Rusija sukurpė planą, kaip futbolui grįžti į tarptautines varžybas, bet bijo, kad kelio atgal nebus

Rusijos futbolo sąjunga (RFS) antradienį ketina priimti sprendimą palikti Europos futbolo sąjungą (UEFA) ir prisijungti prie Azijos futbolo konfederacijos (AFC).

 Rusijos rinktinei nėra vietos Europos varžybose.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rusijos rinktinei nėra vietos Europos varžybose.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos futbolas prašosi į Aziją. <br> lrytas.lt koliažas.
Rusijos futbolas prašosi į Aziją. <br> lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 26, 2022, 9:07 AM, atnaujinta Dec 26, 2022, 9:09 AM

Dėl agresijos prieš Ukrainą sankcijų sulaukusiai Rusijai tai leistų grįžti į tarptautines varžybas, tačiau ne Europoje, o Azijos žemyne.

Tikimasi, kad sprendimas bus priimtas RFS vykdomojo komiteto posėdyje.

Diskusijos vyko jau praėjusią savaitę, tačiau vykdomasis komitetas atidėjo savo sprendimą iki gruodžio 27 d.

Organizacija turėjo paskelbti apie savo pasirinkimą, tačiau, nepadariusi galutinės išvados, turėjo jį atidėti.

„Mes padarėme pertrauką dėl Azijos bent iki kitos savaitės vidurio, – sakė RFS vykdomojo komiteto narys Aleksandras Kamenskojus. – Bus daugiau diskusijų šiuo klausimu.

Ar turėtume laukti galutinio sprendimo kitą savaitę? Manau, kad Vykdomasis komitetas paves administracijai išspręsti šį klausimą.“

UEFA kartu su FIFA uždraudė Rusijos komandoms dalyvauti visose jų varžybose po invazijos į Ukrainą.

„Manau, kad antradienį susitiksime vaizdo konferencijos formatu, – sakė RFS prezidentas Aleksandras Diukovas. – Mes priimsime galutinį sprendimą.“

Rusija negalėjo dalyvauti neseniai Katare vykusiame FIFA pasaulio čempionate po to, kai jai buvo uždrausta žaisti baigiamajame i atrankos etape.

Rusija taip pat turėtų praleisti 2024 m. UEFA Europos čempionatą, nes buvo pašalinta iš burtų traukimo.

Vis dėlto nuo sankcijų įvedimo Rusijos rinktinė žaidė keletą rungtynių.

Rugsėjį rusai svečiuose 2:1 įveikę Kirgiziją, o lapkričio mėnesį jie irgi išvykoje su Tadžikistanu ir Uzbekistanu sužaidė 0:0.

Šie mačai įtraukti į FIFA reitingą.

Po Rusijos sportininkų nušalinimo nuo tarptautinių turnyrų ir kitų sporto šakų federacijos užsiminė apie galimą jų dalyvavimą Azijoje vykstančiuose turnyruose.

Anksčiau šį mėnesį Olimpinis viršūnių susitikimas, kuriam pirmininkavo Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas Thomas Bachas, vienbalsiai sutarė palaikyti Azijos olimpinės tarybos pasiūlytą iniciatyvą, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai galėtų dalyvauti jos varžybose.

„Nematau mūsų ateities UEFA. Šiandien ši organizacija turi tik priešus, – sakė Sevastopolio „Čornomorec“ klubo direktorius Valerijus Čalyjus.

„Turime progą sugrąžinti savo futbolą į oficialius turnyrus, perėjimas į AFC mums suteikia tokią galimybę, – kalbėjo RFS vadovas Aleksandras Diukovas. – Šis sprendimas turės įtakos Rusijos futbolo vystymuisi per ateinančius dešimt metų.

Pradėjome diskutuoti šiuo klausimu, tačiau sutarėme, kad pirmiausia reikia išanalizuoti visus galimus scenarijus ir jų pasekmes. Toliau diskutuosime ir priimsime galutinį sprendimą.“

Šią idėją vienas pirmųjų iškėlė Vladimiro Putino aplinkoje besisukantis sporto veikėjas Igoris Levitinas.

„Apie persikėlimą į Aziją galvoja ne tik Rusijos futbolo federacija. Apie tai svarsto ir kitos sporto šakų federacijos, kurios neturi galimybės rungtyniauti tarptautinėje arenoje“, – sakė jis.

Dabar panašiu tonu kalbėjo Sevastopolio „Čornomorec“ klubo vadovas.

Tai klubas, kuris Ukrainos aukščiausioje lygoje žaidė iki 2014 m.

Rusijai aneksavus Krymą klubas gavo galimybę žaisti specialiai sukurtoje Krymo lygoje, nes UEFA neleido aneksuotos teritorijos klubams iškart žaisti Rusijos čempionate.

„Suprantu, kad AFC, kaip ir UEFA, priklauso FIFA. Noriu paklausti, ką UEFA ir FIFA padarė mūsų futbolui? Mūsų klubai ir nacionalinės komandos turi žaisti tarptautinėse varžybose, – sakė V.Čalyjus. – Nematau mūsų ateities UEFA.

Šiandien ši organizacija turi tik priešus. Jei Azijos federacija nori mus priimti ir mes sugebame bendrauti, turėtume nedvejodami pereiti pas juos. Tai vienintelis būdas sugrįžti į tinkamo lygio turnyrus.“

Vis dėlto Rusijoje netrūksta ir blaiviau mąstančių veikėjų, kurie supranta, kad perbėgimas į Aziją užkirs kelius grįžti į Europos turnyrus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.