Belgijos spauda skelbia auksinės futbolo kartos pabaigą: deimantai, kurie per daug nušlifuoti

Belgiją apėmė liūdesys. Šios šalies futbolo rinktinė netikėtai anksti pasitraukė iš pasaulio pirmenybių, o Katare patirta nesėkmė belgams reiškia ir daug metų pergalėmis džiuginusios futbolo kartos pabaigą.

 Belgijos spauda laidoja dabartinę šalies futbolo rinktinę.<br> lrytas.lt koliažas
 Belgijos spauda laidoja dabartinę šalies futbolo rinktinę.<br> lrytas.lt koliažas
Belgijos futbolo rinktinė.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Belgijos futbolo rinktinė.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Belgijos futbolo rinktinė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Belgijos futbolo rinktinė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Belgijos futbolo rinktinė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Belgijos futbolo rinktinė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Belgijos futbolo rinktinė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Belgijos futbolo rinktinė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Belgijos spauda laidoja dabartinę šalies futbolo rinktinę.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Belgijos spauda laidoja dabartinę šalies futbolo rinktinę.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Belgijos spauda laidoja dabartinę šalies futbolo rinktinę.
 Belgijos spauda laidoja dabartinę šalies futbolo rinktinę.
 Belgijos spauda laidoja dabartinę šalies futbolo rinktinę.
 Belgijos spauda laidoja dabartinę šalies futbolo rinktinę.
 Belgijos spauda laidoja dabartinę šalies futbolo rinktinę.
 Belgijos spauda laidoja dabartinę šalies futbolo rinktinę.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Dec 2, 2022, 11:27 AM, atnaujinta Dec 2, 2022, 12:59 PM

Kataro stadionuose Belgijos futbolininkai savo gerbėjus nudžiugino tik pirmajame ture iškovota pergale prieš Kanados rinktinę 1:0. Po to belgai pralaimėjo Maroko komandai 0:2, o ketvirtadienį lemiamoje dvikovoje sužaidė lygiosiomis su kroatais 0:0.

To neužteko – F grupėje kelialapius į atkrintamąsias varžybas pagriebė Maroko ir Kroatijos rinktinės, o Belgijos futbolininkams buvo įteikti bilietai namo.

Viltys nuveikti ką nors didingo žlugo daug anksčiau, negu tikėjosi tūkstančiai į Katarą atvykusių ir milijonai rungtynes namie stebėjusių belgų sirgalių.

„Namo – su ašaromis ir priekaištais“, – komandoje tvyrojusias nuotaikas kitą rytą pirmajame puslapyje apibūdino Belgijos dienraštis „De Standaard“.

„Baigta. Atsisveikinimas su pasaulio pirmenybėmis, rinktinės treneriu ir auksine karta“, – viršelyje kelis taškus, kurie netapo daugtaškiu, padėjo „De Morgen“.

„Anksčiau būdavo geriau“, – pirmajame puslapyje didelėmis raidėmis parašė „Le Soir“. O mažesnėmis raidelėmis pridūrė: „Viskas baigta“.

„Auksinė karta išsikvėpė. Belgija išvyko iš pasaulio pirmenybių po pirmojo etapo“, – paskelbė „Sport Magazine“ interneto svetainė.

Auksinės kartos pabaiga

Po nesėkmingai pasibaigusių rungtynių su kroatais Belgijos žiniasklaida garsiai prabilo apie auksinės kartos saulėlydį. Kataro stadionuose Belgijai atstovavo labai daug vyresnės kartos žaidėjų, kuriems šių metų pasaulio pirmenybės, kaip manoma, buvo paskutinė galimybė iškovoti vieną iš svarbiausių futbolo titulų.

Net 11 iš 16 futbolininkų, kurie žaidė Belgijos rinktinėje per lemiamas rungtynes su kroatais, yra 29 ar daugiau metų. Starto vienuolikėje jauniausias buvo 26-erių Timothy Castagne.

Visi kiti – daug vyresni: Janui Vertonghenui ir Driesui Mertensui – 35-eri, Axeliui Witseliui ir Toby Alderweireldui – 33-eji, Edenui Hazardui, Kevinui De Bruyne ir Thomasui Meunier – 31-eri, vartininkui Thibaut Courtois – 30, Romelu Lukaku ir Yannickui Carrasco – 29-eri.

„Auksinės kartos, kurią labai mylėjome, pabaiga“, – vienoje iš antraščių paskelbė „Le Soir“. Šis leidinys pastarųjų metų Belgijos komandą pavadino „Tampriai surišta nenušlifuotų deimantų, kuriuos laikas tobulai nušlifavo, bet, paradoksas, galbūt pernelyg nušlifavo, grupe“.

