Išspirta iš UEFA Rusija urzgia, kliedi, kad Europa ant kelių maldaus apie jos sugrįžimą ir kurs naują organizaciją su „draugiškomis šalimis“

Europos futbolo asociacijų sąjunga (UEFA) pirmadienį nutarė uždrausti visiems Rusijos futbolo klubams dalyvauti kito sezono UEFA rengiamose klubinėse varžybose. Maža to – visos Rusijos futbolo rinktinės taip pat buvo nušalinta nuo dalyvavimo visuose čempionatuose ir atrankose.

Rusijos sirgaliai daug tikėjosi i<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos sirgaliai daug tikėjosi i<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2022, 1:33 PM, atnaujinta May 5, 2022, 2:48 PM

Be to, UEFA pirmadienį taip pat atmetė Rusijos pasiūlymą pas save surengti Europos futbolo čempionatą arba 2028, arba 2032 metais.

Vasario 28 d. UEFA buvo nusprendusi iki šio sezono pabaigos suspenduoti visas Rusijos rinktines ir klubus nuo dalyvavimo organizacijos globojamose varžybose dėl šios valstybės agresijos į Ukrainą.

Tarptautinė futbolo federacija (FIFA) taip pat nušalino Rusijos sportininkus nuo dalyvavimo savo varžybose – rusai turėjo galimybę prasimušti į šių metų pasaulio čempionatą, tačiau jie buvo suspenduoti ir kelialapį iškovojo Lenkijos ekipa.

Po tokių paskelbtų sankcijų rusai, kaip įprasta pastaruoju metu, suskubo kaltinti visomis nuodemėmis ne save, o likusį pasaulį bei vėl grasinti.

„Visi jie padugnės ir šūdai. Jie dar maldaus Rusiją sugrįžti į tarptautinę areną“, – viešai piktinosi 1965 ir 1969 metų SSRS futbolo čempiono titulą Maskvos klubų „Torpedo“ ir „Spartak“ sudėtyje iškovojęs Anzoras Kavazašvilis.

Šis senjoras, einantis ir Rusijos futbolo sąjungos Etikos komisijos nario pareigas, užsipuolė UEFA ir aiškino, jog „nariai, kurie balsavo už Rusijos pašalinimą iš varžybų, yra mėšlini šunsnukiai ir korumpuoti parsidavėliai“.

„RB-Sport“ kanalui apsiputojęs Rusijos futbolo sąjungos atstovas A.Kavazašvilis aiškino, kad už tokį niekšingą veiksmą prieš Rusiją ateities kartos prakeiks visus dabartinius Europos futbolo sąjungos vadovus.

„Jie pamiršo, kas yra sportas. Sportas yra sąžininga konkurencija, bet UEFA apie tai net nežino. Ji išmetė didžiąją Rusiją! Tačiau ir be jų mes tikrai nepražūsime, mūsų vadovybė ras sprendimą, o Rusijos futbolas klestės.

Pavyzdžiui, kiek jau girdėjau, mūsų šalis jau galvoja kurti savo olimpines žaidynes, savo pasaulio futbolo čempionatus, galbūt, mūsų komandos varžysis Azijos čempionų lygoje ar panašioje lygoje su mums draugiškomis šalimis“, – aiškino Rusijos futbolo sąjungos Etikos komisijos narys.

A.Kavazašvilis teigė, kad pasaulis klysta, jei mano, kad Rusija be varžybų Europoje pražus.

„Mes padarysime pertrauką. Jei reikia, ji gali būti ir 5 metus. Kovosime pas save namie. Ir mes tikrai pasieksime, kad UEFA prašys mus sugrįžti, ji maldaus tai darydama ant kelių“, – cituoja 81 metų buvusį futbolininką „RB-Sport“.

Tuo tarpu buvęs Maskvos „Lokomotiv“ futbolo klubo prezidentas Ilja Gerkus paragino Rusijos futbolo sąjungą po UEFA sankcijų persikelti į Aziją.

Jo manymu, Rusijos sirgaliams bus neįtikėtinai įdomu stebėti nacionalinės rinktinės ar klubų rungtynes Azijos futbolo konfederacijoje (AFC), o dvikovos prieš buvusius Sovietų Sąjungos šalių atstovus taps ypatingomis.

„Aktyviai agituoju už Rusijos prisijungimą prie Azijos futbolo konfederacijos. Tai bus aukšto lygio dvikovos visoms mūsų komandoms.

Dabar vyksta atranka į Azijos futbolo čempionatą – keturios komandos gaus bilietus iš Azijos į ši turnyrą, tad Rusija tikrai turės visas galimybes patekti į šį ketvertą.

Pagaliau ir patys varžovai. Jau atsibodo metai iš metų Europos atrankose žaisti su tuo pačiu Kipru ar Slovakija. Ar būtų neįdomu sužaisti su Kinijos ar Pietų Korėjos rinktinėmis? Su Iranu?

Tarp varžovų tikrai būtų Vidurinės Azijos rinktinės: Uzbekistanas, Kirgizija. Manau, šios rungtynės sukeltų didelį susidomėjimą tiek mūsų šalyje, tiek ir pas varžovus“, – savo telegramų kanale parašė I.Gerkus.

Rusijos Dūmos deputatas Romanas Teriuškovas paragino šavo šalies sporto valdžią po UEFA ir FIFA sankcijų sukurti alternatyvią pasaulinę futbolo federaciją. Kitą vertus, jis nepritarė Rusijos rinktinių ir klubų perėjimui į Azijos futbolo konfederaciją.

Tai Teriuškovas pareiškė interviu naujienų agentūrai „R-Sport“. Anot jo, Rusija privalo vienytis į vieną kumštį tik su „draugiškomis šalimis“.

„FIFA jau anksčiau yra nubaudusi Rusiją. Tad kur garantijos, kad išvengsime sankcijų, jei persikelsime į Aziją? Ar nebus sudaužytos mūsų viltys? Ir tikrai ne faktas, kad Azija mus priims.

Mūsų uždavinys – ne svaigti galimybėmis iš Europos zonos persikelti į Azijos regioną, o kurti savo tarptautinę federaciją kartu su draugiškomis šalimis: Baltarusija, Abchazija, Pietų Osetija, būtina įtraukti ir Donecko bei Luhansko liaudies respublikos“, – postringavo Dūmos deputatas A. Teriuškovas.

Pati Rusijos futbolo sąjunga kol kas išplatino pranešimą, kad sieks panaikinti visas sankcijas teisinėmis priemonėmis – jau kreipėsi į Sporto arbitražo teismą, taip pat padavė į teismus dėl sprendimų FIFA ir UEFA.

„Formuluotė, kad Rusijai nėra vietos tarptautinėje futbolo šeimoje neturi nieko bendro su sportu. Čia matomos aiškiai pažeidžiamos žmogaus teisės nacionaliniu pagrindu. Iš rusų sportininkų atimama teisė dirbti.

Turime pradėti trankyti visų įmanomų instancijų duris, kad tiesa laimėtų. Pagaliau, tai yra teisė dirbti, kurią tie valdininkai atima iš mūsų sportininkų. Žinoma, reikia ir nuolat palaikyti dialogą su FIFA ir UEFA, kad gautum jų paaiškinimus dėl visų jų sprendimų“, – kalbėjo dar vienas Dūmos deputatas Dmitrijus Sviščiovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.