LFF prezidentas T. Danilevičius naujų įstatų dar nepalaimino: nežino, ar liks valdžioje buvę teisti federacijos nariai

„Pagrindinis klausimas šiandien buvo – aptarti galimus pasikeitimus Lietuvos futbolo federacijos valdymo struktūroje. Ir žinoma, pasišnekėti dėl tos dalies įstatų, kuri susijusi su federacijos reputaciniu klausimu“, – ketvirtadienio vakarą po užsitęsiusio LFF Vykdomo komiteto posėdžio kalbėjo Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Tomas Danilevičius.

T.Danilevičius, A.Pukelis, E.Stankevičius.<br>lryas.lt montažas.
T.Danilevičius, A.Pukelis, E.Stankevičius.<br>lryas.lt montažas.
Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Tomas Danilevičius<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Tomas Danilevičius<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Tomas Danilevičius
Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Tomas Danilevičius
Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Tomas Danilevičius<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Tomas Danilevičius<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Tomas Danilevičius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Tomas Danilevičius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 17, 2022, 7:12 PM, atnaujinta Nov 17, 2022, 7:17 PM

LFF bando užbėgti už akių dėl galimo Seimo sprendimo įvesti šiai organizacijai tiesioginį valdymą ir derina su UEFA ir FIFA rekomendacijas dėl planuojamų įstatų keitimo.

„Mes lapkričio pradžioje buvome gavę pradines rekomendacijas, kokie gali būti pasikeitimą įstauose. Dabar FIFA ir UEFA per Vykdomojo komiteto posėdį prisijungė nuotoliniu būdu ir konstatavo, kad siūlo tam tikrus pakeitimus įstatuose.

Visų pirma, tai Vykdomasis komitetas turi būti tiesiogiai renkamas LFF konferencijoje. Antra – federacijos veikloje turi būti daugiau narių, daugiau klubų, įtrauktų į sprendimų priėmimą“, – kalbėjo jau penktadienį į 2022 metų pasaulio futbolo pirmenybių sostinę Dohą išskrendantis LFF vadovas T.Danilevičius.

Be abejo, Vykdomąjame komitete buvo kalbėta apie kertinį klausimą, kodėl Seimas siekė perimti LFF valdymą – reputacinę federacijos atsakomybę dėl į Vykdomąjį komitetą renkamų kadaisę teistų narių.

Iš viso sakoma, kad savo laiku su kriminaliniu pasauliu buvo susiję ir teisti keturi LFF Vykdomojo komiteto nariai.

„Žinoma, aiškinomės dėl reputicinio LFF klausimo. Mes gavome iš UEFA ir FIFA jų įstatų ištrauką ir aptarėme, kokie pokyčiai galėtų įvykti patvirtinus tas nuostatas mūsų įstatuose“, – pasakojo T.Danilevičius.

LFF vadovas pranešė, kad nutarta, jog LFF konferencija dėl įstatyų pakeitimo turės vykti gruodžio 21 dieną.

„Lapkričio 30 dieną ar gruodžio pradžioje jau atvyks UEFA ir FIFA atstovai bei gyvai ir pristatys įstatų punktą, kurį siūlys LFF konferencijos dalyviams. Tai jau bus rimtas dokumentas, kuris bus teisiškai priimamas Vykdomąjame komitete, po to derinama su teisinininkais ir pateikiame konfencijai“, – kalbėjo LFF būstinėje T.Danilevičius.

Liepos pabaigoje šalies politikai iškėlė tiesioginio LFF valdymo klausimą, jungtinio Seimo Biudžeto ir finansų komiteto bei Jaunimo ir sporto reikalų komisijos posėdyje, kuriame dalyvavo LFF atstovai.

Seimo narys Laurynas Kasčiūnas tuomet tvirtino, kad politikams prakalbus apie tiesioginį LFF valdymą, jie turi aiškų planą, kaip spręsti suformuotą problemą – LFF uždarumą ir nesąžiningas procedūras, renkant atstovus į Vykdomąjį komitetą.

Rugpjūčio 3-iąją LFF gavo jungtinį FIFA ir UEFA atsakymą, kuriame teigta, jog LFF įstatai, kurie buvo priimti šių metų balandžio 30 d. vykusioje šalies futbolo konferencijoje, atitinka FIFA ir UEFA įstatuose numatytus reikalavimus.

Šie įstatai buvo priimti siekiant juos suderinti su pakeistu Sporto įstatymu. UEFA ir FIFA tvirtino, kad LFF įstatai iš esmės atitinka nurodytas gaires bei pasiūlė pagalbą federacijai kuriant darbo grupę, kuri svarstytų galimus pokyčius dėl LFF valdymo gerinimo.

Tačiau Seimo nariai išliko griežti – ir toliau kalbėjo apie galimybę įvesti tiesioginį LFF valdymą.

Rugsėjo pabaigoje Seimas po pateikimo pritarė laikinojo įstatymo „Dėl Lietuvos futbolo federacijos tiesioginio valdymo“ projekto įgyvendinimui.

Juo, pasak įstatymo iniciatorių, yra siekiama, kad skaidraus ir demokratiško Lietuvos futbolo federacijos (LFF) valdymo, kuriame nebūtų kriminalinio pasaulio atstovų.

– Kalbate, kad UEFA ir FIFA pateikė savo įstatų ištrauką dėl reputacinių klausimų šioje organizacijoje. Kaip jis skamba?, – buvo paklaustas T.Danilevičius.

– Tai ištraukta iš standartinių FIFA 2005 metų įstatų, kur kalbama apie šios organizacijos vadovų reputaciją. Ją galima susirasti FIFA puslapyje angliškai. Mes aptarėme šią formuluotę, Vykdomojo komiteto nariai turėjo nemažai klausimų: ne į visus buvo atsakyta, tad FIFA ir žadėjo sugrįžti prie jų.

– Nauji įstatai lies dalį Vykdomojo komiteto narių. Kaip jie reaguoja į galimus LFF įstatų pakeitimus?

– Ramiai. Jokio susiskaldymo Vykdomąjame komitete dėl to nėra. Visi per posėdį galėjo pasisakyti, buvo nemažai diskusijų – į vienus klausimus buvo atsakoma, į kitus turės atsakyti teisininkai.

– Tačiau svarbiausias įstatų pakeitimas – reputacinis narių klausimas. Kokia bus galutinė formuluotė?

– Reikia aiškiai suprasti, kad mes nenagrinėjome pačių įstatų pakeitimo, mes kalbėjome apie principus. Kai bus galutinė formuluotė, tuomet galima bus pasakyti, ar gali būti Vykdomąjame komitete vieni ar kiti nariai. Žinoma, kaip ir žadėjo UEFA bei FIFA, bus keliam aukščiausi reikalavimai Vykdomojo komiteto nariams.

– Tikinote, kad į LFF veiklą turi būti įtraukta dar daugiau klubų. Kiek?

– Šiai dienai galvojama apie 10–12 klubų. Tačiau noriu pasakyti, kad tai ne galutinis sprendimas, nes, kaip ir sakiau, mes nagrinėjome principus, o ne skaičių.

Gali būti ir trisdešimt klubų, kurie bus įtraukti į valdymą, tačiau turime palaukti dėl galutinio skaičiaus iki konferencijos. Nenoriu spekuliuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.