Ketvirtasis „Žalgirio“ barjeras Europoje – prieš dvejus metus sutiktas „Ferencvaros“

Paskutiniu šių metų „Žalgirio“ varžovu UEFA turnyrų atrankoje bus neseniai Vilniuje matytas klubas – ambicingas daugkartinis Vengrijos čempionas „Ferencvaros“.

 „Ferencvaros“<br> fradi.hu nuotr.
 „Ferencvaros“<br> fradi.hu nuotr.
 Rungtynių momentas<br> fkzalgiris.lt
 Rungtynių momentas<br> fkzalgiris.lt
 Rungtynių momentas<br> fkzalgiris.lt
 Rungtynių momentas<br> fkzalgiris.lt
 Rungtynių momentas<br> fkzalgiris.lt
 Rungtynių momentas<br> fkzalgiris.lt
Daugiau nuotraukų (4)

fkzalgiris.lt

Aug 22, 2023, 1:05 PM

„Ferencvárosi Torna Club“, trumpiau tiesiog „Ferencvaros“ arba „Fradi“ – populiariausia, daugiausiai titulų Vengrijos futbolo komanda, savo tradicijas skaičiuojanti net nuo 1889 metų.

Vengrijos futbolo čempionu „Fradi“ tapo 34 kartus, iš jų – 5 pastaruosius metus iš eilės. Trečią kartą per tuos penkerius metus vengrų kelyje atsidūrė Lietuvos čempionai, treniruojami Vladimiro Čeburino.

2019 m. vengrai susitiko su „Sūduva“, kurią tuo metu treniravo V.Čeburinas, o komandoje žaidė Ovidijus Verbickas ir Paulius Golubickas. Dvikovą „Fradi“ laimėjo bendru rezultatu 4:2 (pirmosios rungtynės baigėsi 0:0).

2021 m. Čempionų lygos atrankoje vengrų keliai susikirto su „Žalgiriu“. Tuomet pirmąsias rungtynes Budapešte varžovai laimėjo rezultatu 2:0, o antrąsias – Vilniuje – rezultatu 3:1. Tose rungtynėse žaidė Edvinas Gertmonas, Joelis Bopesu, Saulius Mikoliūnas, O.Verbickas, Gustas Jarusevičius.

Per tuos metus „Ferencvaros“ kreivė Europoje kilo ir komanda tapo nuolatiniu grupių etapų dalyviu. 2021 m. žaista Čempionų lygos grupių etape, o 2020, 2022 ir 2023 m. – Europos lygos grupių etape.

Praėjusį sezoną Europos lygos grupėje varžantis prieš „Monaco“, „Trabzonspor“ ir „Crvena Zvezda“ Vengrijos čempionai užėmė pirmąją vietą ir pateko į atkrintamąsias varžybas, kur nusileido Vokietijos klubui Leverkuzeno „Bayer“.

Europos Konferencijų lygos atrankoje nuo pat antrojo etapo šį sezoną „Ferencváros“ buvo mažiausiai geidžiamas varžovas vadinamajame čempionų kelyje – Budapešto klubas turi ryškiai geriausią UEFA reitingą, sukaupęs solidžią tarptautinę patirtį ir didžiausią biudžetą.

Dėl sėkmingų pasirodymų Europoje, žaidėjų pardavimų ir kitų šaltinių pastaraisiais metais Budapešto klubo biudžetas išaugo ir pernai siekė apie 45 mln. eurų. Skaičiuojama, kad daugiau nei pusę jų skirta žaidėjų, trenerių ir personalo algoms.

Vienas iš klubo pajamų šaltinių – ir valstybinė parama. Vieni pagrindinių klubo rėmėjų – nacionalinės energetikos ir loterijų kompanijos. Klubo prezidentas Gaboras Kubatovas laikomas vienu iš įtakingiausių žmonių Vengrijoje, yra vienas iš šalį ilgus metus valdančios partijos svarbiausių figūrų.

Solidus biudžetas leidžia „Ferencvaros“ dominuoti Vengrijoje įsigyjant geriausius šalies žaidėjus ir pasistiprinti legionieriais. Prieš šį sezoną klubas išleido apie 7 mln. eurų vien žaidėjų išpirkoms – iš Rusijos ir Serbijos klubų įsigyti Ekvadoro rinktinės gynėjas Cristianas Ramirezas bei puolėjas Aleksandaras Pesičius, iš Izraelio – saugas Mohammedas Abu Fani. Komandą taip pat papildė rezultatyviausias praėjusio sezono Vengrijos lygos žaidėjas Barnabás Varga (26 įvarčiai) ir perspektyvus saugas Péteris Baráthas.

Dalį šių pirkinių finansavo ir solidūs pardavimai – marokietis Ryanas Mmaee neseniai parduotas į „Stoke City“ už 4 mln. eurų, užpernai tiek „Granada“ klubui Ispanijoje kainavo albanas Myrto Uzuni.

R.Mmaee 2022–2023 metų sezone buvo vienas iš komandos lyderių atakoje (13 įvarčių ir 4 rezultatyvūs perdavimai per visus turnyrus), o rezultatyviausias buvo Adama Traore (18 įv., 11 rez. p.). Malio rinktinės atakuojantis saugas į Budapeštą atvyko iš Tiraspolio „Šeriff“ klubo, su kuriuo 2021 metais nužygiavo iki Čempionų lygos grupių etapo ir ten sensacingai Madride laimėjo (2:1) prieš „Real“ klubą. Tose rungtynėse A. Traore pasižymėjo rezultatyviu perdavimu.

