A lygos finišas: dėl kokių medalių paskutiniame ture kovos keturios ekipos?

Trečiadienį Lietuvos futbolo A lygos komandos žais paskutiniojo turo rungtynes. Nors svarbiausias sezono klausimas – kas taps čempionu – jau seniai atsakytas, futbolininkai vis dar kovoja dėl kitų medalių ir trijų kelialapių į Europos konferencijos lygą.

Vilniaus „Žalgirio“ ekipa laimėjo A lygos mačus.<br>T. Bauro nuotr.
Vilniaus „Žalgirio“ ekipa laimėjo A lygos mačus.<br>T. Bauro nuotr.
Vilniaus „Žalgirio“ ekipa laimėjo A lygos mačus.<br>M.Pata
Vilniaus „Žalgirio“ ekipa laimėjo A lygos mačus.<br>M.Pata
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 23, 2022, 6:25 AM, atnaujinta Nov 23, 2022, 6:29 AM

Čempionai

A lygos čempionai paaiškėjo lygiai prieš mėnesį – spalio 23 dieną Vilniaus „Žalgiris“ namie nugalėjo artimiausią persekiotoją Kauno „Hegelmann“ ir tapo nepavejamas net tik šiam, bet ir kitiems varžovams.

Dešimtąjį titulą, tarp jų – trečiąjį iš eilės, iškovojusio „Žalgirio“ sąskaitoje dabar yra 84 taškai. Vilniečiai po 35 turų jau pagerino praėjusio sezono rezultatą – 2021 metais jie per 36 rungtynes surinko 79 taškus.

Prieš tai A lygoje kelis sezonus žaidė tik aštuonios arba šešios komandos. Tačiau 2015 metais, kai dar rungtyniavo dešimt komandų, taip pat čempionu tapęs „Žalgiris“ per 36 rungtynes iškovojo 94 taškus. Tai – A lygos rekordas, skaičiuojant sezonus, kuriuose keturiais ratais žaidė dešimt komandų.

Autsaideriai

Jau aišku, kad iš A lygos iškris paskutinę dešimtąją vietą užimanti „Jonava“, o devintąją vietą užimantis Telšių „Džiugas“ žais perėjimo rungtynes su pirmosios lygos vicečempionu Klaipėdos „Neptūnu“.

„Jonava“ per 35 rungtynes iškovojo tik 3 taškus ir seniai prarado galimybę pakilti iš paskutinės vietos.

Daug atkakliau vyko kova tarp dviejų Žemaitijos komandų, kurios stengėsi išvengti priešpaskutinės vietos. Šią dvikovą laimėjo Gargždų „Banga“, kuri prieš paskutinį turą turi 30 taškų. „Džiugas“ iškovojo 26 taškus.

„Džiugo“ ir „Neptūno“ rungtynės dėl teisės žaisti A lygoje numatomos lapkričio 27 ir 30 dienomis.

Konferencijos lyga

Didžioji paskutiniojo turo intriga – kuri iš keturių komandų, šiuo metu užimančių nuo antrosios iki penktosios vietos, neiškovos kelialapio į Europos konferencijos lygos atrankos turnyrą.

Vienintelį Lietuvai skirtą kelialapį į Čempionų lygos atranką iškovojo Vilniaus „Žalgiris“, o Konferencijos lygos atrankoje kitų metų vasarą žais trys Lietuvos komandos.

Kol kas nepaaiškėjo nė vieno kelialapio savininkas, o į tris laisvas vietas pretenduoja keturios komandos, kurias skiria vos du taškai. Prieš paskutinįjį turą Kauno „Hegelmann“ ir Kauno „Žalgiris“ turi po 60 taškų, „Panevėžys“ – 59, „Riteriai“ – 58.

Trečiadienį „Hegelmann“ ir „Riteriai“ susitiks tarpusavyje, Kauno „Žalgiris“ vyks pas čempioną Vilniaus „Žalgirį“, o „Panevėžys“ priims autsaiderę „Jonavą“.

Nė vienai komandai nereikia laukti varžovų malonės. Abiem Kauno ekipoms ir Panevėžio komandai kelialapį užtikrintų bent lygiosios, „Riteriams“ – pergalė bet kokiu rezultatu.

Beje, antroji vieta yra vertinga dėl to, kad ją užėmusi komanda iškart pateks į Konferencijos lygos atrankos antrąjį etapą. Komandos, kurios A lygoje užims trečiąją ir ketvirtąją vietas, turės žaisti atrankos pirmajame etape.

Ko reikia kiekvienai komandai?

„Hegelmann“. Šiai komandai reikia iškovoti bent tašką. Jei „Hegelmann“ pralaimės „Riteriams“, turės tikėtis Kauno „Žalgirio“ pralaimėjimo Vilniuje arba „Panevėžio“ pralaimėjimo „Jonavai“. Jei „Hegelmann“ trečiadienį laimės, užsitikrins antrąją vietą.

Kauno „Žalgiris“. Ir šiai komandai reikia iškovoti bent tašką. Jei Kauno „Žalgiris“ pralaimės, turės tikėtis, kad „Riteriai“ nelaimės prieš „Hegelmann“ arba „Panevėžys“ pralaimės „Jonavai“. Dviem Kauno komandoms surinkus vienodai taškų, aukštesnę vietą pagal tarpusavio rungtynių rezultatus užimtų „Hegelmann“. „Panevėžys“ taip pat turi persvarą prieš Kauno „Žalgirį“ pagal tarpusavio rungtynių rezultatus.

„Panevėžys“. Panevėžio komanda, kuri žais su autsaideriais, ko gero, gali jaustis ramiausiai. Vienintelis „Panevėžiui“ nepalankus scenarijus – jei patys panevėžiečiai pralaimėtų „Jonavai“, o „Riteriai“ iškovotų bent tašką per rungtynes su „Hegelmann“. „Riteriai“ turi persvarą prieš „Panevėžį“ pagal tarpusavio rungtynių rezultatus.

„Riteriai“. „Riteriams“ reikia laimėti. Tiesa, yra dar vienas tarpelis – jei „Riteriai“ sužaistų lygiosiomis Kaune, o „Panevėžys“ pralaimėtų jonaviečiams, į ketvirtąją vietą pakiltų Vilniaus komanda.

Rekordai

Nė vienos pergalės neiškovojusios ir tik tris kartus lygiosiomis sužaidusios „Jonavos“ rezultatas šį sezoną yra vienas iš blogiausių A lygos istorijoje.

Pernai paskutinę vietą užėmęs Kėdainių „Nevėžis“ surinko 10 taškų. „Nevėžis“ labai silpnai žaidė ir 2005 metais, kai taip pat užėmė paskutinę dešimtąją vietą. Tą sezoną kėdainiečiai per 36 rungtynes nelaimėjo nė karto, pasiekė penkerias lygiąsias ir surinko vos 5 taškus.

Blogiausias visų laikų A lygos rezultatas yra 0 taškų. Su tuščia sąskaita 2010 metais sezoną baigė Kauno „Atletas“. Vis dėlto šiai komandai teko startuoti iš neigiamos padėties – „Atletui“ prieš turnyrą buvo skirta 6 taškų bauda. 27 rungtynes žaidęs „Atletas“ per sezoną pasiekė septynerias lygiąsias, bet vienerios lygiosios buvo panaikintos, kai iš turnyro sezono viduryje pasitraukė Vilniaus „Vėtra“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.