Virš skandalų neišvengiančio pasaulio čempionato pakibo V. Putino šešėlis: Kataro emyras nusilenkė ir dėkojo

2022 metų pasaulio vyrų futbolo čempionatas neturės Rusijos rinktinės, bet kartaus rusiško prieskonio neišvengs. Jau ir taip dėl daugybės žmogaus teisių pažeidimų purtomas Kataras šįkart nuskambėjo kitoje arenoje – šalies emyras viešai padėkojo Vladimirui Putinui už Rusijos pagalbą organizuojant futbolo šventę.

 V.Putinas ir Kataro emyras.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Putinas ir Kataro emyras.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2022, 4:10 PM

Jis pridūrė, kad didžiuojasi Rusijos ir Kataro bendradarbiavimu, rašo „The Guardian“.

Šeicho Tamimo bin Hamado al-Thani pareiškimas nuaidėjo tuo metu, kai 2022 metų pasaulio futbolo čempionato organizacinio komiteto vadovas Nasseras al-Khateras įspėjo visus, kad turnyras gali tapti „platforma politiniams pareiškimams“.

Pastarasis kalbėjo apie Katarui nepatinkančius įvairių šalių rinktinių planus parodyti savo poziciją žmogaus teisių klausimais. Tarp jų – ir Anglijos vyrų futbolo rinktinės kapitonas Harry Kane'as, per rungtynes planuojantis ryšėti raištį su užrašu „Viena meilė“, skirtą paremti LGBT+ bendruomenę.

Tai padaryti planuoja ir daugiau rinktinių kapitonų.'

Tačiau politinių pareiškimų neišvengia pats Kataras, kurį skandalai seka nuo pat pirmos dienos, kai 2010-aisiais gavo teisę organizuoti turnyrą.

Ir jeigu anksčiau daugiausia buvo kalbama apie žiaurų imigrantų darbininkų išnaudojimą ir kitas žmogaus teisių problemas, į sąrašą dabar galima įtraukti ir invaziją į Ukrainą surengusią Rusiją, kuriai nusilenkė emyras.

„Po sėkmingai Rusijoje suorganizuoto 2018 metų pasaulio futbolo čempionato mūsų draugai rusai suteikė pagalbą Katarui. Ypač kalbant apie organizavimą. Mes jums už tai dėkojame ir didžiuojamės mūsų santykiais. Tai tęsis iki pat pasaulio čempionato pabaigos. Labai džiaugiuosi jus matydamas, prezidente (kreipėsi į V.Putiną, – red.). Ačiū“, – tokius žodžius emyras bėrė praėjusią savaitę per susitikimą Kazachstane.

V.Putinas sureagavo į emyro komplimentus ir pabrėžė, kad Rusija „darė viską, ką gali, kad perduotų patirtį ir padėtų Katarui pasiruošti čempionatui.“

Nė vienas iš šalių lyderių nepaaiškino, kaip Rusija padėjo Katarui, tačiau jau galima įžvelgti ženklų, kuo Kremlius galėjo pamokyti kitą šalį.

Vienas jų – Kataras reikalauja atvykstančius į šalį užsiregistruoti ID kortelei, dar žinomai „Hayya“ pavadinimu. Be jų patekti į Katarą ar stadioną bus neįmanoma.

O N.al-Khateras, sulaukęs klausimo apie futbolininkų planus raiščiais paremti LGBT+ bendruomenę, prakalbo irgi Rusijai būdingais žodžiais: „Tai sporto turnyras, kur atvyks žmonės ir tuo mėgausis. Nemanau, kad sportui gerai, jeigu tai bus paversta į politinių pareiškimų platforma.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.