Laikinąjį rinktinės trenerį pristatę LFF vadovai kirto V. Ivanauskui: „Su juo buvo daug problemų“ Atskleisti VK balsavimo rezultatai

Bausti, negalima pasigailėti. Lietuvos futbolo federacija (LFF) nusprendė padėti kablelį sakinio pradžioje ir padėkojo už darbą rinktinę treniravusiam legendiniam Lietuvos futbolininkui Valdui Ivanauskui.

LFF vadovai pakomentavo sprendimą dėl V.Ivanausko (dešinėje) atleidimo.<br>Lrytas.lt nuotr. koliažas.
LFF vadovai pakomentavo sprendimą dėl V.Ivanausko (dešinėje) atleidimo.<br>Lrytas.lt nuotr. koliažas.
V.Ivanauskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Ivanauskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Reinholdas Breu.<br>Gerry Schmit nuotr.
Reinholdas Breu.<br>Gerry Schmit nuotr.
Reinholdas Breu.<br>lff nuotr.
Reinholdas Breu.<br>lff nuotr.
LFF prezidentas Tomas Danilevičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
LFF prezidentas Tomas Danilevičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
LFF prezidentas Tomas Danilevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
LFF prezidentas Tomas Danilevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Tomas Danilevičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tomas Danilevičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
LFF prezidentas Tomas Danilevičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
LFF prezidentas Tomas Danilevičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
LFF prezidentas Tomas Danilevičius.<br>V.
LFF prezidentas Tomas Danilevičius.<br>V.
Edgaras Stankevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Edgaras Stankevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Edgaras Stankevičius<br>lff.lt nuotr.
Edgaras Stankevičius<br>lff.lt nuotr.
Edgaras Stankevičius<br>V.
Edgaras Stankevičius<br>V.
Edgaras Stankevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Edgaras Stankevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Edgaras Stankevičius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Edgaras Stankevičius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

Jun 28, 2022, 4:53 PM, atnaujinta Jun 28, 2022, 5:01 PM

Antradienį vykusio organizacijos Vykdomojo komiteto (VK) metu buvo nuspręsta, kad 55-erių futbolo specialistas iš Kauno paliks nacionalinės komandos stratego vairą net nesibaigus dešimties mėnesių sutarties pratęsimui, kuris buvo pasirašytas 2021-ųjų gruodį.

Prie Lietuvos rinktinės vairo darbuotis „Ivanas Rūstusis“ (V.Ivanausko pravardė – red.) pradėjo praėjusių metų rugpjūtį. Vis dėlto skambūs lozungai bei pasisakymai vaisių nedavė – Lietuvos futbolas ir toliau liko dugne.

„Manau, kad buvo žengtas teisingas žingsnis. Praėjusiame sezone turėjome atitinkamus rezultatus, VK suteikė pasitikėjimo kreditą, bet tai nedavė rezultato. Džiaugiuosi šiandieniniu komiteto priimtu sprendimu, nes atėjo riba, kai mes negalėjome tęsti darbo su šiuo treneriu.

Manau, kad visa bendruomenė matė, kas dėjosi pastaruoju metu rinktinėje, UEFA Tautų lygos ciklo metu“, – teigė LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.

Per savo darbą rinktinėje V.Ivanauskas spėjo pasižymėti ne tik šalia šoninės aikštės linijos, bet ir už pačio stadiono ribų – aštrūs žodžiai žiniasklaidai, retai prisiimama atsakomybė bei futbolo užkulisiuose skambantys faktai apie konfliktus su žaidėjais toli gražu nepalengvino aštuonis įvarčius už Lietuvos rinktinę 1990–2000 metų periode įmušusio puolėjo galimybių išsaugoti savo poziciją per VK posėdžio balsavimą.

Nežibėjo V.Ivanauskas ir prie rinktinės vairo. Skambesniu laimėjimu jis gali pasigirti tik pernai spalį pasaulio čempionato atrankos varžybose Vilniuje pasiektą pergalę 3:1 prieš Bulgarijos futbolininkus.

Vis dėlto suteiktas šansas prieš naują UEFA Tautų lygos sezoną didesnių teigiamų pokyčių neįnešė – net nesibaigus visoms C1 grupės kovoms jau tapo aišku, kad prieš pirmenybes iškelti tikslai bus neįvykdyti.

Primename, kad LFF po burtų traukimo ceremonijos Lietuvos futbolo rinktinei iškėlė tikslą užimti antrąją vietą grupėje. Vis dėlto tikslai liko tik tikslais. Per ketverias žaistas rungtynes lietuvių sąskaitoje – apvalus nulis taškų. Antroji pozicija jau tapo net teoriškai nepasiekiamu miražu, o ir bandymai pakilti į trečiąją vietą ir aplenkti šiuo metu joje esančias bei keturis taškus turinčias Farerų Salas gali tapti per daug aukšta kartele.

Paskutinės UEFA Tautų lygos C1 grupės kovos bus žaidžiamos rudenį, Lietuvos rinktinei liks sužaisti rungtynes išvykoje prieš Liuksemburgą ir namuose bandyti atsirevanšuoti Farerų Saloms.

