Pasaulio futbolo čempionatą rengiantis Kataras sulaužė FIFA duotą pažadą, bet niekas nenori to priminti

Artėjančio FIFA pasaulio čempionato šeimininkas Kataras prieš 12 metų garsiai pasižadėjo populiarinti moterų futbolą. Pažadai virto šnipštu, tačiau niekas nenori to priminti Kataro šeichams.

 Katare nėra moterų futbolo. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Katare nėra moterų futbolo. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Katare nėra moterų futbolo. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Katare nėra moterų futbolo. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 31, 2022, 9:23 PM

2022 metais išvis sunku pasakyti, ar Kataras apskritai turi moterų rinktinę. Ji paskutines oficialias rungtynes ​​žaidė 2014 m., ir šiuo metu nėra įtraukta į FIFA reitingą.

Kai 2010 m. gruodį Katarui buvo suteikta teisė rengti 2022 m. pasaulio čempionatą, FIFA iškėlė sąlygą, kad šalies turi parengti moterų futbolo rėmimo strategiją.

Atrodė, kad viskas eis tinkama linkme, nes prieš kelis mėnesius Kataras buvo subūręs moterų rinktinę, kuri buvo sužaidusi pirmąsias oficialias rungtynes. Tada ji pralaimėjo Bahreinui 0:17.

Iki vyrų pasaulio čempionato likus mažiau nei mėnesiui situacija tokia, kad Kataro moterų rinktinė į FIFA reitingą nepatenka, nes paskutines rungtynes žaidė prieš 8 metus.

Norvegijos televizija NRK nusprendė patikrinti, kaip būsimo čempionato šeimininkė vykdo įsipareigojimus ir padarė išvadą, kad padėtis yra siaubinga.

Panašu, kad pirmą kartą nuo 1991 metų, kai vyko pirmasis moterų pasaulio čempionatas, vyrų turnyro organizatorius neturės moterų rinktinės.

Katariečiai aiškinasi tuo, kad šią sporto šaką praktikuoja per mažai moterų žaidėjų.

Tačiau šie paaiškinimai yra visiškai neįtikėtini, nes dar iki 2014 metų rinktinė egzistavo, o Kataro futbolo federacija net investavo į užsienio trenerius.

Įdarbinta buvo net vokietė Monika Staab, kuri vadovavo rinktinei 2013–2014 m.

„Kataro futbolo federacijos argumentai, kad rinktinėje neužtenka žaisti moterų, yra tiesiog nesąmonė“, – sako buvusi trenerė.

Panašu, kad kultūros problemos yra tikroji priežastis, dėl kurios šios šalies moterų futbolas žlugo.

Konservatyvi Kataro visuomenė neturi teigiamos nuomonės apie futbolą žaidžiančias mergaites, nes mano, kad ši veikla yra grynai vyriška.

„Mes neturime pakankamai galimybių šioje šalyje. Futbolas nėra tai, su kuo mes esame supažinamos vaikystėje. Mes tiesiog žaidėme gatvėse su mano broliais ir šeima. Kitaip yra su berniukais, kurie treniruojasi klubuose.

Ir į mus niekada nebuvo žiūrima rimtai“, – interviu NRK sakė jauna futbolininkė Ghaida.

Žaidėja apgailestavo, kad Kataras neturi moterų nacionalinės komandos, ir aiškino, kad dar reikia daug nuveikti, kad požiūris jos šalyje būtų pakeistas.

„Kalbama apie šeimos reputaciją. Aplinkiniai žmonės gali neleisti jums treniruotis, nes nenori būti siejami su futbolu. Futbolas žaidimas gali net neleisti jums vėliau susituokti“, – sakė katarietė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.