„Panevėžio“ ir „Hegelmann“ Europos konferencijos atrankoje laukia moldavų ir makedonų išbandymai

Ketvirtadienį pirmąsias Europos konferencijos lygos rungtynes žais du Lietuvos futbolo klubai „Panevėžys“ ir Kauno „Hegelmann“. Jie priims varžovus iš Moldovos ir Šiaurės Makedonijos.

„Panevėžio“ futbolininkai.<br>fkpanevėžys.lt nuotr.
„Panevėžio“ futbolininkai.<br>fkpanevėžys.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 12, 2023, 1:04 PM

Praėjusiais metais trys Europos konferencijos lygos atrankoje startavę Lietuvos klubai savo gerbėjų pergalėmis nenudžiugino.

Prieš metus „Panevėžys“, Kauno „Žalgiris“ ir Marijampolės „Sūduva“ pralaimėjo pirmiesiems varžovams. 2022 metais Konferencijos lygos pirmajame atrankos rate Panevėžio futbolininkams neįveikiamą kliūtį pastatė Orhėjaus „Milsami“ (Moldova), Kauno – „Ružomberok“ (Slovakija), pirmąjį ratą praleidusi Marijampolės komanda antrajame atrankos rate nusileido „Viborg“ (Danija) klubui.

Šią vasarą laimę Konferencijos lygos atrankoje vėl bandys trys Lietuvos komandos. Vėliausiai prie starto linijos stos Kauno „Žalgiris“, kuris antrajame rate susitiks su Poznanės „Lech“.

Pirmajame rate rungtyniaus „Panevėžys“ ir Europos turnyrų debiutantas Kauno „Hegelmann“. Panevėžiečiai antrus metus paeiliui kovos su tais pačiais varžovais – „Milsami“ futbolininkais. „Hegelmann“ bandys įveikti Skopjės „Shkupi“ komandą.

Jei „Panevėžys“ pateks į antrąjį etapą, jame rungtyniaus su Beer Ševos „Hapoel“ klubu. Kitas „Hegelmann“ varžovas būtų Sofijos „Levski“.

„Milsami“

Apie 20 tūkstančių gyventojų turinčiame Orhėjaus mieste įkurtas „Milsami“ – gana jaunas klubas. Jis veiklą pradėjo 2005 metais, bet nuo praėjusio dešimtmečio vidurio yra vienas iš Moldovos futbolo lyderių.

Neginčytinas Moldovos futbolo flagmanas jau daugiau nei du dešimtmečius yra Tiraspolio „Sheriff“, kuris šiame amžiuje net 21 kartą tapo šalies čempionu, kelis kartus prasibrovė į Europos lygos ir net Čempionų lygos grupių varžybas, o nacionalinėse pirmenybėse per šį laikotarpį tik dukart buvo nustumtas nuo viršūnės.

Vieną sykį įvykdyti perversmą buvo pavykę „Milsami“ futbolininkams, kurie Moldovos čempionais tapo 2015 metais. Nors paskui Orhėjaus komanda auksinio triumfo nebepakartojo, ji nuolat alsavo „Sheriff“ komandai į nugarą ir praėjusio dešimtmečio pabaigoje bei šio dešimtmečio pradžioje penkis kartus iškovojo sidabro arba bronzos medalius.

Prastesnis buvo tik praėjęs sezonas, kuriame „Milsami“ tenkinosi ketvirtąja vieta. Orhėjaus komanda daug atsiliko nuo čempiono vardą apgynusio „Sheriff“ bei antrąją vietą užėmusio Hinčeščio „Petroclub“, bet iki paskutiniojo turo kovojo dėl bronzos medalių su Kišineu „Zimbru“.

Apdovanojimų likimą lėmė paskutinės rungtynės, kuriose „Milsami“ nusileido „Sheriff“ komandai 0:4. „Zimbru“ paskutiniajame ture sužaidė lygiosiomis ir vienu tašku aplenkė pagrindinius varžovus. Nors Orhėjaus komanda liko ketvirta, ji taip pat gavo kelialapį į Konferencijos lygą.

Tarp Moldovos lygos prizininkų dažniausiai patenkantis „Milsami“ teisę žaisti Europos turnyruose gauna beveik kiekvieną vasarą. Orhėjaus komanda dažniausiai pralaimi pirmiesiems varžovams – taip atsitiko penkis kartus per devynis praėjusius „Milsami“ europinius žygius.

Vis dėlto būna ir išimčių, o viena iš išimčių buvo pernai, kai „Milsami“ pirmajame Konferencijos lygos atrankos etape įveikė „Panevėžį“.

Praėjusiais metais pirmosios rungtynės Panevėžyje baigėsi be įvarčių. Per atsakomąsias rungtynes Orhėjuje iniciatyvą labai greitai perėmė Moldovos komanda, kuriai jau 4-ąją min. įvartį pelnė Danas Spataru. „Panevėžio“ padėtis dar pablogėjo, kai antrajame kėlinyje kamuolį į savo vartus nukreipė panevėžiečių gynėjas Joshua Akpudje. „Milsami“ pasiekė pergalę 2:0 ir pateko į antrąjį etapą.