V.Ivanauską vyriausiojo trenerio pozicijoje laikinai pakeis šiuo metu LFF techninio direktoriaus poziciją užimantis vokietis Reinholdas Breu. Jis komandai vadovaus ne tik UEFA Tautų lygos ciklo pabaigoje, bet ir Baltijos taurės varžybose.

„Sunkus žingsnis, sunkus apsisprendimas, ypač esant tokioje šiandieninėje situacijoje, kai turime tokią reitingo vietą. Nesitikime proveržio su laikinuoju treneriu, bet žinome, kad tikrai bus jaunimu paremta sudėtis.

V.Ivanauskas taip pat deklaravo, kad jaunins sudėtį, bet kai komandos vidurkis buvo 28-eri metai, man tai nėra labai suprantama. Komandos vidurkis turi būti apie 22-23 metus. R.Breu pristatė savo mintis, kurios bus bandomos įgyvendinti per šį penkių, šešių mėnesių laikotarpį. Mūsų pagrindinis tikslas – Tautų lygoje iškovoti 4 taškus ir išlikti C divizione.

Manau, kad tai buvo geriausias priimtas šiandienos sprendimas. Gavome ne vieno užsienio trenerio CV, bet dar nebuvome pradėję jokios kalbos su nė vienu kandidatu“, – situaciją aiškino LFF generalinis sekretorius.

Tuo metu laikinasis rinktinės treneris R.Breu užsiminė, kad nejaus didelės įtampos derindamas stratego ir techninio direktoriaus darbus bei nekantrauja versti naują puslapį savo karjeroje.

„Sutikau su federacijos siūlymu. Stengsiuosi išnaudoti laiką, sėkmingai kurti rinktinės ateitį, pasinaudodamas kiekviena diena, savaite, mėnesiu. Stengsimės atrinkti tinkamiausius žaidėjus likusioms keturioms rungtynėms.

Turiu patirties dirbant treneriu Liuksemburge, Austrijoje, ši patirtis tęsiasi nuo pat 2002-ųjų. Nėra jokių problemų dėl patirties, esu buvęs treneriu per 200 rungtynių, jaučiuosi patogiai.

Žiūrėsime, kaip man seksis šis 6 mėnesių laikotarpis. Manau, kad pavyks suderinti abi pozicijas. Man patinka šis darbas ir aš noriu daryti viską, ką galiu geriausiai dėl Lietuvos futbolo.

Kol kas apie konkrečius žaidėjus kalbėti dar anksti. Reikės šiek tiek laiko, pergalvoti viską, galėsime apie tai pakalbėti ateityje. Vis dėlto mano pagrindinis tikslas visada išliks laimėti rungtynes“, – samprotavo laikinasis rinktinės treneris.

LFF vadovai neatmetė, kad sėkmingo pasirodymo atveju R.Breu būtų pasiūlyta ir ilgalaikė vyriausiojo trenerio sutartis.

– Ar išvis buvo galima įžvelgti teigiamų dalykų iš V.Ivanausko treniravimo laikotarpio? – buvo paklausta E.Stankevičiaus.

– Nesinori kalbėti apie žmogų blogai, bet su juo buvo daug problemų – bendravimas su žiniasklaida, žaidėjais...

Nepavyko apjungti, sulipdyti komandos. Manau, kad prie to prisidėjo ir jo asistentai. Mano nuomone, jo asistentais turėjo būti lietuviai.

– Minėjote, kad gavote ne vieno potencialaus rinktinės trenerio CV. Į ką atsižvelgsite labiausiai?

– Neskubėsime priimti sprendimo, dabar tikime laikinuoju strategu, žiūrėsime ateityje.

– Kokia buvo V.Ivanausko reakcija į atleidimą? Jis emocingas žmogus...

– Visi mes esame emocingi. Dirbame dėl vieno tikslo – Lietuvos futbolo. Manau, kad giliai viduje rezultatas netenkino ir trenerio. Reikia nebijoti pripažinti, jei rezultatas yra gėdingas. Niekas trenerio nelinčiavo ir po paskutiniosios nesėkmės Turkijoje, kurioje buvo pademonstruota kova, bet matėme visas problemas ir sprendimas brendo ne vieną mėnesį.

– Pernai treneriui buvo suteiktas pasitikėjimo garantas. Tai nebuvo klaida?

– Džiaugiuosi, kad šiandien VK sugebėjo priimti teigiamą sprendimą, nes manau, kad ši situacija būtų buvusi dar blogesnė. Buvo diskusijų, priėmėmė sprendimą, kad suklydome.

– Ar ateityje išlieka tikimybė, kad prie rinktinės vairo gali stoti lietuviai?

– Kol kas neieškosime naujo trenerio. Keisis asistentų štabas – bus atsisakyta vokiečių, kuriuos pasikvietė V.Ivanauskas, paslaugų. Norime turėti lietuvišką štabą.

– Ar VK sprendimas buvo vieningas?

– Kai kurie komiteto nariai dalyvavo, nes atostogavo.

Buvo 18 narių, o 15 iš jų balsavo dėl V.Ivanausko atleidimo, 3 nariai susilaikė. Dėl laikinojo trenerio buvo priimtas vieningas sprendimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.