Vokietiją pražudęs Japonijos įvartis kursto aistras: kirto kamuolys liniją ar ne?

Gruodžio 1-ąją Dohoje vyko pasaulio futbolo čempionato E grupės grupės 3-iojo turo rungtynėse Japonijos komanda rezultatu 2:1 įveikė Ispanijos komandą ir galutinėje įskaitoje įsitaisė pirmoje pozicijoje. Antri liko ispanai, o čempionatą šioje mirtininkų grupėje palieka keturiskart pasaulio čempionai vokiečiai bei Kosta Rika. Nors Vokietija paskutiniajame grupės mače 4:2 nugalėjo Kostą Riką, dėl prastesnio įmuštų praleistų įvarčių santykio vokiečiai grupėje užėmė trečiąją vietą, o į kitą etapą pateko Japonija ir Ispanija.

 Japonijos rinktinės antrojo įvarčio momentas, kai kamuolys galimai paliko aikštę.<br> lrytas.lt koliažas
 Japonijos rinktinės antrojo įvarčio momentas, kai kamuolys galimai paliko aikštę.<br> lrytas.lt koliažas
 Kamuolys nepaliko aikštės<br> BeIn sports stop kadras
 Kamuolys nepaliko aikštės<br> BeIn sports stop kadras
 Japonijos rinktinės ataka ir įvartis, sukėlęs audrą.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Japonijos rinktinės ataka ir įvartis, sukėlęs audrą.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 2, 2022, 8:57 AM, atnaujinta Dec 2, 2022, 1:02 PM

Antrasis Japonijos rinktinės įvartis į ispanų vartus sulaukė itin didelio dėmesio ir pasirodė tiek sirgaliams, tiek ir specialistams itin prieštaringu.

Kaoru Mitoma, krisdamas ties aikštės linija, atliko rezultatyvų perdavimą Ao Tanakai ir šis įmušė įvartį, kuris užbraukė visas Vokietijos viltis tęsti turnyrą.

Tačiau atrodė, kad pasižymėjęs japonas kamuolį gavo tuomet, kai šis jau galėjo kirsti aikštės liniją.

Arbitras, sulaukęs VAR teisėjų sprendimo, įvartį įskaitė ir jis tapo lemiamu vokiečiams. Tačiau šio momento vaizdo įrašo pasikartojimai neįtikino daugelio gerbėjų.

Vokietijoje jau iškart kalbėta, kad įvartis neturėjo būti įskaitytas.

Po šio diskutuotino įvarčio goal.com portalas pabandė paaiškinti, kodėl prie VAR sistemos sėdintys arbitrai įskaitė įvartį, o „BeIN Sports“ socialiniuose tinkluose pateikė 3D epizodo grafika, kuriame patvirtinas teisėjo sprendimas.

Kaip rašo goal.com, stebint vaizdą iš tam tikrų kampų atrodė, kad kamuolys išėjo už aikštės ribų. Po ilgo VAR patikrinimo teisėjas Victoras Gomesas galiausiai gavo nurodymą įskaityti įvartį.

Teigiama, kad iš pradžių buvo sunku nustatyti, kaip tiksliai VAR teisėjai padarė išvadą, kad įvartis turėtų būti įskaitytas, o pasauliniai televizijos transliuotojai rodė vaizdus, ​​​​kuriuose galima buvo matyti, kad kamuolys yra pilnai kirto aikštės linija ir yra už jos ribų.

Tačiau alternatyvūs vaizdų kampai, kuriuos FIFA dar oficialiai nepaskelbė, lėmė, kad VAR komanda padarė išvadą, jog visas kamuolys iš tikrųjų nekirto aikštės ir turėjo sąlytį su šonine linija.

Tad taisyklių punktas, kad kamuolys yra už aikštės ribų, kai visas palieka aikštę, lėmė, kad vienas ar du milimetrai padėjo laimėti Japonijai. 

Nepaisant to, kad teisėjai buvo įsitikinę, kad jie priėmė teisingą sprendimą, šis įvartis neabejotinai bus kontraversiškiausiu pasaulio čempionato diskusijų klausimu.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.