Baltarusijoje futbolas griebiasi šiaudo – „Traktor“ komandą remia laidojimo namai, žaidėjai pozuoja prie katafalko

Vis stiprėjančios sankcijos prieš Rusiją ir Baltarusiją, kurios pradėjo karą prieš Ukrainą, jau kerta ne tik per agresorių ekonomikas, per gyventojų gerbūvį, tačiau pasiekė ir sportą. Vis mažiau kompanijų išgali remti sportininkus bei ekipas. Jei Rusija vis dar bando „išsilaikyti ant vandens“, tai Baltarusijos sportas po truputį pradeda grimzti: ir net įspūdingieji diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos įsakymai dėl vienų ar kitų valstybinių organizacijų privalomo sporto rėmimo neduoda jokių vaisių.

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
 fctraktor nuotr.
 fctraktor nuotr.
 fctraktor nuotr.
 fctraktor nuotr.
 Maskvos laidojimo namų internetinis puslapis, kuriame darbuotoju yra įvardijamas Baltarusijos bendrovės vadovas.
 Maskvos laidojimo namų internetinis puslapis, kuriame darbuotoju yra įvardijamas Baltarusijos bendrovės vadovas.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 12, 2022, 6:39 PM

Jei svarbiausios šalies sporto komandos dėl rėmėjų trūkumo ar atsisakymo padėti optimizuoja savo biudžetus, tai kur kas kuklesniems klubams tenka griebtis šiaudo – skelbiama, kad Baltarusijos antrosios lygos futbolo klubas iš Minsko sutarė dėl rėmimo su miesto laidojimo namais. Ir net jau surengė rimtą fotosesiją.

Antrojoje Baltarusijos lygoje šį sezoną kaip niekad užderėjo norinčių žaisti – 77 komandos buvo padalintos į devynis divizionus.

Stipriausioje mėgėjų lygoje kovojusi Minsko „Traktor“ ekipa, kadaise žaidusi ir šalies elitiniame divizione, galiausiai nutarė vėl kilti aukštyn bei save išbandyti antrosios lygos Minsko regiono divizione.

„Traktor“ mėgėjų lygoje triumfavo 2018 ir 2019 metais, o jai atstovavo net profesionalai – Kazachstano „Irtysh“ ir Bresto „Dinamo“ komandose kovojęs Sergejus Kisliakas, vartininku buvo ir Baltarusijos paplūdimio rinktinės vartų sargas Aleksejus Koltyginas.

Šią ekipą ne vienerius metus rėmė viena iš šalies valstybinių turizmo agentūrų – „Poilsio akademija“, tačiau dėl pandemijos ir šių metų sankcijų ji ramiai pasitraukė iš visų galimų paramos teikėjų.

„Traktor“ prieš čempionato startą patikino, kad šiaip ne taip susirado naują generalinį rėmėją ir planavo jį pristatyti dar balandžio 15 dieną.

Tačiau viskas užtrūko ir jai teko du pirmuosius mačus žaisti dar su sena apranga, ant kurios puikavosi „Poilsio akademijos“ reklama.

Bet galiausiai pranešta, kad Minsko futbolo komandą rems „Miesto laidojimo namai“ – ritualinių paslaugų kompanija.

„Traktor“ žaidėjams net buvo surengta fotosesija – jie pozavo prie mirusius žmones vežiojančio katafalko, ant marškinėlių puikavosi užrašas su šios kompanijos internetiniu puslapiu.

Atrodo, kad laidojimo namų ir futbolo ekipos bendradarbiavimas yra tikrai solidus ir naudingas komandai – jei ekipos pristatymas vyko ne itin geros kokybės „Traktor“ stadione, tai pirmosioms namų rungtynėms Minsko komanda išsinuomavo pagrindinę „Minsk“ stadiono aikštę, kurios nuoma yra triskart brangesnė net už geros vejos „Olimpijskyj“ stadioną.

Nors skelbiama, kad gerenaliniu rėmėju yra „Miesto laidojimo namai“, tikinama, kad nieko bendro su Baltarusijos sostine ir valstybinėmis įmonėmis ši bendrovė neturi.

Neva Baltarusijos valstybinėms įmonėms A.Lukašenka įsakė taupyti pinigus ir neleisti bereikalingam rėmimui, nes valstybė po to „švaistytojams“ praradimų nekompensuos. Tad didžioji dalis valstybinių įmonių jau sumažino paramą sportui, pirštais badydama į privatų verslą.

Į viešumą iškilusi „Miesto laidojimo namų“ kompanija neva galimai yra susijusi su situacija karo zonoje – galimai ji turi tam tikrus užsakymus laidojant į Baltarusiją iš karo Ukrainoje vežamus agresoriaus rusų kareivius, kurie masiškai miršta baltarusių ligoninėse.

Net tvirtinama, kad už šios iškabos stovi tam tikras jaunas Rusijos verslininkas, kuris investuoja tėvų pinigus, o visos realios laidojimo paslaugos yra perduotos kitoms įmonėms, o ji veikia tik kaip tarpininkė, pasiimdama tam tikrą procentą.

Užsienyje reziduojančiai nepriklausomai baltarusių žiniasklaidai pavyko sužinoti, kad „Miesto laidojimo namų“ direktoriumi yra Jevgenijus Kozlovas, kuris bandė aikšinti, jog jis jau penketą metų dirbo Borisove ir perkėlė verslą į Minską.

Tačiau pastebima, kad internetinis šios Baltarusijos kompanijos puslapis kaip du vandens lašai panašus į Maskvos laidojimo namų internetinį puslapį. Maža to – Rusijos laidojimo namų, kurie aptarnauja vieną ketvirtąją Maskvos dalį, tikruoju savininku įvardijamas vienas labai aukštas vyriausybinių jėgos struktūrų valdinininkas, susijęs su pirkimais rusų armijai.

O šioje rusų ritualinių paslaugų firmoje savo laiku dirbo dabartinis baltarusių kompanijos direktorius J.Kozlovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.