Rusijos futbolo propogandinius kliedesius apie sankcijų apėjimą įvertinęs LFF vadovas T. Danilevičius: „Tai tik spekuliacija“

„Ką rusai ten besakytų ir aiškintų apie savo galimybes kažkur žaisti ar keltis į kitą konfederacijas, tai tik spekuliacijos“, – apie Rusijos futbolo nušalinimą nuo visų įmanomų tarptautinių varžybų dar ir kitiems metams aiškino Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Tomas Danilevičius.

 T.Danilevičius ir Rusijos rinktinės kapitonas A.Dziuba<br> lrytas.l koliažas
 T.Danilevičius ir Rusijos rinktinės kapitonas A.Dziuba<br> lrytas.l koliažas
 LFF prezidentas Tomas Danilevičius.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 LFF prezidentas Tomas Danilevičius.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 AFP/Scanpix.com nuotr.
 AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 6, 2022, 2:49 PM

100 metų jubiliejų gegužės 7-ąją švenčiantis Lietuvos futbolas kaip reikiant ūš šį savaitgalį – per šalį nuvilnys įvariausių turnyrų ir 100 futbolo rungtynių banga.

Startą šiam jubiliejui davęs LFF vadovas T.Danilevičius įvertino šios savaitės UEFA sprendimą uždaryti tarptautines duris Rusijos futbolui dar vieneriems metams.

„Žinoma, tai nėra Rusijos futbolo pašalinimas iš UEFA ar FIFA organizacijos, tačiau tai mažai ką keičia – juk sprendimas įvairaus lygio rusų rinktinėms ir klubams neleisti dar metus grumtis tarptautinėje arenoje turi tokias pačias pasekmes: Rusijos futbolo sąjunga negauna ir negaus iš FIFA ar UEFA jokių lėšų, su šia šalimi nevyks jokie futbolo kontaktai. Tai išstūmimas“, – tikino T.Danilevičius.

Prieš mėnesį Katare vykusiame 71-ąjame FIFA kongrese nebuvo kalbama apie Rusijos pašalinimą iš organizacijos, šios agresorės karą prieš Ukrainą, nors Pakistano, Zimbabvės ir Kenijos futbolo federacijos buvo suspenduotos.

„Įvyko netikuisi situacija – FIFA vykdomasis komitetas būsimo kongreso klausimus sprendė kaip tik vasario 24-ąją, kai prasidėjo Rusijos invazija į Ukrainą. Klausimas dėl rusų pašalinimo nebuvo įtrauktas į kongreso dienotvarkę ir todėl per suvažiavimą Dohoje jis nebuvo gvildenamas.

Kitą vertus, po to UEFA ir FIFA pateikė savo sprendimus, kurie kirto taip pat, kaip ir pašalinimas. Rusija dabar niekur negali žaisti futbolo, išskyrus kaip namie. Neužmirškime, kad tas pats sprendimas yra įsigaliojęs ir rusų parankiniams agresijoje prieš Ukrainą baltarusiams“, – pasakojo 43-ejų T. Danilevičius.

– Tas UEFA sprendimas turi kažkokios įtakos Lietuvos futbolo rinktinėm?“, lrytas.lt paklausė T.Danilevičiaus.

– Mes atrankose neturime didelių sąsajų su Rusijos rinktinėmis. Tik viena U21 jaunimo komanda Europos atrankos grupėje turėjo žaisti su bendraamžiais iš Rusijos, tačiau dar iki UEFA sprendimo mūsų federacija aiškiai konstatavo, kad atsisako žaisti su agresoriaus ekipa.

Nors buvo pradžioje bandoma dėlioti, kad rusai visus savo mačus privalo žaisti neutralioje aikštėje, mes pareiškėme, kad nežaisime su jais. Tad liepą mūsų jaunimas privalėjo sužaisti su Šiaurės Airija ir Rusija, tačiau bus tik vienerios rungtynės su airiais.

– Rusija tikina, kad ji planuoja ne tik rengti įvairiausias tarptautines varžybas, tačiau sieks sukurti savo Čempionų lygą, rinktines pervesti į Azijos žemyno turnyrus ir ten kovoti dėl įvairių trofėjų. Kaip jūs galvojate apie tokius galimus rusų žingsnius?

– Tai visiška spekuliacija, skirta savo šalies sirgalių rinkai. Jei jau tave suspenduoja UEFA ir FIFA, vargu ar tu galėsi lengvai pasiprašyti ir prasmukti kad ir į Azijos futbolo konfederaciją, nes ši organizacija yra FIFA narė.

Manau, tai beveik neįmanoma. Be to, rusams tektų atsisakyti narystės UEFA. Dėl tos naujosios čempionų lygos – su kokių šalių komandomis žaistų rusai?

Yra tik draugė Baltarusija. Vargu, ar kas kitas norės žaisti žinodamas, kad jos ekipas laukti sankcijos. Rusų draugė Serbija? Abejoju, kad ji aukotų save dėl Rusijos. Žodžiu, tai visiška spekuliacija.

– Kiek tenka girdėti, Europos futbolas bando visaip prisidėti prie pagalbos Ukrainai: vyksta labdaringi mačai, paramos akcijos. Donecko „Šachtar“ ekipa važinėja ir žaidžia Europoje rungtynes, o surinktas lėšas perduoda savo kariaujančiai šaliai. Lietuvoje numatomos paramos rungtynės?

– Mes bendraujame su Ukrainos futbolo federacija, padedame kuo galime. Klubai kalbasi labiau tarpusavyje, o mes – rinktinių ir vadovų lygmenyje. LFF nupirko ir padovanojo Ukrainos kariams džipą, remiame šalį finansiškai.

Aš nutariau į aukcioną išstatyti savo turimą futbolo marškinėlių kolekciją – apie 200 aprangų, kurias per savo karjerą keičiausi žaisdamas ekipose ir nacionalinėje ekipoje.

Tarp tų marškinių yra ir Zlatano Ibrahimovičiaus, Thierry Henry, Francesco Totti ar Javiero Zanetti apranga.

Parduodami marškinėliai po penkis ir visos surinktos lėšos bus pervestos Ukrainą ir jos kariuomenę remiančioms organizacijoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.