Nors šalies čempionas jau aiškus, tačiau įtampa Lietuvos futbole pasiekė aukščiausią tašką

Lietuvos futbolo A lygoje sekmadienį buvo atsakytas svarbiausias klausimas – šalies čempiono vardą trečią kartą iš eilės užsitikrino Vilniaus „Žalgiris“. Tačiau per likusius turus ir A lygoje, ir pirmojoje lygoje vis tiek bus labai karšta.

Vilniečiai tapo Lietuvos čempionais.<br>T. Bauro nuotr.
Vilniečiai tapo Lietuvos čempionais.<br>T. Bauro nuotr.
Vilniečiai tapo Lietuvos čempionais.<br>T. Bauro nuotr.
Vilniečiai tapo Lietuvos čempionais.<br>T. Bauro nuotr.
Vilniečiai tapo Lietuvos čempionais.<br>T. Bauro nuotr.
Vilniečiai tapo Lietuvos čempionais.<br>T. Bauro nuotr.
Vilniečiai tapo Lietuvos čempionais.<br>T. Bauro nuotr.
Vilniečiai tapo Lietuvos čempionais.<br>T. Bauro nuotr.
Vilniečiai tapo Lietuvos čempionais.<br>T. Bauro nuotr.
Vilniečiai tapo Lietuvos čempionais.<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 24, 2022, 10:40 AM

Nors čempionai jau paaiškėjo, A lygoje tęsiasi kova ir dėl kelialapių į Europos turnyrus, ir dėl išlikimo. Tuo tarpu pirmojoje lygoje net penkios komandos kovoja dėl dviejų kelialapių į A lygą.

Čempionai

Per 29 rungtynes 72 taškus iškovojęs Vilniaus „Žalgiris“ sekmadienį užsitikrino pirmąją vietą ir dešimtąjį Lietuvos čempiono vardą. Kartu žalgiriečiai užsitikrino teisę kitų metų vasarą vėl žaisti UEFA Čempionų lygos atrankos turnyre.

Šį rudenį „Žalgiriui“ reikės žaisti dar septynerias A lygos rungtynes, kurios turnyrinės reikšmės jau nebeturi. Be to, Lietuvos čempionų laukia dvejos UEFA Europos konferencijos lygos rungtynės su „Basel“ ir Bratislavos „Slovan“ klubais. Vilniečiai vis dar gali patekti į šio Europos turnyro atkrintamąsias varžybas.

Kelialapiai į Europą

Kadangi Vilniaus „Žalgiris“ šiais metais ne tik tapo A lygos čempionu, bet ir iškovojo Lietuvos futbolo federacijos taurę, tris kelialapius į Konferencijos lygos atranką gaus komandos, kurios A lygoje užims antrąją, trečiąją ir ketvirtąją vietas.

Dėl trijų kelialapių varžosi penkios komandos, o padėtis lentelėje yra ypač paini dėl to, kad jos žaidė nevienodai rungtynių. Vasarą daug mačų buvo nukelti dėl Europos turnyrų, ir kelios komandos „skolų“ negrąžino iki šiol.

Šiuo metu antrąją vietą užima Kauno „Hegelmann“, kuris iškovojo 57 taškus ir vienintelis tarp penkių pretendentų žaidė visas 33 rungtynes. „Hegelmann“ futbolininkams iki sezono pabaigos liko trejos rungtynės.

Marijampolės „Sūduva“ turi 54 taškus (liko 4 rungtynės), Kauno „Žalgiris“ – 53 taškus (liko 5 rungtynės), „Panevėžys“ – 52 taškus (liko 5 rungtynės), Vilniaus „Riteriai“ – 49 taškus (liko 4 rungtynės).

Skaičiuojant prarastus taškus, geriausioje padėtyje tarp šio penketo yra Kauno „Žalgiris“, kuris prarado mažiausiai taškų. Pagal prarastus taškus nuo Kauno žalgiriečių 1 tašku atsilieka „Panevėžys“, 2 taškais – „Hegelmann“ ir „Sūduva“, 7 taškais – „Riteriai“.

Visos dėl europinių kelialapių kovojančios komandos dar ne kartą žais tarpusavyje, tad galės ir papildyti savo sąskaitą, ir atimti taškus iš konkurentų.

„Hegelmann“ (57 taškai) liko trejos rungtynės svečiuose su „Panevėžiu“, namie su „Sūduva“ ir „Riteriais“.

