„Arsenal“ klube žibės išeivis iš Lietuvos, kuris dėl vieno poelgio jau užkariavo sirgalių širdis

Londono „Arsenal“ papildė naujas vartininkas iš JAV – Lietuvos pilietybę turintis Mattas Turneris, kuris po šešių sezonų MLS čempionate pasiekė savo svajonę žaisti „Premier“ lygoje ir nustebino Anglijos klubo aistruolius netikėtu poelgiu.

M.Turneris atstovaus Anglijos „Premier“ lygos klubui Londono „Arsenal“.<br>„Zuma“/„Scanpix“ nuotr.
M.Turneris atstovaus Anglijos „Premier“ lygos klubui Londono „Arsenal“.<br>„Zuma“/„Scanpix“ nuotr.
M.Turneris apie lietuviškas šaknis sužinojo bendraudamas su seneliu Bernardu.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
M.Turneris apie lietuviškas šaknis sužinojo bendraudamas su seneliu Bernardu.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 26, 2022, 10:52 AM

„Arsenal“ naujokas nemoka lietuviškai ir niekada nebuvo Lietuvoje.

Bet 28 metų JAV futbolo rinktinės vartininkui M.Turneriui be galo svarbus netikėtai atrastas ryšys su prosenelės tėvyne.

O dabar persikėlus iš „New England Revolution“ klubo į Šiaurės Londoną jam Lietuva bus gerokai lengviau pasiekiama.

„Nenoriu, jog žmonėms Lietuvoje atrodytų, kad nepelnytai kėsinuosi į lietuvybę. Istorija sudėtinga, turiu dar daug ką sužinoti apie savo šeimos šaknis“, – sakė M.Turneris. Jis kartu su tėvu Stuartu Turneriu Lietuvos pasus gavę 2019-ųjų rudenį.

Nepasirašė ant marškinėlių

Kai prieš pusantrų metų futbolininkas kalbėjo su „Lietuvos rytu“, jis neslėpė, kad europietiška pilietybė gali būti naudinga siekiant rungtyniauti kokiame nors Europos futbolo klube.

Bet tuo metu jis net negalėjo įsivaizduoti, kad per ateinančius metus taip suspindės stadionuose, kad į savo gretas jį pasikvies „Arsenal“ – klubas, už kurį M.Turneris sirgo nuo vaikystės.

„Nebijok svajoti, mažas žmogau, nes negali žinoti, kiek toli jos tave nuves“, – savo „Instagram“ paskyroje parašė M.Turneris, kai žiemą buvo paskelbta, kad pasibaigus MLS sezonui jis persikels į „Arsenal“.

Šią savaitę po paskutinių MLS sezono JAV rungtynių dėl juokingo poelgio M.Turneris pateko į viso pasaulio naujienų kanalus.

„New England Revolution“ surengė emocingą atsisveikinimą su savo žvaigžde, sirgaliai rikiavosi laukdami jo autografų.

M.Turneris pasirašinėjo visiems iš eilės, bet vienam jaunuoliui pasirašyti atsisakė, nes jis vilkėjo baltus „Tottenham Hotspur“ – aršiausių „Arsenal“ varžovų – marškinėlius.

„Bjauru“, – rimtu veidu, bet tarsi juokaudamas pasakė M.Turneris, palikdamas tą išsižiojusį sirgalių tuščiomis rankomis, o „Arsenal“ gerbėjai dėl tokio elgesio iškart įsimylėjo savo nuovokų naujoką.

Sunkiai kopė aukštyn

M.Turnerio kelias į svajonių „Premier“ lygą buvo neįprastas ir duobėtas.

Futbolininko perspektyvos futbole nebuvo pačios geriausios, nes jis pradėjo žaisti vėlai, vos pateko į Amerikos studentų lygos komandą, po to nebuvo pakviestas į jokį profesionalų klubą.

Tik paskutinę minutę 2016-aisiais M.Turneris pateko į „New England Revolution“ peržiūrą ir du sezonus sėdėjo ant suolo kaip trečiasis vartininkas.

Tuo metu europietiška pilietybė atrodė kaip bilietas į kokį nors Europos vidutinioką klubą.

„Kaip ir daugybė amerikiečių futbolininkų, svajojau rungtyniauti Europoje aukščiausiu lygiu. Su tėčiu pagalvojome, kad galime sužinoti, ar palikuoniams leidžiama prašyti Lietuvos pilietybės.

Turint ją patekti į Europą futbolininkui lengviau“, – apie tai, kodėl pradėjo ieškoti savo šeimos šaknų, pasakojo vartininkas.

Iki tol jis net nežinojo, kad prosenelė į Niujorką atkeliavo būtent iš Lietuvos.

Istoriją atkūrė dokumentai

Prieš 119 metų nedideliame Skuodo miestelyje, Kretingos apskrityje, Žemaitijoje, Rusijos imperijos okupuotoje Lietuvoje, šaltą gruodį gimė Taubė Šabelaitė.

Gausi žydų šeima gyveno tuometės Leipcigo gatvės ketvirtajame name tarp kitų miesto žydų – jų Skuode, arba, kaip jis buvo vadinamas jidiš kalba, Škude, buvo keletas tūkstančių – apie pusę visų gyventojų.

