Belgams ir vokiečiams – futbolo eksperto pamokos: „Kaip galima laimėti vaikščiojant“ Įvertino ir teisėjos darbą

Ketvirtadienį vienomis iš 2022 m. pasaulio vyrų futbolo čempionato favoričių laikytos Belgijos bei Vokietijos rinktinės patyrė visišką fiasko – iškrito iš turnyro neišėjusios net iš pirmojo – grupių etapo. Kas nulėmė sensacingą dviejų futbolo milžinių nesėkmę?

Iš 2022 m. pasaulio futbolo čempionato grupių etape iškrito vienomis favoričių laikytos Belgijos ir Vokietijos rinktinės.<br>Lrytas.lt koliažas.
Iš 2022 m. pasaulio futbolo čempionato grupių etape iškrito vienomis favoričių laikytos Belgijos ir Vokietijos rinktinės.<br>Lrytas.lt koliažas.
Vokietijos futbolininkai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vokietijos futbolininkai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vokietijos rinktinės treneris Hansas Dieteris Flickas.<br>dpa/Scanpix nuotr.
Vokietijos rinktinės treneris Hansas Dieteris Flickas.<br>dpa/Scanpix nuotr.
Vokietijos futbolo rinktinė.<br>dpa/Scanpix nuotr.
Vokietijos futbolo rinktinė.<br>dpa/Scanpix nuotr.
Belgijos futbolininkai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Belgijos futbolininkai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Belgijos fubtolininkai.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Belgijos fubtolininkai.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
Belgijos futbolo rinktinė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Belgijos futbolo rinktinė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Liubinskas.<br>M.Kulbio nuotr.
A.Liubinskas.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Dec 3, 2022, 10:13 AM

„Žiūrėjau į Vokietijos futbolininkus ir galvojau, ar jie ant tiek pasipūtę, ar ką – kaip galima laimėti prieš komandą vaikščiojant po veją. Buvo toks žaidimas – vaikščiojimas žingsniu, viską darant lėtai. Jeigu kita komanda ginasi, kaip tu gali pralaužti tą gynybą tiesiog vaikščiojant po stadioną? Todėl aš galvojau: na, ir gerai, kad iškris, tegul pamoko juos.

Belgijos futbolas taip pat neišraiškingas, teisingai sakoma, kad komanda jau amžiumi paseno ir jau yra praeitis. Buvo super žaidėjai, super komanda, bet tai jau yra praeityje. Sporte yra tokie negailėstingi dalykai, kad kovoje su amžiumi – nelaimėsi. Ir tie žaidėjai yra nueinantys... Čia jau yra toks pasitenkinimas savimi ir rolės atbuvimas“, – portalui lrytas.lt savo įžvalgas emocingai dėstė 71-erių garsus Lietuvos futbolo treneris Algimantas Liubinskas.

Vokietijos rinktinė Katare vykstančio pasaulio futbolo čempionato E grupės paskutiniame trečiąjame ture po permainingos kovos 4:2 įveikė Kosta Rikos futbolininkus, tačiau to neužteko, kad komanda užimtų bent antrąją vietą grupėje, nes rezultatu 2:1 Ispaniją įveikusi Japonija užsitikrino pirmąją vietą grupėje, ispanus išstumė į antrąją, o keturiskart pasaulio čempionus – namo.

Vokietijai nepavyko peržengti grupių etapo barjero pasaulio futbolo čempionate antrą kartą iš eilės. Ši rinktinė iki tol nuo 1954 m. pateko į atkrintamąsias kovas net šešiolikoje čempionatų.

Ketvirtadienį taip pat paiškėjo, jog, FIFA reitingo duomenimis, antroji pajėgiausia šių metų pasaulio futbolo rinktinė – Belgijos komanda – lygiosiomis (0:0) sužaidusi su Kroatijos futbolininkais nukrito į trečią F grupės vietą ir buvo priversta krautis lagaminus po to, kai Marokas (2:1) palaužė kanadiečius ir į stipriausiųjų šešioliktuką su 7 taškais žengė kaip grupės lyderis, kartu su antrąją vietą grupėje užėmusiais kroatais.

Apie netikėtus posūkius pasaulio futbolo čempionate bei priežastis, lėmusias sensacingą futbolo grandų prarają, portalui lrytas.lt komentavo buvęs Lietuvos vyrų futbolo rinktinės treneris A.Liubinskas.

– Sakote, kad vokiečiai ir belgai pralaimėjo dėl prasto nusiteikimo?– lrytas.lt paklausė trenerio.

– Varžovų užsidegimas, kurį matėme, pavyzdžiui, japonų žaidime – kovoja dėl kiekvieno kamuolio, kamuolys numuštas į priekį ir ispanai, turėdami pranašumą bėga iš lėto ir atbėgantis japonas vos jų neaplenkia, nes jis rauna pilnu greičiu. Didelis tempas, didelis noras. Avirai pasakius, būtų buvę idealiausia, jei būtų dar ir ispanus išmetę. Tai būtų visiem pamoka, kad tu negali atsipalaiduoti ir vaikščioti, kad ir koks būtų tavo varžovas.

