LFF generalinis sekretorius E. Stankevičius: galutinis įstatų projektas – iki lapkričio pabaigos

Lietuvos futbolo federacijos (LFF) generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius tvirtina, kad federacija jau gavo pradines rekomendacijas iš FIFA ir UEFA dėl planuojamų LFF įstatų keitimo. Pasak jo, šią savaitę LFF Vykdomasis komitetas (VK) spręs dėl rekomendacijų ir iki lapkričio pabaigos stengtis padaryti galutinį įstatų projektą.

LFF būstinė.<br>T.Bauro nuotr.
LFF būstinė.<br>T.Bauro nuotr.
LFF būstinė.<br>T.Bauro nuotr.
LFF būstinė.<br>T.Bauro nuotr.
 Edgaras Stankevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Edgaras Stankevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-11-15 13:45, atnaujinta 2022-11-15 13:56

„Pradines rekomendacijas esame gavę, turėjome keletą darbinių pokalbių, diskutuojame. Šią savaitę bus Vykdomasis komitetas, jo nariams pristatysime siūlomas reformas ar rekomendacijas ir tada iki lapkričio pabaigos bus bandoma padaryti galutinį įstatų projektą“, – Eltai teigė E. Stankevičius.

Jis tvirtino, kad po VK posėdžio LFF plačiau praneš apie tarptautinių organizacijų rekomendacijas ir VK sprendimus.

„Tas kas buvo anksčiau kalbėta, deklaruota, tas ir yra, tik šiek tiek plačiau. Nurodyta, kaip vyktų procedūros ir kiti taisytini niuansai. Iš principo, kad įstatai būtų peržiūrimi. Lapkričio 17 d. Vykdomajam komitetui jie pristatinės šiuos planuojamus, siūlomus pokyčius, tada turėsime diskusiją, pateiksime savo matymą dėl Vykdomojo komiteto sudėties dydžio, visų kitų dalykų, ką jie siūlo ir tada, kai turėsime galutinį variantą, tada pristatysime“, – sakė LFF generalinis sekretorius.

E. Stankevičius pažymėjo, kad UEFA yra aiški situacija dėl LFF įstatų keitimo, taip pat yra darbinė grupė, deleguoti ekspertai ir palaikomas ryšys su tarptautinėmis organizacijomis.

„Vidinė mūsų situacija jiems yra puikiai žinoma, taip pat jie žino situaciją Seime, dėl ko buvo daromos visos šios įstatymo pataisos ir t.t. Jie žino ir bendrai politinę Lietuvos situaciją šiandien“, – aiškino jis.

ELTA primena, kad liepos pabaigoje politikai iškėlė tiesioginio LFF valdymo klausimą, jungtinio Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) bei Jaunimo ir sporto reikalų komisijos posėdyje, kuriame dalyvavo LFF atstovai.

Seimo narys Laurynas Kasčiūnas tuomet tvirtino, kad politikams prakalbus apie tiesioginį LFF valdymą, jie turi aiškų planą, kaip spręsti suformuotą problemą – LFF uždarumą ir nesąžiningas procedūras, renkant atstovus į Vykdomąjį komitetą (VK).

Rugpjūčio 3 d. LFF gavo jungtinį FIFA ir UEFA atsakymą, kuriame teigiama, jog LFF įstatai, kurie buvo priimti šių metų balandžio 30 d. vykusioje Konferencijoje, atitinka FIFA ir UEFA įstatuose numatytus reikalavimus. Šie įstatai buvo priimti siekiant juos suderinti su pakeistu Sporto įstatymu. UEFA ir FIFA tvirtino, kad LFF įstatai iš esmės atitinka nurodytas gaires bei pasiūlė pagalbą federacijai kuriant darbo grupę, kuri svarstytų galimus pokyčius dėl LFF valdymo gerinimo.

Tarptautinių futbolo organizacijų, kurių narė yra Lietuvos futbolo federacija, vertinimu, tokio įstatymo priėmimas yra FIFA ir UEFA statuto nuostatų pažeidimas, už kurį Lietuvos futbolui gresia tiesioginės pasekmės: nacionalinių rinktinių ir klubų dalyvavimo FIFA ir UEFA organizuojamuose turnyruose suspendavimas, finansinės pagalbos Lietuvos futbolui nutraukimas.

Tačiau, rugsėjo viduryje pranešta, kad LFF Specialioji darbo grupė darbinio posėdžio metu nutarė aukščiausiam LFF valdymo organui – visuotinei narių konferencijai – teikti įstatų pakeitimo projektą.

Vis tik, paskelbus apie planuojamą teikti federacijos įstatų pakeitimo projektą, Seimo nariai išliko griežti – LFF tiesioginio valdymo įstatymo likimas priklauso nuo to, ar jame įrašytos nuostatos bus pilnai įgyvendintos. Seimo narys M. Majauskas tvirtino, kad kompromisiniai LFF sprendimai neatkurs visuomenės pasitikėjimo. Jam pritarė ir L. Kasčiūnas, tikinęs, kad LFF sprendimai nereiškia, jog politikai sėdės sudėję rankas.

Rugsėjo pabaigoje Seimas po pateikimo pritarė, laikinojo įstatymo „Dėl Lietuvos futbolo federacijos tiesioginio valdymo“ projekto įgyvendinimui. Juo, pasak įstatymo iniciatorių, siekiama, kad skaidraus ir demokratiško Lietuvos futbolo federacijos (LFF) valdymo, kuriame nebūtų kriminalinio pasaulio atstovų.

Tačiau spalio pradžioje Seimo BFK vykusiame įstatymo projekto „Dėl Lietuvos futbolo federacijos tiesioginio valdymo“ svarstyme, kuriame taip pat dalyvavo ir UEFA atstovai, nuspręsta atidėti klausimo svarstymą ir LFF duoti laiko priimti sprendimus, kurių reikalauja parlamentarai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.