„Žalgirio“ serzonas iš arti – neregėtos apimties seriale

Futbolo mylėtojų šią vasarą laukia ypatingas desertas – galimybė išvysti žymiausios Lietuvos komandos užkulisius iš arčiau nei bet kada iki tol.

Vilniaus „Žalgirio“ ekipa<br> E.Žaldario nuotr.
Vilniaus „Žalgirio“ ekipa<br> E.Žaldario nuotr.
 "Žalgirio" vadovė Vilma Venslovaitienė<br> E.Žaldario nuotr.
 "Žalgirio" vadovė Vilma Venslovaitienė<br> E.Žaldario nuotr.
 Filmo premjera<br> E.Žaldario nuotr.
 Filmo premjera<br> E.Žaldario nuotr.
Fimo kūrėjai, „Žalgirio“ vadovė ir treneris<br> E.Žaldario nuotr.
Fimo kūrėjai, „Žalgirio“ vadovė ir treneris<br> E.Žaldario nuotr.
 Rimvydas Čekavičius<br> E.Žaldario nuotr.
 Rimvydas Čekavičius<br> E.Žaldario nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 28, 2022, 7:36 PM

Antradienį, birželio 28-ąją, žiūrovai turės galimybę pažiūrėti sporto dokumentikos serialo apie futbolo klubo „Žalgiris“ 2021 metų sezoną pirmąją dalį.

Aštuonių dalių seriale žiūrovai išvys tikrą ir nepagrąžintą šalies čempionų vidinę virtuvę, kuri dažniausiai lieka kiekvienos sporto komandos viduje: pokalbius komandos rūbinėje, treniruotėse, rungtynėse, susirinkimuose, pasiruošimą svarbiausioms sezono kovoms, pakilimus ir nuopolius sezono eigoje.

Pusantrų metų kurta realybės dokumentika – vienas didžiausių tokio pobūdžio projektų sporto srityje. Filmo kūrėjai paskui komandą sekė visus metus – nuo pirmosios treniruotės sausio pradžioje iki finalinio švilpuko lapkričio pabaigoje.

Pasak „Žalgirio“ vadovės Vilmos Venslovaitienės, mintis atverti duris kameroms bei mikrofonams rūbinėje ir kitose jautriose komandai vietose subrendo per itin sudėtingą pandemijos periodą.

„Pandemija pakeitė mūsų gyvenimą, 2020 metų sezonas privertė daug ką apmąstyti. Futbolininkams buvo vis sudėtingiau atrasti motyvacijos, kai po fiziškai ir emociškai varginančios kasdienės treniruočių rutinos jiems teko rungtynes žaisti prie tuščių tribūnų.

Toks dokumentinis serialas apie komandą jiems tapo ir papildoma motyvacija, nauja, įdomi patirtis. Tuo pačiu tai ir dovana mūsų aistruoliams, kurie ištikimai palaikė komandą net už stadiono ribų, ateidavo išreikšti palaikymą net po nesėkmės – ką galėsite pamatyti ir seriale.

Taip pat šis kūrinys bus ir tam tikras ilgalaikis pėdsakas, įamžintas etapas istorijoje klubo, kuris jau skaičiuoja 75 metus. Ta ką išvys žiūrovai – unikalu šios komandos istorijoje, gilu ir tikra“, – sakė V. Venslovaitienė.

Filmuoti komandos gyvenimą ėmėsi patirties sporto dokumentikoje sukaupęs kolektyvas su režisieriumi Rimvydu Čekavičiumi priešakyje.

„Esame darę vieną panašų realybės dokumentikos projektą, tačiau imdamiesi šio nebuvome tikri, kaip pavyks, galutinio rezultato negalėjome spėti. Patys taip pat mokėmės, turėjome prisitaikyti prie komandos.

Turėjome savo idėjų tačiau sezono eigoje išryškėjo nauji pagrindiniai charakteriai, žmonės, kuriuos parodėme daugiau.