Šitame čempionate yra dar vienas faktorius – tai yra nuovargis. Aš matau, kad Europoje žaidžiantys futbolininkai yra pavargę. O Azijos komandos atrodo mažiau pavargusios ir gyvesnės. Taip pat matosi komandų susilyginimas technikos prasme. Techninis meistriškumas tų komandų, iš kurių anksčiau negalėdavai to tikėtis, yra ženkliai padidėjęs. Dabar jie puikiausiai valdo kamuolį, daro įvairius sprendimus, netgi taktinius sprendimus. Todėl dabar jei komanda, kad ir kokia ji būtų, nežaidžia maksimaliai – ji nieko nelaimės.

– Kas sutrukdė Belgijos ir Vokietijos rinktinėms grupių etapo rungtynėse sužaisti užtikrinčiau ir užsitvirtinti vietas kitame etape?

– Sutrukdė per didelis ego ir varžovų neįvertinimas. Teisingai sakoma, kad, popieriniu atžvilgiu, šios komandos tikrai yra aukščiausio lygio, bet tik popieriniu atžvilgiu. Noras ir užsidegimas nugalėjo.

– Žvelgiant į šių metų Vokietijos ir Belgijos rinktinių žaidimą, ar jie buvo verti patekti į geriausiųjų šešioliktuką?

– Man tos rungtynės pasirodė blankios, palyginus kaip anksčiau žiūrėdavau į belgus ir vokiečius. Kitas dalykas, gal Belgijai sutrukdė ir traumos, pavyzdžiui, kad Romelu Lukaku negalėjo visą laiką žaisti. Belgija priekyje neturėjo tokio stipraus puolėjo, kuris galėtų žaisti ir atlikti įvarčius.

– Vokietija iškrito grupių etape jau antrame pasaulio futbolo čempionate iš eilės. Ar ši šalis po truputį praranda savo kaip futbolo milžinės prestižą?

– Vokietija dabar tikrai mažų mažiausiai supras, kad jau turi pabusti iš to letargo miego.

– Dabar daug diskutuojama dėl antrojo Japonijos įvarčio rungtynėse su Ispanija, kuris sudaužė Vokietijos viltis patekti į kitą etapą. Kaip jūs vertinate tą situaciją, ar kamuolys jau buvo išėjęs į užribį?

– Kai rodė pakartojimo vaizdus, man atrodė, kad kamuolys buvo išėjęs į užribį. Galima diskutuoti dėl nuošalių, kur sprendimą lemia milimetrai ir panašių dalykų, bet taisyklės yra taisyklės. Gal jas reikėtų tobulinti. Jeigu tai būtų tiesiog užribis, tai garantuotai būtų parodę užribį, bet šiuo atveju, kada tai yra įvarčio klausimas, tai jie tas technologijas žiūri ir gal įžvelgė, kad kažkuri kamuolio dalis dar buvo ant linijos. Bet man atrodė, kad kamuolys jau buvo išėjęs.

– Vokietijos ir Kosta Rikos rungtynės buvo istorinės dar ir dėl to, kad Stephanie Frappart tapo pirmąja moterimi teisėja pasaulio futbolo čempionate. Kaip vertinate tai kaip įvykį ir jos teisėjavimą vakar dienos rungtynėse?

– Vienu atveju linijos teisėja, kada kamuolys dar nebuvo pilnai išėjęs į užribį, nespėjo, nepamatė, ten buvo diskutuotinas momentas, bet, bendrai, tokių grubių klaidų nebuvo, o ten kur pagrindinė teisėja konsultavosi su VAR'u, tai konsultavosi.

Bet, mano nuomone, vyrų futbole turėtų teisėjauti vyrai teisėjai. Skiriasi supratimas, žaidėjų požiūris į teisėją. Moterys tegul moterų futbole teisėjauja, o vyrai – vyrų futbole, mano tokia nuomonė.

Gal mano mintis ir neteisinga, nes vakar ji (S.Frappart) teisėjavo gerai. Bet gali būti ir žaidėjų požiūris, kad: „kas čia mums švilpia?“, nors galiu pasakyti, kad visi žaidėjai elgėsi labai normaliai, niekas nekibo, nešoko. Gal prieš vyrą ir būtų šokę, tad gal labai tas ir sudrausmino futbolininkus, kad moteris teisėjauja.

– Kaip manote, kas taps čempionais?

– Šiuo momentu man geriausiai atrodo anglai ir prancūzai. Tačiau jie rungtyniaus vienoje kito etapo pusėje, tad finale šios dvi komandos tikrai nesusitiks. Taip pat gana neblogai atrodo kroatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.