Argentina pasinėrė į čempionišką palaimą: „Apsikabinkite, rėkite, verkite“

Argentina išgyvena visuotinės palaimos dienas. Sekmadienį Argentinos futbolo rinktinei po 36 metų pertraukos susigrąžinus pasaulio čempionės vardą, visą šalį apėmė būsena, iš kurios nesinori išeiti.

 Argentina pasinėrė į čempionišką palaimą
 Argentina pasinėrė į čempionišką palaimą
 Argentina pasinėrė į čempionišką palaimą
 Argentina pasinėrė į čempionišką palaimą
 Argentina pasinėrė į čempionišką palaimą
 Argentina pasinėrė į čempionišką palaimą
 Argentina pasinėrė į čempionišką palaimą
 Argentina pasinėrė į čempionišką palaimą
 Argentina pasinėrė į čempionišką palaimą
 Argentina pasinėrė į čempionišką palaimą
 Argentina pasinėrė į čempionišką palaimą
 Argentina pasinėrė į čempionišką palaimą
 Argentina pasinėrė į čempionišką palaimą
 Argentina pasinėrė į čempionišką palaimą
 Argentina pasinėrė į čempionišką palaimą
 Argentina pasinėrė į čempionišką palaimą
 Argentina pasinėrė į čempionišką palaimą
 Argentina pasinėrė į čempionišką palaimą
 Argentina pasinėrė į čempionišką palaimą
 Argentina pasinėrė į čempionišką palaimą
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Dec 19, 2022, 2:17 PM, atnaujinta Dec 19, 2022, 2:18 PM

Didelėmis raidėmis parašyti žodžiai „Pasaulio čempionai“, Lionelio Messio, visos Argentinos rinktinės ar tiesiog gatvėse šėlstančių tūkstančių argentiniečių nuotraukos. Taip pirmadienį atrodė visų Argentinos dienraščių pirmieji puslapiai.

Visuotinę palaimą sukėlė sekmadienį Katare įvykusios dramatiškos pasaulio futbolo pirmenybių finalo rungtynės, kuriose Argentinos rinktinė per baudinių seriją palaužė čempionės vardą gynusią Prancūzijos komandą. Pagrindinis laikas baigėsi rezultatu 2:2, po pratęsimo švieslentėje degė skaičiai 3:3, bet „balti-žydri“ laimėjo baudinių seriją 4:2 ir davė ženklą milijonams Argentinos žmonių pradėti kelias dienas truksiančią šventę.

Daugelis Argentinos dienraščių nusprendė, kad visą šalį apėmusius jausmus geriausiai perteiks trumpa antraštė „Čempionai“ arba „Pasaulio čempionai“.

Tik keli leidiniai skaitytojus sveikino kitais žodžiais. „Amžina šlovė“, – viršelyje parašė „El Sureno“. „Pasaulinė šventė“, – pranešė „El Tribuno“. „Messio karūnavimas“, – svarbiausią tautos didvyrį pažymėjo „El Ciudadano“.

„Šalis virpa ir džiaugiasi su rinktine, kuri Lionelio Messio vedama iškovojo trečiąją pasaulio taurę širdį veriančiame finale įveikusi Prancūziją“, – viršelyje parašė didžiausias Argentinos sporto dienraštis „Ole“.

„Niekas kitas negali suvienyti argentiniečių taip, kaip futbolas“, – viršelyje parašė „El Esquiu“ dienraštis, pabrėžęs, ką futbolo pergalė reiškia visai Argentinai. „Argentina – laimingiausia pasaulio šalis“, – straipsnį, kuriame papasakojo, kaip švenčia argentiniečiai ne tik sostinėje, bet ir atokiausiose vietovėse, pavadino „El Dia“. „Esame pasaulio čempionai!“ – triumfavo „Ole“.

„Apsikabinkite, rėkite, verkite, – ragino „Ole“. – Tapome čempionais po įdomiausio visų laikų finalo. Po finalo, kokio niekas negalėjo įsivaizduoti. Esame čempionai, nepaisant Kyliano Mbappe. Esame pasaulio čempionai ir paskui reikės panagrinėti, kodėl turėjome tiek daug kentėti. Bet ar tai svarbu dabar? Koks skirtumas. Dibu Martinezas buvo didingas, visi dainuoja, milijonai argentiniečių glėbesčiuojasi. Nuo Kataro iki Kijakos. Nuo šiaurės iki pietų ir nuo rytų iki vakarų. Visi norėjo, kad L.Messi laimėtų ir jis laimėjo. Visi svajojome, kad šis finalas nutrauks 36 laukimo metus, ir tai atsitiko. Esame pasaulio čempionai, nes finale žaidėme geriau. Net rizikuodami pralaimėti“.

Neabejotinai ryškiausia turnyro žvaigždė buvo Argentinos rinktinės lyderis, geriausiu šio amžiaus futbolininku dažnai vadinamas Lionelis Messi. Jis buvo apdovanotas geriausio pasaulio pirmenybių žaidėjo prizu.

Nedaug trūko, kad L.Messi gautų ir rezultatyviausio žaidėjo prizą. Argentinos dešimtasis numeris įmušė septynis įvarčius ir tik vienu taikliu smūgiu atsiliko nuo prancūzo Kyliano Mbappe.

Prieš finalą šių dviejų futbolininkų sąskaitose buvo po penkis įvarčius. Per lemiamas rungtynes L.Messi įmušė pirmas ir išsiveržė į priekį, bet K.Mbappe dviem įvarčiais antrojo kėlinio pabaigoje perėmė iniciatyvą geriausio snaiperio lenktynėse ir perkėlė rungtynes į pratęsimą. Per papildomą laiką L.Messi ir K.Mbappe, kartu žaidžiantys Paryžiaus PSG klube, pasižymėjo dar po kartą. Šiedu futbolininkai įmušė ir per baudinių seriją, bet baudinių serijose pelnyti įvarčiai neskaičiuojami rezultatyviausio futbolininko įskaitoje.

