Vienas iš LFF vadovų tikina: į Lietuvos futbolo valdžią pateks tik tie, kurie praeis super griežtą nepriekaištingos reputacijos atranką

Lietuvos futbolo federacijos (LFF) generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius tvirtina, kad federacijos Vykdomasis komitetas (VK) trečiadienį pritarė naujos LFF įstatų redakcijos teikimui į Konferenciją. Pasak jo, įstatuose lieka ir nepriekaištingos reputacijos reikalavimas, nors UEFA dėl šios sąvokos atitikimo Lietuvos įstatymams atsakymo dar nėra gavusi.

LFF prezidentas Tomas Danilevičius ir generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
LFF prezidentas Tomas Danilevičius ir generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
LFF prezidentas Tomas Danilevičius ir generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
LFF prezidentas Tomas Danilevičius ir generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 12, 2022, 3:36 PM

„Su įstatais reikalai tokie, kad gruodžio 7-ą dieną buvo Vykdomasis komitetas, kurio metu VK pritarė įstatų redakcijos teikimui į Konferenciją balsavimui, tą, ką pasiūlė FIFA ir UEFA. Tuos įstatus yra pateikęs Vykdomasis komitetas.

Pagal įstatus, teikimą gali daryti VK, daugiau niekas vakar generaliniam sekretoriui niekas neatsiuntė jokių įstatų. Turime vieną įstatų projektą, kuris bus teikiamas Konferencijoje balsavimui“, – Eltai teigė E. Stankevičius.

Jis tvirtina, kad UEFA dar negavo informacijos dėl nepriekaištingos sąvokos iš teisininkų, tačiau šiuo metu įstatuose šis reikalavimas yra numatytas.

„UEFA nieko dar negavo. Kai turėsime atsakymą, informuosime. Šiandien dienai įstatų projekte labai aiškiai parašyta dėl reputacijos, jeigu žmogus buvo pripažintas kaltu dėl nusikalstamos veiklos, tai reiškia, nesvarbu, išnykęs ar neišnykęs nusikaltimo pobūdis, asmuo negali būti renkamas į atitinkamus organus, t.y. Vykdomąjį komitetą, tapimą prezidentu, generaliniu sekretoriumi, viceprezidentu ir t.t. Šioje vietoje taip palikta“, – sakė LFF atstovas.

„Gausime teisinį išaiškinimą iki Konferencijos ir jį pristatysime Konferencijoje. Šiai dienai ta sąvoka, ką mes kalbėjome ir susitikimų su Seimo nariais metu, nesikeičia ir yra super griežta, galiu pasakyti taip“, – pridūrė jis.

Iki LFF konferencijos planuojamas pokalbis su politikais

E. Stankevičius tikino, kad pastaruoju metu su politikais, keliančiais klausimus dėl LFF įstatų, bendrauti neteko. Tačiau jis pažymėjo, kad artimiausiu metu bus pasiūlyta Seimo nariams, kartu su LFF, UEFA ir FIFA atstovais pasikalbėti dar iki gruodžio 21 d. planuojamos LFF konferencijos ir įsitikinti, ar teikiami įstatai atliepia politikų norus.

„Ne, neteko asmeniškai bendrauti (su politikais – ELTA). Siūlome susijungti dar iki Konferencijos trišaliame susitikime, kad būtų UEFA, FIFA, mes, kaip federacija ir jie (politikai – ELTA). Pažiūrėsime, pabandysime, tikiuosi, kad sutiks, o iki to laiko nebuvo bendrauta. Manau, kad gruodžio 14 d., kai įstatų projektas viešai bus pristatytas ir prieinamas visiems, tame tarpe ir politikams, mes jį išsiųsime ir tada bus aišku, įstatai atliepia jų norus ar ne“, – aiškino LFF generalinis sekretorius.

ELTA primena, kad ketvirtadienį LFF prezidentas Tomas Danilevičius pristatė naujų LFF įstatų projektą. Jame numatoma ir nepriekaištinga LFF Vykdomojo komiteto (VK) narių reputacija, tačiau dėl pačios sąvokos ir jos pritaikymo įstatuose UEFA atstovai dar prašys išaiškinimo, kreipdamiesi į nepriklausomą teisinę kontorą.

Liepos pabaigoje politikai iškėlė tiesioginio LFF valdymo klausimą, jungtinio Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) bei Jaunimo ir sporto reikalų komisijos posėdyje, kuriame dalyvavo LFF atstovai.

Seimo narys Laurynas Kasčiūnas tuomet tvirtino, kad politikams prakalbus apie tiesioginį LFF valdymą, jie turi aiškų planą, kaip spręsti suformuotą problemą – LFF uždarumą ir nesąžiningas procedūras, renkant atstovus į VK.

Rugpjūčio 3 d. LFF gavo jungtinį FIFA ir UEFA atsakymą, kuriame teigiama, jog LFF įstatai, kurie buvo priimti šių metų balandžio 30 d. vykusioje Konferencijoje, atitinka FIFA ir UEFA įstatuose numatytus reikalavimus. Šie įstatai buvo priimti siekiant juos suderinti su pakeistu Sporto įstatymu.

UEFA ir FIFA tvirtino, kad LFF įstatai iš esmės atitinka nurodytas gaires bei pasiūlė pagalbą federacijai kuriant darbo grupę, kuri svarstytų galimus pokyčius dėl LFF valdymo gerinimo.

Tarptautinių futbolo organizacijų, kurių narė yra Lietuvos futbolo federacija, vertinimu, tokio įstatymo priėmimas yra FIFA ir UEFA statuto nuostatų pažeidimas, už kurį Lietuvos futbolui gresia tiesioginės pasekmės: nacionalinių rinktinių ir klubų dalyvavimo FIFA ir UEFA organizuojamuose turnyruose suspendavimas, finansinės pagalbos Lietuvos futbolui nutraukimas.

Tačiau, rugsėjo viduryje pranešta, kad LFF Specialioji darbo grupė darbinio posėdžio metu nutarė aukščiausiam LFF valdymo organui – visuotinei narių konferencijai – teikti įstatų pakeitimo projektą.

Vis tik, paskelbus apie planuojamą teikti federacijos įstatų pakeitimo projektą, Seimo nariai išliko griežti – LFF tiesioginio valdymo įstatymo likimas priklauso nuo to, ar jame įrašytos nuostatos bus pilnai įgyvendintos. Seimo narys M. Majauskas tvirtino, kad kompromisiniai LFF sprendimai neatkurs visuomenės pasitikėjimo. Jam pritarė ir L. Kasčiūnas, tikinęs, kad LFF sprendimai nereiškia, jog politikai sėdės sudėję rankas.

Rugsėjo pabaigoje Seimas po pateikimo pritarė laikinojo įstatymo „Dėl Lietuvos futbolo federacijos tiesioginio valdymo“ projekto įgyvendinimui. Juo, pasak įstatymo iniciatorių, siekiama skaidraus ir demokratiško Lietuvos futbolo federacijos (LFF) valdymo, kuriame nebūtų kriminalinio pasaulio atstovų.

Tačiau spalio pradžioje Seimo BFK vykusiame įstatymo projekto „Dėl Lietuvos futbolo federacijos tiesioginio valdymo“ svarstyme, kuriame taip pat dalyvavo ir UEFA atstovai, nuspręsta atidėti klausimo svarstymą ir LFF duoti laiko priimti sprendimus, kurių reikalauja parlamentarai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.