„Nebylusis protestas“: pasaulio futbolo čempionate danai siųs svarbią žinutę

​Danijos vyrų futbolo rinktinės aprangos tiekėjas „Hummel“ drąsiai pasisakė prieš 2022 metų FIFA pasaulio čempionato organizatorių – Katarą.

 Danijos futbolo rinktinė.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Danijos futbolo rinktinė.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 29, 2022, 4:24 PM, atnaujinta Oct 17, 2022, 6:04 PM

Danijos sportinės aprangos prekės ženklas „Hummel“, kuris taip pat gamina futbolo uniformas Lietuvos rinktinei, sukūrė „nebyliąsias“ aprangas Danijos rinktinei, taip protestuodama prieš turnyrą organizuojantį Katarą ir jo įvariausius žmogaus teisių pažeidimus.

Visuose Danijos aprangų komplektuose bus sušvelnintos detalės, įskaitant prekės ženklo logotipą ir federacijos logotipą. Aprangos bus vientisos raudonos, baltos ir juodos spalvos.

„Nenorime būti matomi per turnyrą, kuris kainavo tūkstančius žmonių gyvybes. Visą laiką palaikome Danijos rinktinę, bet tai nėra tas pats, kas palaikyti Katarą, kaip šeimininkus“, – trečiadienį „Instagram“ platformoje rašė „Hummel Sport“.

Kataras sulaukė kritikos dėl savo elgesio su darbuotojais iš užsienio, rengiantis pasauliniam reginiui. Asmenys iš viso pasaulio, o daugiausiai iš Bangladešo, Indijos, Nepalo ir Filipinų, plūdo į Artimųjų Rytų šalį, kur padėjo statyti stadionus, viešbučius ir kitas pagalbines infrastruktūras.

Pasak BBC, daugelis užsieniečių buvo apgyvendinti nekokybiškose darbo stovyklose, jiems nebuvo suteikta tinkama kompensacija ir jie buvo priversti likti šalyje dėl konfiskuotų pasų. Nors tikslus žuvusiųjų skaičius ginčijamas, „The Guardian“ apskaičiavo, kad nuo tada, kai 2010 m., kai šaliai buvo suteiktos čempionato organizavimo teisės, mirė net 6500 asmenų, dirbusių Katare su Pasaulio čempionatu susijusiuose projektuose.

„Hummel“ netgi pristatė alternatyvų Danijos juodą megztinį kaip „tobulą spalvą“, nes tai yra „gedulo spalva“.

Tarptautinė bendruomenė ne tik nerimauja dėl elgesio su darbuotojais, bet ir kritikavo Katarą dėl jų moterų ir LGBTQ+ teisių padėties. 2022 m. pasaulio čempionatas ten prasidės lapkričio 20 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.