„Gimusi 2013 metais, o kai kurių manymu, net 2007 metais, Belgijos rinktinė gerą dešimtmetį vertė šalį ir visą pasaulį jai ploti. Ji patyrė ypatingos šlovės akimirkas, ypač 2018 metais, o Belgijos sirgalių nusivylimas anksti iškritus iš šio turnyro susijęs su pastaraisiais metais gal net nepagrįstai išaugusiais lūkesčiais“, – rašė „Le Soir“.

Keletas iš šių futbolininkų veikiausiai dar žais ir 2024 metų Europos pirmenybėse, ir 2026 metų pasaulio pirmenybėse (žinoma, jei belgai pateks į šiuos turnyrus). Tačiau didelė kartų kaita neišvengiamai artėja. Ir kelia nerimą dėl „Raudonųjų velnių“ ateities.

Vis dėlto „De Morgen“ pasistengė nuraminti belgų sirgalius. „Kokia „Raudonųjų velnių“ ateitis?“ – vienoje iš antraščių paklausė šis leidinys. Ir iškart atsakė: „Nesijaudinkite, Belgijoje yra pakankamai talentų. Gera naujiena: šįkart jie žaidė žemiau galimybių“.

Šaulys be strėlės

Belgijos sirgaliai per pasaulio pirmenybes vėl pasigedo gero Kevino De Bruyne žaidimo. Patyręs saugas daug metų spindi „Manchester City“ gretose, šiais metais užėmė trečiąją vietą geriausio pasaulio futbolininko rinkimuose, bet visiškai atsiskleisti Belgijos rinktinėje jam ir vėl nepavyko.

„Sport Magazine“ leidinys straipsnyje, kurį pavadino „Šaulių karalius ir drebulys. Kodėl Belgija nėra Kevino De Bruyne komanda“, tvirtino. kad  vis dar blankus KDB, kaip dažnai vadinamas šis futbolininkas, žaidimas rinktinėje neturėtų stebinti.

„K.De Bruyne – ne tas futbolininkas, kuris vienas laimi rungtynes. Paprasta. Kad atsiskleistų, perdavimų karaliui reikia kažko, kas perdavimus priimtų.

Deja, rinktinė – ne komanda, kurią galima suburti už milijonus. Belgijos rinktinė sudaryta beveik vien iš gynybinio braižo gynėjų ir gynybinio braižo saugų. Maestro čia negali parodyti savo meno. KDB atrodo lyg šaulys be strėlės“, – nuomonę dėstė „Sport Magazine“.

Treneris apsiskaičiavo

Rinktinei nelauktai anksti grįžus namo, kelios kritikos strėlės smigo į trenerį Roberto Martinezą.

„R.Martinezas apsiskaičiavo“, – antraštėje išvadą padarė „De Standaard“. „Katare vykusios pasaulio pirmenybės į metraščius pateks dėl R.Martinezo apsiskaičiavimo. Rinktinės treneris vylėsi, kad Belgijos galia turnyro metu augs, tačiau žaidėjams trūko ritmo ir aštrumo, todėl „Raudonieji velniai“ krito grupės varžybose“, – paaiškino „De Standaard“.

„Belgija gali tapti pasaulio čempione, jei Edenas žais gerai“. Edenas Hazardas prieš antrąsias rungtynes su Maroku apie save kalbėjo trečiuoju asmeniu.

„Belgija nelauktai silpnai pradėjo turnyrą, bet jai pasisekė nugalėti Kanadą 1:0. Tikėjomės, kad „Raudonieji velniai“ per grupės varžybas vienu metu išspręs dvi užduotis: pateks į kitą etapą ir suteiks auksinės kartos veteranams galimybę pajausti būtiną žaidimo ritmą. „Visada sakydavau, kad man reikia daug žaisti, kad įgyčiau formą“, – pridūrė E.Hazardas.

Rinktinės treneris R.Martinezas taip pat tikėjo dviguba misija. Jis tausojo futbolininkus per rungtynes su Kanada ir Maroku. Bet Belgija, žaisdama su Maroku, antrajame kėlinyje atsiliko 0:2 ir niekaip neatsakė.

