK „Džiugas“), jis saugumo planą turi suderinti ir su policija.

FK „Žalgiris“ nuomone, išvengti rimtesnių incidentų šiose rungtynėse buvo įmanoma, tačiau juos lėmė kelios pagrindinės priežastys ir aplinkybės. Pirmiausia, minėtos provokacijos, vėliau sekę neadekvatūs, agresyvūs veiksmai iš abiejų konflikte dalyvavusių pusių, taip pat tokio lygio rungtynėms netinkama, aikštyno infrastruktūra (per mažai atskirti svečių ir aistruolių sektoriai, žiūrovų bei dalyvių srautai ir kt.), nepakankamos tvarką bei saugumą stadione užtikrinančios pajėgos (tarp kurių nebuvo ir policijos pareigūnų) ar jų kompetencijos stoka, dėl kurios galimai buvo neatlikti ar netinkamai atlikti veiksmai siekiant konfliktų prevencijos, galimai netinkamai panaudotos specialiosios priemonės.

Visos paminėtos ir kitos aplinkybės ne tik nesustabdė neramumų, bet tam tikrais atvejais galimai net paskatino tolimesnę konflikto eskalaciją, taip pat galėjo prisidėti prie to, jog nukentėjo ne tik žiūrovai, bet ir rungtynių dalyviai.

Apmaudu, jog šioje visoms pusėms nemalonioje situacijoje, kurioje komandų, žaidėjai, personalas stengėsi nuraminti aistras, nesusitvardė FK „Džiugas“ komandos treneris Marius Šluta, kuris įžeidžiamais rusiškais keiksmažodžiais pasisakė FK „Žalgiris“ oficialių asmenų atžvilgiu, o taip pat interviu po rungtynių paskleidė, FK „Žalgiris“ vertinimu, tikrovės neatitinkančią informaciją apie komandos trenerį. Dėl šių neetiškų FK „Džiugas“ trenerio veiksmų (kurių pasitaikė ir praėjusį sezoną) bus kreiptąsi į LFF Drausmės komitetą.

Atsižvelgiant į išdėstytas aplinkybes FK „Žalgiris“ kviečia susilaikyti nuo vienpusių ir nepilna informacija paremtų konflikto vertinimų, tolimesnės neapykantos abiejų pusių atžvilgiu skleidimo. Klubas įvykusią situaciją aptarė su aistruolių atstovais, kurie pripažino, jog smurtas yra nederamas elgesys, taip pat patikino ieškosiantys sprendimų, kaip užkirsti kelią netinkamai reakcijai į provokacijas.

Klubas tikisi, jog minėti incidentai bus ištirti išsamiai ir visapusiškai, yra pasiruošęs pateikti turimą medžiagą, talkinti siekiant surasti sprendimų kaip tokių incidentų išvengti ateityje. FK „Žalgiris“ pasisako už taiką, sąžiningą žaidimą ir garbingą elgesį aikštėje bei už jos ribų“, – teigiama vilniečių pareiškime.

Stadione buvęs „Žalgirio“ sirgalių vedlys Ingvaras Butautas pateikė savąją įvykių seriją ir vertinimą. Jo nuomone, aistras pakurstė apsaugos darbuotojai.

„Toks precedentas pirmą kartą mano karjeroj. Viskas buvom gražu ir puiku ir be jokių replikų. Kol tos populiarios dainelės apie Putiną neuždainavom. Tada atsirado kas parodo fucką. Dar kurį laiką pavyko išsilaikyti, bet po to vienas nubėgo „paaiškint vatnikui“, kitas jį gaudyt, trečias kažkuriam padėt ir t.t. Visi buvo sutikti vieningu vietinių frontu.

Liko atsidurti įvykio vietoje ir bandyt išskirt puses. Tik ta vietinė pusė nelabai norėjo, tad skirdamas dar turėjau atmušinėt smūgius. Vis tik esu įsitikinęs, kad tada buvo galima viską suvaldyti, bet apsauginis pasistengė kitaip. Ėmė iš suleido pusę balionėlio dujų iš kelių centimetrų atstumo. Taip, dabar jau matau. Bet tada aklam nuraminti įvykių jau nebebuvo galimybių ir tie įvykiai prasitęsė jau aikštėje prie mūsų tribūnos.

Tikrai nemanau, jog visi vietiniai – vatnikai ir taip pat, kad reikia reaguoti į fakus iš kitų tribūnų. Kad ir vatnikų. Manau, kad apsauga šiuo atveju ne tai, kad nesuveikė teigiamai, bet suveikė neigiamai. Bet kokiu atveju, jei prižiūri tvarką, tu negali per konfliktą būti kurioje nors pusėje“, – parašė „Pietų IV“ grupės lyderis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.