„Žalgiris“ lemiamą kovą Europoje pasitinka su naujo lyderio paieškomis ir drebančia trenerio kėde

Vilniaus „Žalgiris“ ketvirtadienį sieks pasinaudoti paskutine galimybe patekti į šių metų Europines varžybas. Vladimiro Čeburino auklėtiniai mes iššūkį grėsmingajam „Fenecvaros“ klubui iš Vengrijos.

 „Žalgiris“ lemiamą kovą Europoje pasitinka su naujo lyderio paieškomis ir drebančia trenerio kėde<br> lrytas.lt koliažas
 „Žalgiris“ lemiamą kovą Europoje pasitinka su naujo lyderio paieškomis ir drebančia trenerio kėde<br> lrytas.lt koliažas
 M.Oyewusi<br>Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt nuotr.
 M.Oyewusi<br>Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt nuotr.
 V. Čeburinas<br>T.Bauro nuotr.
 V. Čeburinas<br>T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
 „Fenecvaros“ futbolininkai<br> AP/Scanpix nuotr.
 „Fenecvaros“ futbolininkai<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2023-08-24 11:33

Būtinas atsigavimas po švediško košmaro

Vilniečiai trečiajame UEFA Europos lygos atrankos etape susitiko su Švedijos čempionais – „Hacken“ futbolininkais. Tikėjimo buvo daug. „Žalgiris“ atrodė puikiai serijoje prieš Stambulo „Galatasaray“, o praėjusiais metais įveikę buvusius Švedijos čempionus „Malmo“ užsitikrino vietą Europinio turnyro grupių etape.

Iš tikėjimo liko šnipštas. Namuose Vilniaus klubas neprilygo varžovams 1:3, o išvykoje buvome išjuokti 0:5.

Po tokios pažeminimo „Žalgirio“ žaidėjai ir sirgaliai iš karto galėjo nusileisti ant žemės ir dar kartą pažvelgti į savo sezoną. Iš LFF taurės iškrista gėdingu pralaimėjimu 0:3 prieš „Kauno Žalgirį“, A lygos titulo gynyba pakibusi ant plauko, o Europoje reikalingas mažas stebuklas.

Tad pergalė prieš „Fenecvaros“ reikalinga ne tik norint patekti į UEFA Europos konferencijų lygos grupių etapą, bet ir siekiant išgelbėti sezoną.

Braškanti V.Čeburino kėdė

Bene neramiausiai iš visų turėtų jaustis Vladimiras Čeburinas. Futbolo specialistas iš Kazachstano dar praėjusiame sezone buvo mėtomas ant rankų ir šlovinamas, o šiomis dienomis socialiniuose tinkluose gali rasti ne vieną prašymą pašalinti V.Čeburiną iš trenerio posto.

Skirtumas tarp sezonų akivaizdus. 2022 metais buvo užtikrintai 21 taško skirtumu laimėta A lyga, iškovotas LFF taurės trofėjus ir garbingai sukovota UEFA Europos konferencijų lygoje.

Šiais metais išaugo klubo finansai ir norai tapo dar didesni, tačiau iš lėto viskas virsta dideliu fiasko. LFF taurėje įveiktas tik vienas turas, A lygoje likus žaisti 9 rungtynes žalgiriečiai nuo „Panevėžio“ atsilieka 6 taškais, o pastarieji dar yra sužaidę rungtynėmis mažiau ir be abejo – galimai prie pabaigos artėjantis žygis Europoje su pralaimėjimu 1:8 „Hacken“ ekipai.

Dėl šių „pasiekimų“ vienas labiausiai tarkuojamų žmonių tapo V.Čeburinas. Sirgaliai ir futbolo ekspertai beda pirštu į prastą „Žalgirio“ komplektaciją, prie kurios prisidėjo ir pats strategas. Taip pat atkreipia dėmesį į dažnai neišnaudojamus galimus keitimus bei dažnu atveju laužo galvas, dėl kai kurių žaidėjų žaidimo/nežaidimo.

Žinoma, kai nesiseka, tuomet prie kryžiaus įprastai ir yra kalamas treneris. „Keistų“ sprendimų V.Čeburinas nevengdavo ir anksčiau, bet kuomet jie pasiteisindavo, tuomet strategą šlovinome ir vadinome genijumi. Kaip greitai viskas keičiasi, ar ne?

Visgi nepatekus į Europos konferencijų lygos grupių etapą ir neapginus A lygos titulo beveik garantuotai išvystume pokyčius trenerio pozicijoje.

Savo akcijas gadinantis Mathias Oyewusi ir naujo lyderio paieška

Prieš Europines kovas buvo aišku, kas turės vesti žalgiriečius į priekį – M.Oyewusi. Puolėjas iš Nigerijos A lygoje rungtyniavo nesustabdomai ir štampavęs vieną įvartį po kito pirmąją kovą prieš „Struga“ pasitiko kaip rezultatyviausias futbolininkas Lietuvoje.

Kovoje prieš „Struga“ puolėjas kūrėsi daug progų, tačiau jomis pasinaudoti nepavyko. Tiesa, reikėtų paminėti, kad būtent po jo smūgio „Struga“ gynėjas įsimušė lemtingą įvartį į savo vartus, tad nors įvarčio M.Oyewusi ir nepelnė, naudos jis davė.

Rungtynėse prieš „Galatasaray“ visų akys buvo nukreiptos būtent tik į 24-erių puolėją. Jei ne jis, daugiau niekas iš pirmo žvilgsnio negali kelti grėsmės varžovams. Pirmose rungtynėse M.Oyewusi buvo nesulaikomas. Nigerietis kūrėsi vieną progą po kitos ir antrajame kėlinyje pelnė pirmąjį serijos įvartį.

