Apie konkurencinę kovą ir sirgalių palaikymą kalbėjęs E. Jankauskas džiaugėsi lyderio sugrįžimu: „Jis to nusipelnė“

Lietuvos vyrų futbolo rinktinės treneris Edgaras Jankauskas pirmadienį atskleidė žaidėjų sąrašą, kuris artėjančiose dvikovose prieš Juodkalnijos ir Serbijos rinktines gins Lietuvos garbę. Spaudos konferencijoje specialistas džiaugėsi vieno iš lyderių sugrįžimu į rinktinę, akcentavo varžovų fiziškumą ir tikėjosi, kad Kaune išvys dar vieną didelę ir gražią futbolo šventę.

Edgaras Jankauskas po 5 metų pertraukos grįžta prie Lietuvos futbolo rinktinės vairo.<br>V.
Edgaras Jankauskas po 5 metų pertraukos grįžta prie Lietuvos futbolo rinktinės vairo.<br>V.
Atranka į 2024 m. Europos čempionatą: Lietuva<br>G.Bitvinsko nuotr.
Atranka į 2024 m. Europos čempionatą: Lietuva<br>G.Bitvinsko nuotr.
Atranka į 2024 m. Europos čempionatą: Lietuva<br>G.Bitvinsko nuotr.
Atranka į 2024 m. Europos čempionatą: Lietuva<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 28, 2023, 1:15 PM, atnaujinta Jan 17, 2024, 3:40 PM

Lietuvos rinktinės futbolininkai Europos čempionato atrankoje du mačus paeiliui žais Lietuvoje. Rugsėjo 7 d., 19:00 val. mūsiškiai grumsis su Juodkalnijos rinktine, o jau po trijų dienų lauks kitos Balkanų rinktinės iššūkis. Rugsėjo 10 d. 21:45 val. E.Jankausko vadovaujama rinktinė sieks įkąsti Serbijos rinktinei.

„Laukia mums gan gerai pažįstami varžovai iš Balkanų regiono. Tai labai techniškos komandos, su kuriomis teko susidurti ne kartą. Žinome, kas mūsų laukia, žinome, kiek resursų pareikalaus šios rungtynės, kad mes būtume konkurencingi.

Mes keliame sau labai aiškius tikslus – pagerinti mūsų žaidimo kokybę visose komponentuose. Tai yra – perdavimai, atakų kokybė, dvikovų kokybė. Tai yra komponentai, kurie galutiniame rezultate turi didelę įtaką. Visi žaidėjai tuos skaičius žino. Mes gerai išanalizavome ankstesnes rungtynes ir žinome, kur turime būti geresni“, – kalbėjo Lietuvos vyrų futbolo rinktinės strategas E.Jankauskas.

Po pertraukos į rinktinę grįžo Lietuvos futbolo pažiba Arvydas Novikovas. Lietuvos vyrų futbolininko specialistas džiaugėsi jo sugrįžimu, o kartu tikino, kad veteranas įneš patirties ne tik aikštelėje, bet ir už jos ribų.

„Be abejo, esu patenkintas, kaip ir jis pats, bei visi Lietuvos futbolo gerbėjai. Arvydas yra tas žaidėjas, kuris paskutiniais metais buvo viena iš ryškesnių figūrų mūsų futbole. Aišku, buvo didelis klausimas, kiek ta priverstinė pertrauka turės įtakos sugrįžimui į futbolą. Matome, kad kol kas procesas yra protingai sudėliotas ir Arvydas yra pasiruošęs žaisti.

Jis yra vienas iš labiausiai patyrusių rinktinės žaidėjų. Jo svarba ir patirtis yra reikalinga ne tik aikštelėje, bet ir už jos ribų – rūbinėje“, – gyrė į rinktinę grįžusį saugą E.Jankauskas.

Pirmąjį atrankos į Europos čempionatą šokį Lietuvoje stebėjo net 14 tūkstančių ir 230 sirgalių. Likus kiek daugiau nei savaitei į mačą su Juodkalnija jau yra parduota apie 8000 tūkstančiai bilietų, o į dvikovą su serbais – 6000. Prisiminus pirmąjį mačą Dariaus ir Girėno stadione – E.Jankausko širdis dainavo.