Paaugusi Taubė išmoko siuvėjos amato. Prieš 102 metus būdama aštuoniolikos paskutinę 1920-ųjų vasaros dieną T.Šabelaitė nuvyko į JAV konsulatą Rygoje ir užpildė prašymą vykti į Ameriką.

Pasirašė ne lietuviška pavarde, o angliška – Toba Sobel. Tokia pavarde pasirašinėjo Niujorke jau gyvenęs jos dėdė Maxas Sobelis.

Netrukus Taubė su seserimi Bela gavo bilietus į garlaivį, plaukiantį iš Gdansko, ir abidvi išplaukė į ilgą kelionę – į naujo gyvenimo pradžią.

Apie tai M.Turneris gal niekada ir nebūtų sužinojęs, jeigu ne netikėtas radinys futbolininko senelio Bernardo Turnerio namuose.

„Senelis dėl garbaus amžiaus nebegalėjo gyventi vienas – atėjo laikas jį perkelti kitur. Su tėčiu tvarkėme jo namą ir rašomojo stalo stalčiuje aptikome senelio mamos kelionės į Ameriką dokumentus“, – pasakojo būsimasis „Arsenal“ vartininkas.

Sudėtingas kelias iš Skuodo

Vienas dokumentų – Kauno pasų skyriaus 1920-aisiais išduotas užsienio pasas su nuotrauka, iš kurios žvelgė 18-metė futbolininko prosenelė.

Kitas – anglų ir rusų kalbomis išspausdinta „Deklaracija ketinimui išvykti į Jungtines Valstijas“, kurią prosenelė užpildė Rygoje esančiame JAV konsulate.

„Visada žinojome, kad ji buvo iš Rytų Europos, bet daugiau nelabai ką“, – sakė M.Turneris.

Radiniai įsuko tikrą detektyvą bandant atsekti prosenelės gyvenimo kelią.

Tuo daugiau užsiėmė futbolininko tėvas Stuartas. Jis puikiai prisiminė savo močiutę, nes ji mirė, kai jis jau buvo suaugęs.

T.Šabelaitės užsienio pase netrūksta ne tik lietuviškų, bet ir vokiškų bei prancūziškų antspaudų, nes keliauti iš Lietuvos reikėjo per Klaipėdos kraštą.

Vyro pavardę suamerikietino

„Radome ir promočiutės dienoraščius, kuriuos reikėjo ilgai šifruoti, nes anglų kalba maišėsi su jidiš. Tėtis sakė, kad ji ir kalbėdavo maišytai: sakinį pradėdavo angliškai, o baigdavo jidiš“, – pasakojo M.Turneris.

Apie savo vaikystę Skuode ji nepasakodavo, bet aišku, kad gyvenimas nebuvo lengvas nei ten, nei atvykus į Niujorką. Dienoraštyje ji rašė apie lipniąja juosta suklijuotus nutriušusių batų padus.

1926-aisiais už Charleso Tarnowsky ištekėjusi Taubė susilaukė dviejų vaikų. Jie ilgai gyveno dviejų kambarių bute dar ir su Taubės seserimi. Galiausiai imigrantės iš Lietuvos tapo JAV pilietėmis.

Tada Taubė ir Charlesas lenkišką pavardę suamerikietino į Turner. Praėjus dešimtmečiams Lietuvos konsulate Niujorke Taubės dėka lietuvišką pasą gavo Mattas ir Stuartas Turneriai.

„Atrastos šeimos šaknys Lietuvoje tapo daug daugiau negu pilietybe. Sužinojome tiek daug apie savo istoriją, o per paieškas tėtis ir aš pajutome išskirtinį ryšį“, – sakė futbolininkas.

Pažintis su Lietuvos futbolu

Vaikinas neslėpė, kad anksčiau apie Lietuvą nežinojo beveik nieko.

Pradėjęs pilietybės įgijimo procesą M.Turneris internete susirado informacijos apie lietuvišką futbolą ir konkrečiau apie geriausius vartininkus.

„Pasižiūriu per „YouTube“, smalsu, kaip viskas atrodo tėvynėje“, – nusijuokė jis. M.Turneris juokavo, kad galėtų pastovėti Lietuvos rinktinės vartuose, bet aišku, kad to nebus, nes jis yra vienas svarbiausių JAV rinktinės žaidėjų ir rengiasi pasaulio čempionatui, kuris rudenį vyks Katare.

Iki tol dar laukia debiutas „Arsenal“ gretose.

Nors Anglijoje M.Turneris greičiausiai bus atsarginis vartininkas, jis ketina įrodyti, kad buvo vertas milijoninės išpirkos.

„Vienintelis mano tikslas – kasdien žaisti geriau“, – sakė geriausias 2021 metų MLS vartininkas.

Kartu su tėvu jis jau ne vienus metus planavo kelionę į Lietuvą, nors aišku, kad Skuode neberas nei Leipcigo gatvės, nei ketvirtuoju numeriu pažymėto Šabelių šeimos namo.

Bet vieną dalyką Mattas ir jo tėvas nusiteikę padaryti – išsaugoti T.Šabelaitės atminimą perleidžiant brangią Lietuvos pilietybę ir ateities kartoms.

„Koronavirusas sujaukė kelionės į Lietuvą planus, bet mes vis tiek kada nors atvyksime ir, tikiuosi, pagerbsime prosenelės atminimą stengdamiesi kuo daugiau sužinoti apie tai, iš kur ji atkeliavo“, – sakė M.Turneris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?