Antrojo etapo mačą „Milsami“ vėl pradėjo viltingai ir pirmąsias rungtynes išvykoje su „Kuopio“ (Suomija) baigė lygiosiomis 2:2. Tačiau atsakomosiose rungtynėse Orhėjuje sąlygas diktavo svečiai iš Suomijos. „Kuopio“ nugalėjo 4:1.

„Milsami“, palyginti su praėjusiu sezonu, pasikeitė nežymiai. Panevėžiečiai vėl turės saugotis ir pernai į jų vartus įmušusio D.Spataru, ir rezultatyviausio praėjusio sezono „Milsami“ žaidėjo Radu Ginsario (jis Moldovos lygoje pelnė 6 įvarčius).

31 metų R.Ginsari, prieš kelis sezonus žaidęs Izraelio ir Rusijos lygose, yra vienas iš keturių „Milsami“ futbolininkų, kurie pastaraisiais mėnesiais buvo kviečiami į Moldovos rinktinę. Pernai rinktinėje taip pat žaidė 36 metų gynėjas Vadimas Bolohanas, 34 metų saugas Alexandru Antoniucas ir 25 metų vartininkas Emilis Timburas.

„Shkupi“

Šiaurės Makedonijos sostinės Čairo rajone, kuriame daugiausia gyvena albanai ir turkai, įsikūrusio „Shkupi“ klubo naujoji istorija pradėta rašyti 2012 metais. Tačiau klubo logotipe įrašyta kita data – 1927 metai. „Shkupi“ savininkai ir sirgaliai šį klubą laiko 2009 metais uždaryto Čairo „Sloga“ klubo tradicijų tęsėju.

„Sloga“ prieš keliolika metų išnyko dėl tuometinių savininkų finansinių problemų, o „Shkupi“ veiklą pradėjo tik po kelerių metų ir turėjo kilti nuo žemiausių Šiaurės Makedonijos futbolo pakopų. Kelionė iš trečiosios į pirmąją lygą buvo greita ir nuo 2015 metų „Shkupi“ ne tik rungtyniauja su stipriausiomis šalies komandomis, bet ir kovoja dėl aukščiausių vietų.

Kol kas geriausiai Čairo komandai susiklostė 2021–2022 metų sezonas. Jame „Shkupi“ įtikinamai užėmė pirmąją vietą ir pirmą kartą tapo Šiaurės Makedonijos čempione.

Praėjusį sezoną „Shkupi“ turėjo atsitraukti ir šių metų pavasarį čempionės vardą perdavė „Struga“ ekipai, šią savaitę taip pat viešėjusiai Lietuvoje ir žaidusiai Čempionų lygos atrankos rungtynes su Vilniaus „Žalgiriu“. „Struga“ pergalė praėjusiose šalies pirmenybėse nekėlė abejonių. Tuo tarpu „Shkupi“ iki paskutiniųjų turų kovojo dėl sidabro medalių ir tik vienu tašku aplenkė Tetovo „Shkendija“ futbolininkus.

Europos turnyruose „Shkupi“ dalyvauja šeštą kartą. Čairo komanda tris kartus pralaimėjo pirmiesiems varžovams ir kol kas laimėjo tik du mačus: užpernai – prieš Podujevo „Llapi“ (Kosovas), pernai – prieš Gibraltaro „Lincoln Red Imps“.

Į pagrindinę Šiaurės Makedonijos rinktinę nėra kviečiamas nė vienas „Shkupi“ futbolininkas. Vis dėlto praėjusių metų rudenį, kai pagrindinės sudėties žaidėjai per draugiškas rungtynes atvykti į rinktinę negalėjo, joje debiutavo arba į ją po pertraukos grįžo keli Čairo komandos futbolininkai: 22 metų gynėjas Mario Mladenovskis, 29 metų gynėjas Kristijanas Toševskis, 23 metų saugas Ali Ademas ir 23 metų puolėjas Kristijanas Trapanovskis.

„Shkupi“ pergales šalies pirmenybėse labiau užtikrino ne vietiniai futbolininkai. Trys puolimo lyderiai buvo legionieriai iš kitų žemynų: 11 įvarčių įmušė jamaikietis Renaldo Cephas, po 10 įvarčių – Freddy Alvarezas iš Kosta Rikos ir Sunday Adetunji iš Nigerijos. „Shkupi“ varžovams saugotis F.Alvarezo jau nereikia. Šis kraštinis saugas prieš kelias savaites išvyko į Tailando lygą.

Beje, S.Adetunji buvo rezultatyviausias Šiaurės Makedonijos lygos žaidėjas 2021–2022 metų sezone, kuriame „Shkupi“ tapo čempionu. Jis tą sezoną pelnė 20 įvarčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuva jau 20 metų ES – ką nuveikė atstovai EP?