Pasaulio čempionato finalas – ne tik K. Mbappe prieš L. Messi: abi rinktinės turi savų privalumų

Pasaulio futbolo čempionatas Katare sekmadienį pasibaigs laukiamu finalu tarp titulą ginančios Prancūzijos ir viena favoričių vadintos Argentinos. Nugalėtojams tai bus jau trečiasis titulas.

 Lionelis Messi prieš Kylianą Mbappe.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Lionelis Messi prieš Kylianą Mbappe.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Lionelis Messi prieš Kylianą Mbappe.<br> dpa/Scanpix nuotr.
 Lionelis Messi prieš Kylianą Mbappe.<br> dpa/Scanpix nuotr.
Prancūzas K.Mbappe (nuotr. kairėje) ir argentinietis L.Messi iki finalo rungtynių pelnė po penkis įvarčius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prancūzas K.Mbappe (nuotr. kairėje) ir argentinietis L.Messi iki finalo rungtynių pelnė po penkis įvarčius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Pasaulio čempionato atkrintamosios varžybos.
 Pasaulio čempionato atkrintamosios varžybos.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 18, 2022, 4:11 PM, atnaujinta Dec 18, 2022, 4:24 PM

Kataro stadionuose netrūko staigmenų, tačiau finale nustebintų tik triuškinamas rezultatas.

Prancūzijos ir Argentinos rinktinės – galingos, viena kitos vertos varžovės, savo gretose turinčios du ryškiausius turnyro žaidėjus – 23-ejų Kylianą Mbappe ir 35-erių Lionelį Messi.

Žvaigždės atsisveikinimas

Tai bus paskutinės L.Messi rungtynės pasaulio čempionatuose ir daug kas nori, kad septynių Aukso kamuolių laimėtojas papildytų savo trofėjų lentyną trūkstamu prizu.

„Iki kito čempionato daug metų ir nemanau, kad ten būsiu, todėl taip užbaigti yra geriausia. Esu laimingas, kad galiu tai pasiekti, – baigti savo karjerą pasaulio čempionate žaisdamas finale“, – sakė jis po Argentinos pergalės pusfinalyje prieš Kroatiją.

L.Messi tai yra penktasis pasaulio čempionatas, o finalas bus 26-asis jo mačas turnyruose. Niekas nėra žaidęs daugiau.

2014 metais jis L.Messi pralaimėjo finalą, ir viso turnyro metu Katare buvo juntamas Argentinos troškimas, kad jų kapitonas šiais metais įgyvendintų savo svajonę.

Daugelis neutralių futbolo romantikų mano panašiai: jie nori, kad L.Messi baigtų savo karjerą pasaulio čempionate su trofėjumi rankose.

Ateitis atrodo šviesi

Tuo metu K.Mbappe alkanas laukia savo antrojo pasaulio čempionato finalo ir galbūt pirmojo Auksinio batelio.

Prancūzų puolėjui gruodžio 20-ąją sukaks 24-eri ir toks trofėjus jam būtų puiki dovana net ir pralaimėjus finalą.

Bet pats žaidėjas išdidžiai kalbėjo, kad jį labiau tenkintų antrasis čempiono titulas.

Prancūzija siekia tapti trečiąja valstybe, laimėjusia du pasaulio čempionatus iš eilės (tai padarė Italija 1934 ir 1938 m. bei Brazilija 1958 ir 1962 m.).

Stulbinamai L.Messi žaidėjo karjerai artėjant prie pabaigos L.Mbappe turi visą pasaulį po kojomis, kad ir kokiame klube vėliau žaistų. Nuostabu, kad iki finalo abu lyderiai pelnė po 5 įvarčius, bet Auksinio batelio klasifikacijoje argentinietis turi pranašumą dėl savo trijų rezultatyvių perdavimų – vienu daugiau nei K.Mbappe.

Argentinai reikės plano, kaip sustabdyti K.Mbappe ir neleisti jam parodyti savo sprogstamojo greičio. Anglijai tai pavyko, nepaisant pralaimėjimo ketvirtfinalyje (1:2), tačiau K.Mbappe turėjo daugiau laisvės pusfinalyje prieš Maroką.

Turi ir kitų argumentų

Nors L.Messi ir K.Mbappe neabejotinai yra ryškiausios savo komandų žvaigždės, antrojo plano aktoriai taip pat daro įspūdį.

Puolėjai Julianas Alvarezas (Argentina) ir Olivier Giroud (Prancūzija) yra įmušę po keturis įvarčius.

Jaunieji Argentinos saugai Enzo Fernandezas (21 m.) ir Alexis MacAllisteris (23 m.) taip pat džiaugiasi puikiu turnyru.