„L.Messi žaidė kaip L.Messi. Priimdavo kamuolį ten, kur kiti jo nepriima, ir jam vienam žinomu būdu spręsdavo problemas. Nes pagrindinis skirtumas tarp geriausio ir kitų – jis bando padaryti tai, ko kiti net nebando. Jis mato galimybę atlikti perdavimą, kaip mušant antrąjį įvartį, tokiose padėtyse, kuriose niekas kitas galimybės nemato. Jis įgyvendina neįtikėtinus sumanymus ir atlieka perdavimus per kojų mišką. Leo turi visų durų raktus“, – dar sykį ryškiausiai šių dienų futbolo žvaigždei nusilenkė „Ole“.

„Ačiū, Messi“, – pirmadienį pirmajame puslapyje parašė vienas įtakingiausių Argentinos dienraščių „Clarin“, šalia išspausdinęs pasaulio čempionų taurę laikančio L.Messio nuotrauką.

„Be abejonės, tai buvo L.Messio pirmenybės. Jį pripažino ir FIFA, apdovanojusi geriausio žaidėjo prizu. Jis dramatiškiausiame visų laikų finale pasiekė savo svajonę iškovoti Pasaulio taurę. Jis per rungtynes su praėjusia čempione Prancūzija vėl žaidė aukščiausiame lygyje. Jis įmušė du įvarčius: vieną – iš baudinio, kitą – per pratęsimą. Atrodė, kad antrasis jo įvartis yra lemiamas, bet Prancūzija vėl išlygino 3:3, o per baudinių seriją lemiama figūra buvo Dibu Martinezas. „Noriu sužaisti rinktinėje dar bent kelerias rungtynes, dabar jau kaip pasaulio čempionas“, – sakė jis“, – rašė „Clarin“.

„Ką dar pasakyti?!“ – paklausė ir iškart atsakė „El Dia“ dienraštis: „Jis pasaulio pirmenybėse žaidė uždegančiai. Šis turnyras buvo geriausias jam vilkint rinktinės aprangą. Finale jis vedė komandą: įmušė pirmąjį baudinį, dalyvavo įmušant antrąjį įvartį, atrodė, kad bus vakaro didvyris, kai įmušė per pratęsimą, bet turėjo kentėti dar ilgiau. Užtat dabar futbolo istorija jam nieko neskolinga. Svajonė išsipildė, Leo“.

„Stipriausia meilė“, – viršelyje parašė „El Hincha“ sporto leidinys, išspausdinęs pasaulio taurę bučiuojančio Lionelio Messio nuotrauką.

„Po velnių, esame pasaulio čempionai! Argentina laimėjo jaudinantį finalą su Prancūzija ir iškovojo trečiąją karūną. Po neįtikėtinų rungtynių baudinių serijos rezultatas buvo 4:2. Scalonio vyrai buvo verti laimėti per pagrindinio laiko 90 minučių, bet reikėjo prakeiktų baudinių, per kuriuos vėl iškilusi Dibu Martinezo figūra paskelbė nesiliausiančios milijonų argentiniečių šventės pradžią ir ilgai lauktas Lionelio Messio džiaugsmo ašaras. Messi penktuoju ir paskutiniuoju bandymu, po daugybės kančių ir pastangų, pagaliau galėjo pabučiuoti pasaulio taurę, ko jam nepavyko padaryti 2014 metais Brazilijoje. To ilgai laukė visas pasaulis. Sveikiname čempionus!“ – paantraštėje emocijas liejo „El Hincha“.

Argentinos rinktinė pasaulio čempione tapo trečiąjį kartą. Pirmasis titulas buvo iškovotas 1978 metais, po to 1986 metais pergalę pakartojo vienintelio ir nepakartojamo Diego Maradonos vedama komanda.

Nuo D.Maradonos ir jo bendražygių triumfo praėjo 36 metai, per kuriuos didžiosios pergalės džiaugsmo nepatyrė kelios Argentinos futbolininkų kartos. Taip pat užaugo ir šio džiaugsmo nepatyrusių sirgalių karta.

„Negalima nepasakyti, kad pasaulio čempiono vardas neišspęs kasdieninių problemų. L.Messio plakatas su pasaulio taure neužpildys šaldytuvo. Bet ši futbolo aistra yra variklis, kuris bent kuriam laikui priverčia pamiršti blogus dalykus ir nukelia į vietą, kuri vadinama laime. Pastarasis gyventojų surašymas rodo, kad daugiau nei pusė šalies žmonių gimė po 1986 metų birželio 29 dienos, kai Diego Maradona praėjusį kartą kėlė pasaulio taurę. Kitaip tariant, daugiau nei pusė Argentinos nebuvo patyrusi jausmo iškovojus pasaulio taurę. Pasakykite jiems, kad futbolas tik žaidimas...

Tie, kurie laukė 10, 20, 30 ar daugiau metų, tie, kurie svajojo, kad bus, kaip 1986-aisiais, dabar džiaugiasi. L.Messi ir kiti pagaliau sugrąžino taurę, kurios Argentina laukė taip ilgai. Senoliai, kurie apie laiko tėkmę žino viską, sako, kad laimės akimirkomis reikia mėgautis nesivaržant, nes šios akimirkos praeina greitai. Klausykite jų. Be to, šlovė yra visam gyvenimui. Šlovė yra amžina“, – ką argentiniečiams reiškia šioji pergalė, rašė „Ole“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.