Per paskutinės vilties rungtynes su Kroatija paaiškėjo, kad taktika žlugo. E.Hazardas nebuvo pasiruošęs dėl sveikatos problemų – jis į aikštę įėjo tik likus penkioms minutėms iki pabaigos, o Romelu Lukaku, Belgijos talismanas, taip pat nebuvo tinkamai pasiruošęs“, – nesėkmės priežastis nagrinėjo „De Standaard“.

„R.Martinezo sprendimai nustebino, bet buvo suprantami. Vis dėlto „Raudoniesiems velniams“ šiame turnyre trūko per daug dalykų. Viltį suteikusi auksinė karta atvyko išsikvėpusi. R.Lukaku netaiklūs smūgiai simbolizavo viską“, – rašė „Sport Magazine“.

„R.Martinezas bandė patausoti pavojingiausius ginklus antrajam kėliniui. Planas galėjo suveikti, jei R.Lukaku nebūtų paleidęs trijų puikių galimybių“, – apgailestavo „Derniere Heure“.

Pakilimai ir nuopuolis

„Raudonuosius velnius“ ispanas R.Martinezas treniravo nuo 2016 metų. Prieš šešerius metus jis perėmė sparčiai kilusią komandą – Belgijos rinktinė su tuometiniu treneriu Marcu Wilmotsu pateko 2014 metų pasaulio pirmenybių ir 2016 metų Europos pirmenybių ketvirtfinalį.

R.Martinezas užkopė dar aukščiau – jo treniruojama Belgijos ekipa 2018 metų pasaulio pirmenybėse užėmė trečiąją vietą. Užpernai per Europos pirmenybes belgai vėl pateko į ketvirtfinalį, kuriame nusileido būsimai čempionei Italijos rinktinei.

Belgijoje jau tada pasigirdo balsai, kad Ispanijos futbolo specialistas padarė keletą esminių klaidų. Dabar klaidų sąrašas buvo dar ilgesnis.

„Belgija per šį turnyrą įmušė tik vieną įvartį. Mažiausiai nuo 1930 metų pasaulio pirmenybių, – skaičiavo „De Standaard“. – Ne „senstelėjusi“ gynybos linija, bet nesėkmingas puolimas sužlugdė „Raudonuosius velnius“. Nepasiteisino R.Martinezo sprendimas puolant pasikliauti ne tais žaidėjais, kurie prieš pasaulio pirmenybes buvo geros formos, bet tais, kuriems reikėjo susigrąžinti gerą formą.

Belgijos futbolo sąjungai reikia nuspręsti, ar ji tęs bendradarbiavimą su R.Martinezu. Ispano sutartis baigėsi. Neatrodo, kad po šio nusivylimo – pirmą kartą nuo 2000 metų Europos pirmenybių komanda iškrito pirmajame etape – jis liks prie „Raudonųjų velnių“ vairo. Priimti sprendimą bus ypatingai sudėtinga dėl to, kad R.Martinezas taip pat yra futbolo sąjungos techninis direktorius“.

Trenerio darbo analizę „De Standaard“ paskelbė beveik iškart po rungtynių su kroatais. Nors leidinys tarsi prognozavo, kad iškrapštyti R.Martinezą bus sunku, ši prognozė nepasitvirtino – ketvirtadienį vakare ispanas paskelbė, kad traukiasi iš „Raudonųjų velnių“ trenerio pareigų.

Įvertino ispano darbus

R.Martinezui atsistatydinus, „De Morgen“ priminė ir jo gerus darbus, kurių buvo nemažai ne vien treniruojant rinktinę, bet ir einant techninio direktoriaus pareigas.

„Vadovaujant R.Martinezui, „Raudonieji velniai“ iki pasaulio pirmenybių uždirbo beveik 7 mln. eurų. Jie ketverius metus buvo FIFA reitingo lyderiai. Prižiūrint techniniam direktoriui R.Martinezui, nacionalinis treniruočių centras Tiubize tapo deimantu.

Ispanas kūrė sporto struktūrą, kuri siekė daug toliau negu „Raudonieji velniai“. Apie jo darbą puikiai atsiliepia mėgėjų, moterų, salės futbolo atstovai. R.Martinezas padėjo vystyti viso Belgijos futbolo pamatus“, – rinktinės trenerio nuopelnus ne vien rinktinės trenerio pareigose aprašė „De Morgen“.

Kartu dienraštis pabrėžė, kad dabar Belgijos karališkosios futbolo sąjungos (RBFA) vadovai atsidūrė akligatvyje. Futbolo sąjunga buvo numačiusi pratęsti sutartį su R.Martinezu dar vienam ciklui, bet po Katare patirtos nesėkmės neturi jokio atsarginio plano.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.