„Sūduvai“ (54 taškai) liko ketverios rungtynės svečiuose su „Šiauliais“, namie su Vilniaus „Žalgiriu“, svečiuose su „Hegelmann“ ir namie su Telšių „Džiugu“.

Kauno „Žalgiriui“ (53 taškai) liko penkerios rungtynės namie su Gargždų „Banga“ ir „Panevėžiu“, svečiuose su „Riteriais“, „Džiugu“ ir Vilniaus „Žalgiriu“.

„Panevėžiui“ (52 taškai) liko penkerios rungtynės namie su „Hegelmann“, svečiuose su Kauno „Žalgiriu“, Vilniaus „Žalgiriu“ ir „Riteriais“ bei namie su „Jonava“.

„Riteriams“ (49 taškai) liko ketverios rungtynės svečiuose su „Jonava“, namie su Kauno „Žalgiriu“ ir „Panevėžiu“ bei svečiuose su „Hegelmann“.

Išlikimas

Beviltiška A lygos autsaiderė yra „Jonava“. Jonaviečiai per 33 rungtynes neiškovojo nė vienos pergalės, tik tris kartus sužaidė lygiosiomis ir seniai prarado galimybę pakilti iš paskutinės dešimtosios vietos.

Išvengti devintosios vietos ir nepageidaujamo kelialapio į žemesnę pakopą bando dvi Žemaitijos komandos. Kol kas geresnėje padėtyje yra Gargždų „Banga“, surinkusi 27 taškus. Telšių „Džiugas“ turi 26 taškus ir šiuo metu yra „degančioje“ devintojoje vietoje.

Maža to, „Bangai“ liko ketverios rungtynės, „Džiugui“ – tik trejos, o ir Gargždų komandos tvarkaraštis – daug paprastesnis.

„Banga“ žais išvykoje su Kauno „Žalgiriu“, namie – su „Jonava“, Vilniaus „Žalgiriu“ ir „Šiauliais“. Suprantama Gargždų komandai didžiausią optimizmą kelia būsimų varžovų sąraše įrašyta „Jonava“.

„Džiugui“ teks kovoti su stipresniais varžovais. Telšių futbolininkai keliaus pas Vilniaus „Žalgirį“, priims Kauno „Žalgirį“ ir sezoną pabaigs „Sūduvos“ stadione.

Pirmoji lyga

Pirmosios lygos komandos kovoja dėl dviejų kelialapių į A lygą. Iki šio turnyro pabaigos liko trys turai, o penki lyderiai žaidė vienodai rungtynių, tad vaizdas lentelėje daug aiškesnis negu A lygoje.

Po 27 turų pirmauja 58 taškus iškovojusi Alytaus „Dainava“. Kėdainių „Nevėžis“ turi 54 taškus, Klaipėdos „Neptūnas“ – 53, „Marijampolė City“ – 52, Kauno NFA – 50.

Iniciatyva „Dainavos“ rankose. Tačiau Alytaus komandos tvarkaraštis labai sunkus. Alytiškiai du kitus savaitgalius žais su „Marijampolė City“ (namie) ir „Nevėžiu“ (išvykoje), taip pat siekiančiais aukščiausio tikslo. Paprasčiau bus tik paskutiniajame ture, kuriame Alytų aplankys „Šiaulių“ dubleriai.

Per dvejas praėjusias rungtynes dukart pralaimėjęs „Nevėžis“ priims „Dainavą“ ir dukart žais išvykose. Kėdainiečiai keliaus pas „Šiaulių“ dublerius ir „Garliavą“.

Konkurentų nesėkmių laukia „Neptūnas“, kurio tvarkaraštis daug paprastesnis – išvykos pas Vilniaus „Riterių“ dublerius ir Plungės „Babrungą“ bei rungtynės namie su autsaidere Mažeikių „Atmosfera“.

„Marijampolė City“ laukia du tiesioginių konkurentų iššūkiai. Suvalkiečiai išvykoje žais ne tik su „Dainava“, bet ir su NFA. Kitose rungtynėse Marijampolės futbolininkai priims „Garliavą“.

Nacionalinės futbolo akademijos (NFA) komanda rungtyniaus su Vilniaus „Žalgirio“ (namie) ir „Panevėžio“ (išvykoje) dubleriais, o turnyrą pabaigs rungtynėmis su „Marijampolė City“. Paskutiniojo turo rungtynės tarp NFA ir „Marijampolė City“ gali būti ir lemiamos, bet gali ir nebelemti nieko svarbaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.