Solidų indėlį puolant atliko trečią sezoną komandai atstovaujantis saugas iš Norvegijos Kristofferis Zachariassenas (13 įv., 5 rez. p.).

Lyginant su komanda, kuri 2021 metais žaidė prieš „Žalgirį“ ekipoje toliau svarbų vaidmenį atlieka ilgametis vartininkas Denesas Dibuszas, vidurio gynėjas Samy Mmmaee, jau minėtas K.Zachariassenas. Taip pat komandoje liko kairysis gynėjas Eldaras Čivičius, vidurio saugas Davidas Sigeris, dešinys gynėjas Henry Wingo, puolėjas Tokmacas Nguenas.

Ekipą tuomet treniravusį Peterį Stogerį 2021 m. gruodžio mėnesį pakeitė rusas Stanislavas Čerčesovas, į Budapeštą su savimi atsivežęs ir lietuvį vartininkų trenerį Gintarą Staučę.

Šio trenerio štabo vadovaujama komanda dukart užtikrintai laimėjo Vengrijos čempionatą ir pernai sėkmingai pasirodė Europos lygoje. Tačiau rezultatai Čempionų lygoje, kur ambicijos buvo nemažos, nedžiugino klubo vadovų ir gerbėjų – pernai trečiajame atrankos etape pralaimėta Azerbaidžano čempionui „Qarabaq“, o šią vasarą sensacingai nusileista Farerų čempionui „Klaksvik“ (0:0 namuose ir 0:3 svečiuose). Po pastarojo pralaimėjimo S. Čerčesovas buvo atleistas.

Į trenerio vietą kaip laikinasis strategas stojo vengras Csaba Máté, kuris komandoje asistentu dirbo pastarąjį dešimtmetį. 53 metų specialistas jau yra pora kartų atlikęs panašų laikinojo trenerio vaidmenį, tačiau vyriausiuoju treneriu ilgesnį periodą nėra dirbęs.

Per 6 rungtynes jam vadovaujant „Fradi“ iškovojo penkias pergales. Konferencijų lygoje abu varžovai įveikti nesunkiai – nugalėti Airijos čempionai „Shamrock Rovers“ (2:0 ir 4:0) ir Maltos čempionai „Hamrun Spartans“ (6:1 ir 2:1).

Šalies čempionato naujo sezono starte 5:3 laimėta prieš „Fehérvár“, o rugpjūčio 13 d. namuose patirtas vienintelis pralaimėjimas (1:2) prieš „Puskás AFC“. Abejose rungtynėse įvarčiais pasižymėjo 18 metų Krisztiánas Lisztesas jaunesnysis, kurio tėvas tokiu pat vardu buvo ilgametis Vengrijos rinktinės žaidėjas. Praėjusį sezoną K. Lisztesas tapo jauniausiu vengru, pasirodžiusiu UEFA turnyruose, ir dabar jau siejamas su persikėlimu į Frankfurto „Eintracht“.

Šį sezoną atakuojant jis buvo vienas iš lyderių kartu su K.Zachariassenu, A.Traore ir puikiai į komandą įsiliejusiu snaiperiu B.Vargasu.

B.Vargaso sąskaitoje – 6 įvarčiai ir 4 rezultatyvūs perdavimai per 8 rungtynes. Šiemet puolėjas buvo pakviestas į Vengrijos rinktinę ir debiutinį įvartį pelnė būtent dvikovoje prieš Lietuvą birželį (tose rungtynėse mūsų šalies komandoje žaidė E.Gertmonas ir Kipras Kažukolovas).

Vieną pavojingą ginklą „Fradi“ turi ir rezerve – naujai įsigytas patyręs puolėjas A.Pesičius (praėjusį sezoną – 16 įvarčių ir 10 rez. perdavimų „Crvena Zvezda“ gretose) kol kas dar nerungtyniavo dėl traumos.

Kitas naujokas, Izraelio rinktinės saugas M.Abu Fani jau atliko 5 rezultatyvius perdavimus. Saugų grandį vasarą papildė ir iš atvykęs Tuniso Mohamedas Ali Ben Romdhane, kuris praėjusių metų pabaigoje atstovavo savo šaliai Pasaulio čempionate rungtynėse prieš Pasaulio vicečempionę Prancūziją.

Labiausiai po vasaros pasikeitė „Ferencvaros“ gynybos grandis. Gynybos viduryje nuolat žaidžia iš Prancūzijos antrojo diviziono liepą atvykęs Ibrahimas Cisse, o kairiajame krašte – C.Ramirezas. Tiesa, paskutines rungtynes jis praleido dėl traumos. Dešiniajame krašte nemažai rungtyniavo Vokietijoje gimęs, Latvijos pilietybę turintis Čebrails Makreckis.

Paskutinį savaitgalį numatytas rungtynes Vengrijos čempionate Budapešto klubas nusikėlė į vėlesnį laikotarpį, todėl po paskutinių rungtynių rugpjūčio 17 d. galėjo susitelkti ruošiantis dvikovai prieš „Žalgirį“.

„Žalgirio“ ir „Ferencvaros“ pirmosios rungtynės vyks ketvirtadienį, rugpjūčio 24 d. LFF stadione. Bilietus į rungtynes platina „Bilietai.lt“.

Atsakomoji dvikova bus žaidžiama po savaitės, rugpjūčio 31 d. Budapešte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.