„Ta atmosfera, kurią sukūrė mūsų futbolo sirgaliai... ji buvo įsimintina. Skandavimas po rungtynių... Net šiurpuliukai eina prisiminus tas emocijas. Aš labai tikiuosi, kad jiems padovanosime tokią pačią šventę“, – džiaugėsi E.Jankauskas.

– Ar galime sakyti, kad fiziškumas bus svarbiausias dalykas dvikovose su Balkanų regiono rinktinėmis?,žurnalistai paklausė Lietuvos vyrų futbolo rinktinės trenerio E.Jankausko.

– Aš manau, kad šių dienų futbole fiziškumas yra būtinas, žaidžiant su visų regionų komandomis. Balkanų regiono komandos pasižymi išskirtine technika, daugiau perdavimų, trumpų perdavimų. Be abejo, žaidėjai, kurie žaidžia aukšto lygio čempionatuose, jų fiziškumas yra aukščiausio lygio.

– Kaip galite paaiškinti Arvydo Novikovo sugrįžimu į rinktinę ir ar esate patenkintas, kad jis grįžo rungtyniauti į Lietuvą?

– Be abejo, esu patenkintas, kaip ir jis pats, bei visi Lietuvos futbolo gerbėjai. Arvydas yra tas žaidėjas, kuris paskutiniais metais buvo viena iš ryškesnių figūrų mūsų futbole. Aišku, buvo didelis klausimas, kiek ta priverstinė pertrauka turės įtakos sugrįžimui į futbolą. Matome, kad kol kas procesas yra protingai sudėliotas ir Arvydas yra pasiruošęs žaisti.

Aišku, jis praleido paskutines rungtynes A lygoje prieš Telšių „Džiugą“ dėl kitų priežasčių. Kiek suprantu – dėl viruso. Jis nusipelnė sugrįžimo į rinktinę. Ne vien dėl to, kad jis susirado komandą, kurioje jis treniruojasi ir žaidžia, bet ir jo žaidimas vertas jo sugrįžimo.

– Ar galime sakyti, kad jis turės daug įtakos rinktinės žaidimui?

– Toks ir buvo jo sugrįžimo tikslas – mes norime, kad jis turėtų teikiamą įtaką, nes jis yra vienas iš tų žaidėjų, kurie gali pasiimti iniciatyvą į savo rankas, savo kojas ir tuo užkrėsti savo komandos draugus. Jis yra vienas iš labiausiai patyrusių rinktinės žaidėjų. Jo svarba ir patirtis yra reikalinga ne tik aikštelėje, bet ir už jos ribų – rūbinėje.

– Donatas Kazlauskas taip pat grįžo į rinktinę. Kokie buvo jūsų motyvai, kviečiant puolėją į rinktinę?

– Jo sugrįžimas – tik jo nuopelnas. Pelnyti įvarčiai, žaidybinis laikas, žaidimo kokybė... visi nuopelnai jam. Mes esame tam, kad juos (žaidėjus – red.) pakviestume, o ar jie to verti – jie patys nusprendžia, parodo futbolo aikštėse.

Gvidas Gineitis Italijos pirmenybėse negauna daug laiko pasireikšti. Kiek tai jūsų neramina?

– Kalbant apie Gvidą... čia yra išskirtinis atvejis, kadangi aš žinau, kaip yra pastatytas treniruočių procesas jo klube. Aišku, Italijos čempionatas tik dabar prasidėjo ir jis kol kas nesužaidė nė vienos minutės, bet tikrai nėra taip, kad tie žaidėjai, kurie negauna pagrindinio komandos žaidybinio laiko, jie neturi žaidybinės praktikos. Ten yra ir treniruočių procesas, kurį minėjau, yra ir rungtynės žaidėjams, kurie nežaidė pagrindinėje sudėtyje. Žinant pačio Gvido atsinešimą į darbą, jo darbo etiką... su juo šitos išimtys iki šiol pasiteisino.

– Kipras Kažukolovas rinktinėje žaidė pakankamai neblogai ir jam sezono pradžia buvo pakankamai gera, tačiau gavo mažai laiko žaisti Europos batalijose, kuomet žaidė „Žalgiris“. Kaip galėtumėte pakomentuoti jo situaciją?

