Neapoliečiai skiria maldas naujam dievukui Kvaradonai

Šį sezoną Europos futbolo elite nėra didesnio išsišokėlio nei italų „Napoli“ klubas. Neapolio komanda paliko toli už nugaros visus varžovus Italijos čempionate, o UEFA Čempionų lygoje taip pat skina pergalę po pergalės ir taikosi į titulą.

„Napoli“ klube atsidūręs Ch.Kvaracchelija sulaukė trenerio L.Spalletti palaikymo.<br>SIPA/„Scanpix“ nuotr.
„Napoli“ klube atsidūręs Ch.Kvaracchelija sulaukė trenerio L.Spalletti palaikymo.<br>SIPA/„Scanpix“ nuotr.
 Ch.Kvaracchelija jau spėjo tapti „Napoli“ herojumi <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Ch.Kvaracchelija jau spėjo tapti „Napoli“ herojumi <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 11, 2023, 12:01 PM

Neapolis tiesiog pamišo dėl naujojo dievuko. Pernai vasarą komandą papildęs jaunas gruzinas Chviča Kvaracchelija italams priminė laikus, kai jie ėjo iš proto dėl Diego Maradonos.

Prieš porą metų miręs legendinis argentinietis atstovavo Neapolio klubui 1984–1991 m. ir buvo svarbiausių pergalių kalvis. Jis per 188 rungtynes pelnė 91 įvartį, jo vardu pavadintas stadionas, jo atvaizdai – kiekviename žingsnyje, nepaisant bylinėjimosi su D.Maradonos šeima dėl autorių teisių.

Ch.Kvaracchelija vos per pusmetį 22 metų atgaivino šlovingus prisiminimus, o jam iškart prilipo sudurtinė pravardė – Kvaradona.

Ch.Kvaracchelija yra drovus už aikštės ribų, bet nuostabiai įžūlus aikštėje. Jam nereikėjo jokios aklimatizacijos – gruzinas akimirksniu tapo Neapolio dievuku.

Komanda pasikeitė iš esmės

Tai buvo sunkus tarpsezonis „Napoli“ komandai.

Vasarą iš Neapolio išvyko pagrindinis vartininkas Davidas Ospina, gynybos ramstis Kalidou Koulibaly, pagrindinis saugas Fabianas Ruizas, rezultatyviausias klubo istorijoje žaidėjas Driesas Mertensas (2013–2022 m. pelnė 113 įvarčių) ir kapitonas Lorenzo Insigne.

Tačiau „Napoli“ sporto direktorius Cristiano Giuntoli ir treneris Luciano Spalletti atliko puikų darbą, nes sezonui perkopus į antrąją pusę „Napoli“ yra tvirtas „Serie A“ lyderis.

D.Ospiną vartuose tinkamai pakeitė atsarginis Alexas Meretas. Senegaliečio K.Koulibalye darbus perėmė vasarą atsivežtas korėjietis Kim Min-jae.

F.Ruizo niekas nepasigenda, nes saugų Zambo Anguissos, Stanislavo Lobotkos ir Piotro Zielinskio trijulei puikiai sekasi.

D.Mertensas buvo publikos numylėtinis, bet dėl jo neverta verkti, nes rezultatyviausias lygos žaidėjas Victoras Osimhenas pasiekė aukščiausią formą.

L.Insigne taip pat niekas neprisimena, nes kairiajame krašte spindi Ch.Kvaracchelija. Talentingas futbolininkas vasarą buvo nupirktas iš Gruzijos klubo Batumio „Dinamo“ vos už truputį daugiau nei 10 mln. eurų.

Netikėjo, kad greit pritaps

Buvo kalbama, jog krašto saugas turi didžiulį talentą, tačiau italams buvo sunku numanyti, kad G.Kvaracchelija iškart taps ryškiausia lygos žvaigžde.

Juk jis patirties sėmėsi tik Gruzijoje ir Rusijoje, o Kazanės „Rubin“ klubą paliko pernai, iškart po Rusijos agresijos prieš Ukrainą.

„Jau keletą metų buvo kalbama, kad jis turi puikų talentą. Visus nustebino tik tai, kaip greitai jis tapo „Napoli“ lyderiu, – sport.pl sakė Gruzijos žurnalistas Kacha Dgebuadzė. – Vaikinas, neturintis patirties Europos futbole, vienoje geriausių pasaulio lygų pradėjo daryti nuostabius dalykus.

Prognozavome, jog jam prireiks bent kelių mėnesių, kad prisitaikytų prie itališko stiliaus – garsiojo „catenaccio“.

Italijoje dauguma komandų ginasi puikiai, tačiau Kvara (taip jį vadino gruzinai. – Red.) įrodė, kad jo talentas ir galimybės yra beribės.“

Iškart ėmė mušti įvarčius

Neapolio futbolo aistruoliai džiaugėsi G.Kvaracchelija jau per vasaros draugiškas rungtynes, tačiau daug kas stabdė entuziazmą, nes kontrolinių mačų neįmanoma palyginti su „Serie A“ varžybomis.

Tačiau jau sezono atidarymo rungtynėse gruzinas pelnė įvartį ir atliko rezultatyvų perdavimą, o „Napoli“ 5:2 įveikė Veronos „Hellas“. Po savaitės jis pridėjo du įvarčius rungtynėse su „Monza“ (4:0).

22-erių futbolininkas puikiai rungtyniauja ir su galingiausiais varžovais.

Būtent jo įvartis užtikrino tris taškus rungtynėse su Romos „Lazio“ (2:1).

Jis buvo herojus ir per susidūrimą su Turino „Juventus“ (5:1), kai pasižymėjo įvarčiu ir dviem rezultatyviais perdavimais.