Prancūzijos rinktinėje spindi Antoine’as Griezmannas, o 22-ejų Aurelienas Tchouameni yra toks įspūdingas vidurio saugas, kad atstoja traumuotus Paulą Pogbą ir N’Golo Kante.

Vis dėlto nė vienos komandos gynyba neatrodo nepriekaištinga. Po šokiruojančio pralaimėjimo Saudo Arabijai (1:2) Argentina žaidė solidžiau, tačiau aštuntfinalyje leido įmušti Australijai įvarčius ir praleido du įvarčius ketvirtfinalio mače su Nyderlandais.

Prancūzijos gynyba taip pat nėra nepramušama. Pusfinalio pergalė prieš Maroką (2:0) buvo pirmasis sausas prancūzų mačas turnyre. Marokui nepasisekė neįmušti įvarčio, bet jie sukūrė keletą gerų progų. Anglija taip pat turėjo keletą galimybių ketvirtfinalyje.

Nors nė viena komanda neturi nepriekaištingos gynybos, abi turi geros formos vartininkus.

Prancūzų kapitonas Hugo Lloris atrodo pasitikintis savimi ir rodo puikius sugebėjimus atremdamas smūgius. Argentinietis Emiliano Martinezas taip pat buvo solidus ir turi baudinių eksperto reputaciją.

Istorija – Argentinos pusėje

Istorinė statistika nėra ypač aktuali tokioms rungtynėms kaip pasaulio čempionato finalas.

Per 12 ligšiolinių mačų Argentina iškovojo šešias pergales, Prancūzija – tris, o trejos rungtynės baigėsi lygiosiomis.

Tačiau pastarąjį mačą laimėjo Prancūzija. Tai įvyko 2018 m. pasaulio čempionate, kai Prancūzija 4:3 įveikė Argentiną įspūdingose aštuntfinalio rungtynėse, kuriose K.Mbappe įmušė du kartus.

Abi šalys po du kartus iškovojo trofėjų: 1998 ir 2018 metais triumfavo Prancūzija, 1978 ir 1986 metais – Argentina.

Galbūt svarbesnis už istorinius rezultatus yra palaikymas, kurio ekipos sulauks 80 tūkst. vietų Lusailo stadione. Manoma, kad pusę jų turėtų užimti Argentinos sirgaliai, tad jie pasistengs savo komandai sukurti namų atmosferą.

 

Prancūzai didžiuojasi savo rinktine

Pasaulio futbolo čempionės titulą ginanti Prancūzijos rinktinė nugalėjusi marokiečius ketvirtą kartą pateko į planetos pirmenybių finalą.

„Mes vis dar ten!“ – po pusfinalio skelbė „Le Parisien“ dienraštis. „Paskutinis įkvėpimas“, – laukdamas auksinės dvikovos parašė svarbiausias Prancūzijos sporto dienraštis „L’Equipe“. „Finale!“ – trumpai pranešė „Courrier Picard“ dienraštis. „Mėlynieji“ finale! Kokia laimė!“ – pirmajame puslapyje džiūgavo „Le Dauphine Libere“. „Mėlynieji“ į finalą pateko žaisdami agresyviai ir patikimai“, – komandos pasirodymą įvertino „Liberation“ leidinys.

Per ankstesnius finalus prancūzai patyrė visko: ir triumfo akimirkų, ir didelio nusivylimo. 1998 metais namie Prancūzijos rinktinė finale sutriuškino Brazilijos komandą 3:0. Po aštuonerių metų pakartoti pergalės nepavyko – Berlyne per baudinių seriją buvo nusileista italams. Prieš ketverius metus Maskvoje pasaulio pirmenybių finale Prancūzijos futbolininkai nugalėjo Kroatijos komandą 4:2.

„2018-aisiais Maskvos lietuje iškovojusi antrąjį pasaulio čempionės vardą praėjus 20 metų nuo pirmojo Prancūzijos rinktinė sekmadienį Dohoje turės galimybę tapti legendinė. Didier Deschamps’o „mėlynieji“ žygiuos pelnyti trečiosios karūnos ir apginti titulo finale, kuriame prieš juos kovos Argentina su misiją vykdančiu Lioneliu Messi“, – teigė „L’Equipe“.

Prancūzai pripažįsta, kad jų rinktinė neturi tokios ryškios asmenybės kaip Argentinos rinktinės lyderis L.Messi. Tačiau jie tikisi, kad anksčiau ar vėliau taip pat garsiai, kaip apie L.Messi, bus kalbama apie prancūzų žvaigždę K.Mbappe. Palyginimai pilasi ir dabar, juo labiau kad abu šie futbolininkai kartu atstovauja „Paris Saint-Germain“. „Sekmadienį akis į akį susitiks du šių dienų futbolo milžinai: argentinietis L.Messi ir K.Mbappe. Tai bus parašyta metraščiuose“, – tvirtino „Liberation“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.