Futbolo konferencijos rengėjai: reikia ne tik renginių, tačiau ir atvirai mąstančių futbolo žmonių

Per patį pasaulio futbolo čempionato įkarštį organizacijos „Futbolotreneris.lt“ iniciatyva Vilniuje trečią kartą buvo surengta didžiausia Lietuvoje futbolo konferencija.

 Futbolo konferencija.<br> Organizatorių nuotr.
 Futbolo konferencija.<br> Organizatorių nuotr.
 Futbolo konferencija.<br> Organizatorių nuotr.
 Futbolo konferencija.<br> Organizatorių nuotr.
 Futbolo konferencija.<br> Organizatorių nuotr.
 Futbolo konferencija.<br> Organizatorių nuotr.
 Futbolo konferencija.<br> Organizatorių nuotr.
 Futbolo konferencija.<br> Organizatorių nuotr.
 Futbolo konferencija.<br> Organizatorių nuotr.
 Futbolo konferencija.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 17, 2022, 11:33 PM

Pirmoji „Futbolo Konferencija“ Lietuvos sostinėje įvyko dar 2019 m. lapkritį. Joje pranešimus pranešimus skaitė aukščiausio lygio futbolo specialistai iš Lietuvos, Danijos, Švedijos, Portugalijos ir Italijos, o konferencijoje dalyvavo 215 lietuviškos futbolo bendruomenės narių.

Sulaukę daugybės teigiamų įvertinimų ir atsiliepimų konferencijos organizatoriai nusprendė tokio pobūdžio konferencijas rengti kasmet.

2020 metais to padaryti nepavyko dėl COVID-19 pandemijos, tačiau 2021-aisiais „Antroji futbolo konferencija“ ir vėl sukvietė futbolo specialistus į bendrą renginį. Nepaisant tuo metu vis dar gajų Covid-19 ribojimų organizuotas „gyvas“ renginys pritraukė 175 dalyvius, žiniomis su jais dalinosi futbolo specialistai iš Škotijos, Italijos, Kroatijos, Lenkijos, Nyderlandų ir Jungtinės Karalystės.

Šį kartą futbolo konferencija sutapo su pasaulio futbolo čempionatu, tad vienu iš jos akcentų tapo ir futbolo rungtynių stebėjimas bei aptarimas. Beveik 200 dalyvių turėjo unikalią galimybę susipažinti ir pabendrauti su futbolo specialistais iš Škotijos, Danijos, Lenkijos, Ispanijos, Italijos ir kitų užsienio šalių.

Anot vieno iš šios konferencijos organizatorių, „Futbolotreneris.lt“ įkūrėjo R. Šuškevičiaus šį kartą pranešėjų temos atliepė didžiausias Lietuvos futbolo problemas, siekiant atrasti ir pritaikyti sprendimų būdus ateityje.

„Kadangi konferencijoje dalyvauja ne tik Lietuvos futbolo klubų treneriai, bet ir vadovai bei vadybininkai, norėjome, kad konferencijoje būtų pranešimai ne tik apie trenerių darbą, treniravimą ar vadovavimą rungtynių metu, bet ir futbolo šalių atstovų pavyzdžiai apie jaunųjų futbolininkų integravimą į sugausiųjų futbolą, apie tinkamos futbolo klubų filosofijos ir strategijos svarbą, nes Lietuvoje mums būtent ir trūksta supratimo, kaip reikia dirbti su jaunimu, koks yra geriausias futbolo klubo modelis ir pan.

Manau, kad pranešimai buvo aukšto lygio ir pateisino lūkesčius. Aš pats tikrai renginiu likau patenkintas. Man asmeniškai buvo labai įdomu ir tikiuosi, bent dalį gautų žinių pavyks pritaikyti „Vilnius Football Academy“ akademijos veikloje, tiek ir bendrai vystant futbolą Lietuvoje“, – teigė R. Šuškevičius.

Futbolo konferencijoje pranešimus skaitė Poznanės „Lech“ klubo trenerių departamento vadovas Mariuszas Rumakas, futbolo strategijos klausimais konsultuojančios organizacijos „Double Pass“ atstovas Kevinas Nicholsonas, Genujos „Sampdoria“ klubo atletinio rengimo treneris Samuele Melotto, ilgametis „Barcelona“ futbolo mokyklos techninis direktorius Isaacas Guerrero, „Optima football“ savininkas Madsas Davidsenas bei Danijos „HB Koge“ klube dirbantis futbolo specialistas iš Lietuvos Marius Babravičius.