Po pirmųjų rungtynių kilo didelis ažiotažas, M.Oyewusi pavardė buvo linksniuojama užsienio spaudoje, o „Žalgirio“ gerbėjai su nerimu akyse stebėjo ar puolėjui pavyks kažką panašaus pakartoti ir išvykos rungtynėse.

Pavyko. Nors įvarčio M.Oyewusi ir nepelnė, tačiau žalgirietis ir vėl maudė Turkijos milžino milijonierius gynėjus ir demonstruodamas sprinterio savybes susikūrė net kelias nuostabias progas įvarčiui.

Po šios serijos tapo aišku, kad puolėjas turi keltis į aukštesnį lygį ir atrodė viskas, ką jam tereikia padaryti – pagerinti progų realizaciją ir pradėti žaisti ne tik su dešine koja. Turkijos spaudoje netgi pasirodė pranešimai, jog vienas klubas ruošiasi „Žalgiriui“ sumokėti 500 tūkst. eurų už žaidėjo išpirką.

Tačiau serija prieš „Hacken“ skaudžiai kirto puolėjo akcijoms. M.Oyewusi buvo uždarytas varžovų, nesugebėjo susikurti jokių pavojingesnių progų. O antrose rungtynėse išlindo ir prastas nigeriečio bruožas – frustracija bei neapgalvoti sprendimai.

Komandos draugui tik atlikus kitokį sprendimą nei norėjo M.Oyewusi pasirodydavo rankų mojavimai, o pirmojo kėlinio pabaigoje puolėjas užsidirbo visiškai nereikalingą geltoną kortelę. „Žalgirio“ fanai jau spėjo atkreipti dėmesį, jog M.Oyewusi visados kovodamas dėl kamuolio aukštai iškelia alkūnes, o šį kartą tokiu būdu „užvažiavo“ varžovui į veidą, už ką buvo nubaustas.

Geltona kortelė tuomet M.Oyewusiui nepadėjo apgalvoti savo veiksmų. Tuomet atsiliekant 0:4 ir artėjant rungtynėms prie pabaigos „Žalgirio“ futbolininkas nuo varžovo vėl tvėrėsi atkišdamas alkūnę ir vėl pataikęs į veidą susilaukė antros geltonos bei raudonos korteles.

Tokiu būdu puolėjas susimažino ne tik savo akcijas, tačiau ir į bėdą pastatė „Žalgirio“ komandą. Lemiamoje serijoje prieš „Fenecvaros“ M.Oyewusi negalės padėti namų rungtynėse, o vilniečiams teks ieškoti naujo lyderio savo sudėtyje.

Variantų yra, tačiau visi su trūkumais. Arvydas Novikovas ir Liviu Antalis yra spėję pasižymėti, tačiau nėra per seniausiai prisijungę prie komandos ir kiltų rimtų abejonių, ar jie galėtų jau šioje serijoje vesti „Žalgirį“ į priekį. Adama Fofana dėl traumos praleido jau šešerias rungtynes ir nėra aišku ar sugebės atsigauti bei tinkamai pasiruošti kovai prieš vengrus. Gal tuomet Paulius Golubickas su Donatu Kazlausku? Bet iš pirmo žvilgsnio tai nėra tokios aukštos klasės žaidėjai, kad leistų triumfuoti prieš „Fenecvaros“ ekipą.

Švedams grėsmingumu prilygstantis varžovas

Švedams nusileidome 1:8, tačiau dabar silpnesniame turnyre ir susitiksime su silpnesne komanda? Nė velnio! „Transfermarkt“ Vengrijos komandos sudėtį vertina 49,65 mln. eurų. „Hacken“ sudėtis vertinama daugiau nei dvigubai mažiau – 22,45 mln. eurų.

Vien šį sezoną „Ferencvaros“ už išpirkas įsigijo 5 žaidėjus, už kuriuos paklojo didesnę sumą nei visas „Žalgirio“ biudžetas – 7 mln. eurų.

Vengrijos čempionai žygį Europoje pradėjo itin nesėkmingai – 0:3 nusileido „Klaksvik“ komandai iš Farerų salų. Nesupratę kas įvyko „Fenecvaros“ vadovai ilgai sprendimo neieškojo. Iš karto iš pareigų buvo atleistas agresorių šalies strategas Stanislavas Čerčesovas, o jį pakeitė vietinis treneris Csaba Mate.

Rezultatai pasimatė iš karto – 6:0 buvo įveikti „Shamrock Rovers“ futbolininkai bei 8:2 susitvarkyta su „Hamrun“ ekipa iš Maltos.

Neabejotinas puolimo lyderis yra 28-erių vengras Barnabas Vargas. Per pastarąsias keturias rungtynes Europoje jis pelnė 5 įvarčius ir atliko 2 rezultatyvius perdavimus, tad žalgiriečiams teks gerokai pasukti galvą kaip gintis nuo jo išpuolių.

O pats „Ferencvaros“ klubas „Žalgirui“ jau yra gerai pažįstamas. Komandos tarpusavyje susitiko 2021 metais, o tuomet 5:1 pranašesni buvo Vengrijos futbolininkai.

Tad norint nugalėti varžovus Lietuvos čempionams reikės mažo stebuklo, tačiau žinome, kad mūsų vyrai tai sugeba.

Pirmosios serijos rungtynės vyks ketvirtadienį, 19 val., o jų eigą gyvai galėsite sekti lrytas.lt portale.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.