O kadangi Neapolyje nėra labiau nekenčiamo klubo nei Šiaurės Italijos simbolis „Juventus“, tas vakaras išliks atmintyje ilgus metus.

Jis patvirtino savo klasę ir Čempionų lygoje (du įvarčiai ir trys rezultatyvūs perdavimai per penkerias rungtynes), kur „Napoli“ laimėjo grupės kovas aplenkdamas „Liverpool“, Amsterdamo „Ajax“ ir Glazgo „Rangers“ komandas.

Pateko pas gerą trenerį

Įsimylėti G.Kvaracchelijos žaidimą galima nuo pirmo smūgio.

Puiki technika ir neįtikėtinas greitis leidžia kurti žavingus prasiveržimus. Jam nėra didelio skirtumo, spirti dešine ar kaire koja, tad gynėjams jis tapo tikru košmaru.

Varžovai niekada nežino, ką gruzinas planuoja: ar jis spirs, atliks perdavimą, ar tai tik dar vienas apgaulingas judesys?

L.Insigne, dabar rungtyniaujantis „FC Toronto“ klube, taip pat turėjo gerą techniką, tikslų smūgį ir mėgo dvikovas vienas prieš vieną.

Skirtumas tas, kad K.Kvaracchelija yra daug efektyvesnis, jis nėra savanaudis ir nebijo dirbti gindamasis.

Dabar Europoje nerasite žaidėjo, kuris atliktų daugiau puolimo veiksmų: jis – tikra mašina.

„Jo laukia dar ilgas kelias. Jis bus tik geresnis, bet tam reikia laiko, sunkaus darbo ir gero trenerio.

Jo laimei, Chvičos tobulėjimą stebi L.Spalletti, kuris yra labai patyręs treneris, puikiai ugdantis žaidėjus.

Palyginę liepos mėnesio Kvarą su šiandieniniu, pamatysime du skirtingus žaidėjus.

Pirmiausia L.Spalletti pagerino jo įsitraukimą į gynybinį žaidimą“, – tvirtino K.Dgebuadzė.

L.Spalletti trenerio talentą vaizdžiai yra apibūdinęs Lenkijos rinktinės vartininkas Wojciechas Szczęsny, kuris buvo jo auklėtinis „Juventus“ klube.

„Pirmus šešis mėnesius nesupratau, kas vyksta.

Buvo tiek daug piešinių ir tiek daug informacijos, kad suspėti buvo neįmanoma. Bet per tuos šešis mėnesius su L.Spalletti išmokau daugiau apie žaidimą ginantis negu per dešimt metų Londono „Arsenal“ klube“, – prisiminė vartininkas.

Sunku ištarti pavardę

Italai juokauja, kad gruzinas turi tik vieną didžiulę bėdą – savo pavardę.

Tariant „Kvaracchelija“ galima nusilaužti liežuvį, todėl jis greitai buvo pakrikštytas Kvaradona – dieviškojo Diego garbei.

Legendinis D.Maradona klubui yra užtikrinęs pirmąjį ir antrąjį „Serie A“ titulus per visą istoriją – 1987 ir 1990 m.

Tačiau dabar jau nėra abejonių, kad 2023 metais „Napoli“ vėl bus stipriausias Italijoje.

Iki čempionato pabaigos likus 13 turų Neapolio klubas po 25 mačų turi 65 taškus ir lenkia antrojoje vietoje esantį Milano „Inter“ net 15 taškų.

Skirtumas galėjo būti dar didesnis, tačiau „Napoli“ po 8 pergalių iš eilės pralaimėjo Romos „Lazio“ (0:1), kuris dabar yra trečias su 48 taškais.

Tai buvo signalas, kad „Napoli“ mintimis vis dažniau nuklysta į Čempionų lygą, kur yra pusiaukelėje į ketvirtfinalį, kai pirmajame aštuntfinalio mače svečiuose 2:0 nugalėjo Frankfurto „Eintracht“.

Faktas, kad traukiant ketvirtfinalio burtus nė vienas iš Europos futbolo milžinų nenorės savo kelyje sutikti G.Kvaracchelijos ir jo kompanijos.

Karjeros faktai

Ch.Kvaracchelija gimė 2001 m. vasario 12 d. Tbilisyje. Žaidžia kaip krašto saugas ir puolėjas. Marškinėlių numeris – 77.

Pradėjo žaisti Tbilisio „Dinamo“ klube 2017 m., o profesionalo karjerą pradėjo 2019 m. pasirašęs 5 metų sutartį su Kazanės „Rubin“ klubu. 2020–2021 m. sezoną jis keturis sykius buvo renkamas geriausiu Rusijos lygos žaidėju.

2021 m. pateko į žurnalo L’Equipe“ sudarytą XXI a. gimusių 50 talentingiausių pasaulio futbolininkų sąrašą.

2022 m. prasidėjus Rusijos agresijai prieš Ukrainą jis pasinaudojo FIFA suteikta teise nutraukti sutartį ir kovo mėnesį prisijungė prie Batumio „Dinamo“ komandos. Pasak transfermarkt.com, gruzinai sumokėjo rusams 8 mln. eurų kompensaciją, bet jau vasarą pardavė žaidėją „Napoli“ klubui už 11,5 mln. eurų. Jis pasirašė penkerių metų sutartį.

Šį sezoną G.Kvaracchelija atstovaudamas Italijos čempionato lyderiams per 27 rungtynes pelnė 12 įvarčių ir atliko net 15 rezultatyvių perdavimų.

Dabar jo rinkos vertė – apie 60 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.