LFF metė akmenį į ministerijos daržą – žaisti su Baltarusija nenorėjo, bet Vyriausybė nesiėmė jokių veiksmų, kad padėtų ŠMSM pateikė atsakymą

Antradienį Lietuvos futbolo federacija (LFF) oficialiai pranešė, kad šalies salės futbolo (futsalo) rinktinė stos į pasaulio čempionato atrankos kovą su prorusiška Baltarusijos rinktine. Tiesa, abejos kovą mėnesį vyksiančios rungtynės bus žaidžiamos neutralioje erdvėje – Armėnijos sostinėje Jerevane.

E.Stankevičius negailėjo kritikos ŠMSM sprendimams.<br>Lrytas.lt nuotr. koliažas.
E.Stankevičius negailėjo kritikos ŠMSM sprendimams.<br>Lrytas.lt nuotr. koliažas.
E.Stankevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
E.Stankevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
E.Stankevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
E.Stankevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos ir Kosta Rikos rinktinių dvikova pasaulio futsal čempionate.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos ir Kosta Rikos rinktinių dvikova pasaulio futsal čempionate.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos ir Kosta Rikos rinktinių dvikova pasaulio futsal čempionate.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos ir Kosta Rikos rinktinių dvikova pasaulio futsal čempionate.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 21, 2023, 3:34 PM, atnaujinta Feb 21, 2023, 5:09 PM

LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius naujienų portalui lrytas.lt patvirtino, kad Lietuvos futsalo rinktinė sekmadienį išskris į Armėniją.

Pati LFF kiek anksčiau yra išreiškusi savo poziciją dėl potencialių rungtynių su Rusijos bei Baltarusijos ekipomis, tačiau šį sykį ji atsidūrė „situacijos įkaite“.

„Gavome Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) raštą, kad ji nerekomenduoja žaisti Lietuvoje su Rusijos ir Baltarusijos sportininkais. UEFA ir FIFA Vykdomieji komitetai yra priėmę sprendimą, kad Rusijos rinktinė ir klubai negali dalyvauti varžybose, tačiau rungtynės su Baltarusija turi vykti.

Pagal dabartinę situaciją Baltarusijos sportininkai galėtų atvykti ir treniruotis Lietuvoje. Mes bendravome su UEFA ir gavome leidimą į išimtį, kad šios rungtynės būtų žaidžiamos neutralioje aikštėje.

Jeigu būtume turėję oficialų ministerijos įstatyminį teisės aktą, kad draudžiama dalyvauti oficialiose rungtynėse prieš Baltarusiją, tada, turbūt ir pati UEFA pozicija būtų kita, o dabar, kai nėra draudžiamo akto, UEFA laikosi griežtos pozicijos.

Nežaidžiant Lietuvos rinktinei grėstų sankcijos“, – samprotavo 35-erių E.Stankevičius.

LFF generalinis sekretorius pridūrė, kad šios sankcijos būtų ne tik finansinės, bet ir sportinės.

„Viską įvertinus, priėmėme tokį sprendimą“, – atsiduso jis.

E.Stankevičius pabrėžė, kad ne vieną kartą kreipėsi į ŠMSM tam, kad jos pozicija šiuo klausimu būtų griežtesnė. LFF reikalavo teisinio dokumento, kurį būtų galima nusiųsti FIFA ir UEFA organizacijoms.

„Dabar dar turime realius šansus prasibrauti į pasaulio salės futbolo čempionatą. Jei tos rungtynės nieko nereikštų, gal ir mes elgutumėmės kitaip.

Ta griežtesnė ministerijos pozicija mums būtų labai pagelbėjusi, tada tiek su UEFA, tiek ir su FIFA būtume kalbėję kitaip“, – pridūrė E.Stankevičius.

Lrytas.lt kreipėsi į ŠMSM dėl jos pozicijos šiuo klausimu.

„Vyriausybės ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pozicija nesikeičia – rekomenduojama nutraukti visus sporto ryšius su šių šalių sportininkais, sporto organizacijomis, jų atstovais. Tą aiškiai pasakėme jau ne kartą, sporto organizacijos jau du kartus gavo griežtas ir detalias rekomendacijas šiuo klausimu.

Ministerija yra dėkinga visoms šalies sporto organizacijoms, federacijoms ir sportininkams, kurie laikosi aiškios, tvirtos vertybinės pozicijos. Tokių yra didžioji dauguma. Joms ir didžiajai daliai sportininkų nekyla klausimų dėl dalyvavimo varžybose su Rusijos ir Baltarusijos sportininkais. Joms pilnai užtenka griežtos Vyriausybės pozicijos ir rekomendacijų.

Nacionalinės, kaip ir tarptautinės, sporto organizacijos yra nevyriausybinės organizacijos ir sprendimus priima savarankiškai. Ministerija yra pasirengusi padėti Lietuvos sporto organizacijoms kalbantis su tarptautinėms sporto federacijomis dėl Lietuvos pozicijos. Tačiau sporto federacija pirmiausia pati turi išreikšti savo aiškią ir nedviprasmišką poziciją. Kol kas nėra žinoma atvejų, kad valstybės savo įstatymais uždraustų nevyriausybinėms organizacijoms dalyvauti varžybose.. Lygiai kaip pasaulio politikai ir sporto ministrai ragina tarptautines sporto organizacijas laikytis griežtos moralinės pozicijos, pasisakyti prieš karą, nedalyvauti varžybose su agresorių sportininkais.

Priminsime, kad detalizuotose ministerijos rekomendacijose yra numatyta, kad skirstant kitų metų valstybės finansavimą federacijoms bus naudojamas COVID-19 pandemijos metu taikytas finansavimo modelis, t.y. užskaityti anksčiau vykusių varžybų rezultatai.

Deja, Rusijos agresija sujaukė daugelį įprastų gyvenimo sričių, tarp jų – ir įprastą sporto veiklą. Tačiau šiuo metu reikalinga principinga mūsų visų pozicija ir pagalba kenčiančiai ir už mūsų visų laisvę kovojančiai Ukrainai“, – buvo rašoma ŠMSM atsovo spaudai atsakyme.

***

Pasaulio futsalo čempionato atrankos rungtynes su Baltarusija Lietuvos rinktinė žais kovo 2 ir 4 dienomis.

Lietuvos rinktinei kelią į pasaulio čempionatą atvertų dvi pergalės per abejas likusias rungtynes.

Lietuva vis dar išsaugotų šansus patekti į pirmenybes net ir laimėjusi kartą, tiesa, tada reiktų palankių rezultatų iš kitų dvikovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.