Kalbėdamas apie konferenciją M. Babravičius pabrėžė, kad Lietuvoje iš principo trūksta panašių renginių.

„Nebūtinai tik didelių konferencijų, tačiau bent jau trenerių mokymų įvairiomis temomis, ne tik auditorijose, bet ir futbolo aikštelėse. Ir čia tikrai nepakanka privačių iniciatyvų, reikia ir pačios federacijos žingsnių. O jų paskutiniu metu beveik nesimato“, – konstatavo futbolo specialistas.

Anot jo, tokio pobūdžio konferencijų naudą galima išskaidyti į kelis segmentus.

„Visų pirma, dalyviams toks renginys svarbus ne tik žiniomis, bet ir inspiracija, nes pranešimai būna labai įvairūs, natūralu, kad lietuviams gali būti sudėtinga pritaikyti ispanų, italų, ar tų pačių danų žinias, tačiau svarbiausia, kad tos naujos žinios praplečia mūsų akiratį ir įkvepia mus ieškoti naujos informacijos, domėtis ir gilintis. Dar viena labai svarbi konferencijos dalis – tai pažinčių tinklo mezgimas. Tokio lygio susitikimuose yra puiki galimybė susipažinti su svarbiais specialistais, pranešėjais. Galima apsikeisti nuomonėmis, tartis dėl bendradarbiavimo.

Lietuvai ypač trūksta to išėjimo į platesnius vandenis, tarptautinių pažinčių, o čia yra visos galimybės, – pastebėjo „HB Koge“ klube dirbantis M. Babravičius. – Trečias aspektas – nuolatinis noras tobulėti, nesustoti, kaupti infoprmaciją ir domėtis naujausiomis šiuolaikinio futbolo tendencijomis. Neturint galimybės išgirsti kitokios nuomonės, kitokių minčių labai paprasta patikėti, kad jau viską žinai, viską supranti ir tau nieko nebereikia. Tai yra pražūtingas įsivaizdavimas. Jei nori eiti į priekį, turi domėtis naujovėmis, ieškoti jų ir pasiimti pačią geriausią praktiką iš bet kokio turinio.“

R. Šuškevičiaus teigimu, neslūgstantis susidomėjimas rodo, kad tokio pobūdžio futbolo konferencijos Lietuvos futbolo specialistams yra aktualios ir reikalingos. Anot, jo tokie renginiai turėtų būti dažnesni, kad lietuviai galėtų spartesniais žingsniais judėti į priekį.

„Ar trys futbolo konferencijos per ketverius metus gali turėti kokių nors ryškų efektą ir ženkliai pakelti mūsų futbolo lygį? Vargu. Ryškesniam efektui reikalinga dešimtys tokių renginių, gal tada pavyktų įžvelgti tiesioginę naudą. Kita vertus, reikia ne tik renginių, tačiau ir atvirai mąstančių futbolo žmonių – trenerių, direktorių, vadovų ir kitų organizacijų veikloje dalyvaujančių asmenų. Jei treneris bus atviras, norės dalintis ir keistis, o organizacijos vadovai to nenorės, ar įmanomas progresas? Greičiausiai, ne“, – pastebėjo R. Šuškevičius.

Po kiekvienos futbolo konferencijos natūraliai kyla klausimas, ar bus ir dar viena?

„Futbolotreneris.lt“ įkūrėjas R. Šuškevičius neslepia, kad tai priklauso ne tik nuo organizatorių ir dalyvių, bet ir nuo rėmėjų požiūrio.

„Iš bilietų pardavimų surenkame vos apie 50 proc. reikalingo biudžeto. Mūsų nuolat klausia, kiek uždirbame iš tokios konferencijos. Dažniausiai juokaujame apie naujus namus ir automobilius. O jei rimtai, tai neuždirbame nieko, nes tenka investuoti ir savo lėšas, kad toks renginys įvyktų.

Tačiau mes nesiskundžiame, nes manome, kad tokiu būdu galime prisidėti prie Lietuvos futbolo auginimo ir tikimės, kad mūsų investicijos bus naudingos visam futbolui. Kita vertus, nors mes negauname finansinės naudos, tačiau plečiame kontaktų sąrašą, randame naujų partnerių ir taip augame patys, bei auginame organizaciją. O tai taip pat labai svarbu ir prasminga“, – konstatavo R. Šuškevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.