Dramos prasme sezonas buvo tikrai neeilinis – žiūrovai galės išvysti įvairiausius emocijų kalnelius – bus ir didelio nusivylimo, ašarų, ir triumfo. Žiūrovas pamatys tikras nesuvaidintas emocijas“, – kalbėjo režisierius.

Anot jo, tokios apimties dokumentika Lietuvos sporte ko gero buvo kuriama pirmą kartą. Kūrėjams teko atsirinkti iš daugiau nei 500 valandų nufilmuotos medžiagos, prie to prisidėjo papildomi įrašyti garso takeliai, rungtynių transliacijos medžiaga.

„Buvo savaičių, kai sekėme komandą nuolat – treniruotėse, rungtynėse, rūbinėje, susirinkimuose, išvykose. Galėjome pamatyti kiek pastangų žaidėjai, treneriai, administracija įdeda diena iš dienos, koks didelis yra komandos tempas. Iš tos sukauptos medžiagos reikėjo viską sutraukti į kelias valandas.

Todėl savaime suprantama, kad viso pilno paveikslo pateikti nebuvo įmanoma, tačiau stengėmės parodyti pagrindinius akcentus, detales, kas įdomiausia žiūrovui.

Nemažas iššūkis buvo, kad komanda priimtų, suprasti kada sustoti, kuriuo momentu atsitraukti. Stengėmės būti nematomi. Pasitaikė ir akimirkų, kai kartais ne visuomet žaidėjai ar kiti dalyviai tuo metu suvokė, kad yra filmuojami.

Tačiau apskritai esame dėkingi komandai už supratingumą, atvirumą“, – pasakojo R. Čekavičius.

Vienas iš išskirtinių dokumentikos ypatumų, kuo netgi nepasižymi daugelis ženkliai didesnio biudžeto kūrinių apie sporto komandas pasaulyje – žaidėjams, treneriams rungtynių ir treniruočių metu prisegti mikrofonai, kurie leido įamžinti jų gyvus pokalbius ar replikas.

Mikrofoną nuo pirmos dienos turėjo komandos treneris Vladimiras Čeburinas, nemažai kalbėjo vienas komandos lyderių emocingasis Hugo Videmontas, komandos kapitonas Saulius Mikoliūnas, ilgiausiai ekipoje iš esančių žaidėjų atstovaujantis Mantas Kuklys, ilgametis komandos kineziterapeutas Dainius Pavilonis.

„Kartais žalgiriečiai ir užsimiršdavo, kad yra įrašinėjami jų pokalbiai, ar to nepastebėdavo jų pašnekovai. Dėl to daug pokalbių tikrai atviri, nepagražinti – netgi jei kartais išsprūsdavo riebesnis ar kartesnis žodis“, – pažymėjo R. Čekavičius.

Komandos žaidėjai, treneriai, ištikimi partneriai, aistruoliai serialo pradžią galėjo išvysti birželio 27 d. sostinės „Akropolis Apollo“ kino teatre vykusioje specialioje premjeroje.

Visuomenė turės galimybę antradienį internetu pažiūrėti pirmąją dalį. Ji atspindi kone sudėtingiausią „Žalgirio“ 2021 metų sezono periodą – naujo trenerio, žaidėjų integraciją komandoje, akistatą su kovido pandemija, iš to kilusius iššūkius ir nesėkmes.

Dokumentinį serialą „Tikslo link“ bus galima žiūrėti FK „Žalgirio“ ir „Sporto zona“ socialiniuose tinkluose „Youtube“ ir „Facebook“, pradedant nuo pirmosios dalies premjeros birželio 28 d., antradienį 20 val. Tokiu laiku kas savaitę žiūrovai galės išvysti ir vis po dar vieną epizodą.

„Žalgirio“ gerbėjai artimiausiu metu taip pat galės matyti ir ne vieną intriguojančią komandos dvikovą aikštėje.

Liepos 1 d. vilniečiai savo aikštėje priims į lyderius šį sezoną besitaikančią Kauno rajono „Hegelmann Litauen“ ekipą. Liepos 5 d. laukia Čempionų lygos startas Kosove, o liepos 12 d. – lemiama atsakomoji dvikova Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.