S. Skvernelis: politikų siekis įvesti tiesioginį valdymą LFF yra labai rizikingas

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis tvirtina, kad politikų iniciatyva Lietuvos futbolo federacijoje (LFF) įvesti tiesioginį valdymą yra labai rizikinga. Pasak jo, reikia, kad Lietuvos futbole nebūtų tamsių šešėlių, tačiau pasirinktas kelias galit atnešti federacijos suspendavimą su visomis iš to plaukiančiomis pasekmėmis.

S.Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
S.Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas<br>T.Bauro nuotr.
Mykolas Majauskas<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Tomas Danilevičius<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Tomas Danilevičius<br>T.Bauro nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-09-16 09:15, atnaujinta 2022-09-16 09:17

„Reikia, kad Lietuvos futbole nebūtų jokių tamsių šešėlių, kalbant apie futbolo valdymą, t.y. asmenys, kurių reputacija, praeitis meta dėmę visai futbolo bendruomenei, ji labai kenkia ir sprendimai turi būti daromi, bet reikia įvertinti tai, kad federacijos veikia pagal asociacijų įstatymą. Netgi mūsų nacionalinėje teisėje, kalbant apie asociacijų įstatymą yra numatytas draudimas politikams ir politinėms partijoms kištis į asociacijų veiklą“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė S. Skvernelis.

Ekspremjeras aiškina, kad tarptautinės organizacijos, FIFA ir UEFA, yra dar kategoriškesnės šioje vietoje ir kiekvienas politikų įsikišimas į LFF veiklą reikš visos federacijos suspendavimą, kas palies tiek rinktines, tiek klubus, tiek vaikų futbolą bei pinigus, kurie gaunami futbolui.

„Tas kelias, kuris yra pasirinktinas Seime valdančiųjų, jeigu tai yra nuoširdus kelias nepolitikuoti, nedaryti politikos, o spręsti problemas, jis yra labai rizikingas, tačiau yra kitas kelias, kuriuo galima eiti, tai yra teisminis kelias ir naudotis teisiniais garantais, kuriuos turime ir institucijomis bei nuosekliai padaryti taip, kad pati federacija turėtų teisminius įpareigojimus tuos pokyčius daryti“, – sakė politikas.

Parlamentaras mano, kad jeigu valstybė nori reikalauti rezultatų iš futbolininkų, bet nėra pajudinę piršto, jog tie rezultatai būtų, jų niekada nebus. Anot jo, dėmesys pradžioje turi būti skiriamas futbolo infrastruktūrai ir investavimui į vaikų, jaunimo futbolą.

„Galime pridėti futbolo infrastruktūrą, apie paramą toms pačioms futbolo mokykloms, jūs šiandien suvokiate, kiek reikės mokėti futbolo mokyklai, kuri turi futbolo maniežą už šildymą ir elektrą? Pernai žiemos sezone buvo ištikęs šokas, kada 3–4 kartus kainos pakilo, tai dabar jos bus dar labiau kosminės ir visa tai yra perkeliama tik ant pačios mokyklos savininkų, administracijos arba ant tėvų pečių“, – tikino Seimo narys.

„Jeigu mes šiandien nematome, kad reikia padėti investuoti pirmiausia į vaikus, jaunimą, tai rezultatų niekada nebus“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad Seime, atsižvelgiant į Lietuvos futbolo federacijos (LFF) problemas ir reikalingą pertvarką, parengtas federacijos tiesioginio valdymo įstatymas. Juo siekiama perimti tam tikras LFF vykdomas funkcijas, tačiau tik tokia apimtimi, ir tik tokiam laikui, kurie yra reikalingi pašalinti rizikoms nepažeidžiant ilgalaikių savivaldos principų, kuriais yra grindžiama sporto politika Lietuvoje.

Eltos gautame dokumente tvirtinama, kad šio įstatymo paskirtis – užtikrinti skaidrų ir demokratišką Lietuvos futbolo valdymą, grįstą atitinkamų Lietuvos Respublikos įstatymų, taikomų valstybės sporto politikos formavimui ir ją įgyvendinančioms asociacijoms, nuostatomis bei užtikrinti tokių įstatymų nuostatų įgyvendinimą Lietuvos futbole.

Vienas iš įstatymo autorių, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas tvirtina, kad šiuo įstatymo projektu siekiama skaidraus ir demokratiško LFF valdymo, kuriame nebūtų kriminalinio pasaulio atstovų.

Trečiadienį Lietuvos futbolo federacija (LFF) paskelbė oficialų UEFA vertinimą dėl Lietuvos Respublikos Seime užregistruoto įstatymo projekto Dėl Lietuvos futbolo federacijos tiesioginio valdymo, su kuriuo FIFA ir UEFA supažindino įstatymo projekto iniciatoriai.

Tarptautinių futbolo organizacijų, kurių narė yra Lietuvos futbolo federacija, vertinimu, tokio įstatymo priėmimas yra FIFA ir UEFA statuto nuostatų pažeidimas, už kurį Lietuvos futbolui gresia tiesioginės pasekmės: nacionalinių rinktinių dalyvavimo FIFA ir UEFA organizuojamuose turnyruose suspendavimas, Lietuvos futbolo klubų dalyvavimo FIFA ir UEFA organizuojamuose turnyruose suspendavimas, visų Lietuvos futbolo federacijos, kaip FIFA ir UEFA nario, įgaliojimų sustabdymas bei FIFA ir UEFA finansinės pagalbos Lietuvos futbolui nutraukimas.

Tuo tarpu Seimo nariai M Majauskas ir Laurynas Kasčiūnas, reaguodami į UEFA vertinimą dėl Seimo siekio įvesti tiesioginį valdymą Lietuvos futbolo federacijoje (LFF), kuriame aiškinama, kad už tai gresia nacionalinės rinktinės ir klubų dalyvavimo tarptautiniuose turnyruose tvirtina, kad viskas yra federacijos rankose.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas L. Kasčiūnas tvirtina, kad jeigu LFF sutiks organizuoti skaidrius rinkimus, nebus jokio poreikio tiesioginiam valdymui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.