– Nelabai norėčiau komentuoti ir ko gero neturiu teisės lįsti į kitos komandos vidaus politiką, žaidėjų pasirinkimą. Aišku, visada norisi, kad tie žaidėjai, ypač tie, kurie yra pakviesti į rinktinę, turėtų maksimaliai žaidybinės praktikos. Ypač jei yra tokia galimybė Europoje. Kiprui teko šitos laimės mažiau, bet jis solidžiai žaidžia A lygos čempionate. Dalykų, kurių mes negalime kontroliuoti, dėl jų per daug nesukame galvos.

– Vartininkų pozicijoje visada didelė konkurencija. Į sudėtį įtraukėte Vytautą Černiauską. Ką galėtumėte pasakyti apie jį?

– Apie Vytautą galiu pasakyti tik geriausius žodžius (šypsosi – red.). Brandžiame amžiuje jis rodo tokį solidų žaidimą... aš manau, kad jis yra tikrai vertas būti rinktinėje. Ar ta pozicija bus pirmo vartininko, antro, trečio – čia jau mes nuspręsime komandos viduje. Tai yra A lygos lyderių pagrindinis vartininkas, daugiausiai sausų rungtynių. Jis mums bus didelė parama.

– Rinktinės laukia dvejos rungtynės namuose. Kiek svarbu susirinkti taškus mače su Juodkalnija, žiūrint į ateitį?

– Mes visada žiūrime į artimiausias rungtynes. Skirstyti taškus, kur jie yra labiau paimami, aš manau, neverta. Visos pajėgos yra metamos į pirmąsias rungtynes, kur turėsime gausų sirgalių palaikymą. Aš norėčiau koncentruotis į pirmąsias rungtynes, o toliau – kaip bus, taip bus. Nemanau, kad reikia kažko saugotis. Rungtynės su Juodkalnija mums bus pačios svarbiausios.

– Serbijos futbolininkas Aleksandras Mitrovičius, kuomet žaisdavo prieš Lietuvą, mūsiškiams keldavo daug problemų. Dabar jis yra siejamas su Saudo Arabijos klubu. Kai dirbote Saudo Arabijoje, ar jautėsi, kad bus tokios užuomazgos, jog Saudo Arabijoje žais Christiano Ronaldo, Mane ir kitos žvaigždės?

– Užuomazgos buvo jau tada. Keletas skambių vardų jau anksčiau žaidė Saudo Arabijos čempionate. Dabar įvyko toks „bumas“, kuris primena prieš keletą metų situaciją Kinijoje. Tos ryškios figūros renkasi tą krypti, kur karšta ir daug pinigų. Tie dalykai neišvengiami.

A.Mitrovičius pasuko ta kryptimi. Labai gerai debiutavo, iškart pelnė įvartį. Aišku, tas pavojus bus toks, koks ir anksčiau buvo, bet nereikia pamiršti, kad ir Juodkalnijos rinktinėje yra geri puolėjai, žaidžiantys Italijos pirmenybėse. Galvokime apie artimiausius priešininkus. Paskiau galėsime kalbėti apie serbus.

– Ar įsivaizduojate startinį rinktinės vienuoliktuką artėjančioms rungtynėms?

– Startinis vienuoliktukas išsigrynins arčiau rungtynių, nes dar bus nemažai turų sužaista, taurės rungtynių. Kol kas sakyti, kad yra susiformavęs kažkoks stuburas, galbūt ankstoka, bet rinktinė yra toks specifinis darbas. Reikia žiūrėti į atvykusių žaidėjų fizinę formą, kokia jų fizinė, emocinė ir sveikatos būklė ir po kokių rungtynių jie atvykę.

Nuo stovyklos pradžios iki rungtynių turėsime tris dienas. Laiko bus mažiau, bet aš manau, kad startinis vienuoliktukas gryninsis likus dviem turam iki rinktinės stovyklos.

– Šįkart sudėtyje nematome Karolio Uzėlos. Ar jis pralaimėjo konkurencijos kovą kitiems?

– Visi sprendimai turi kažkokius argumentus. Be abejo – tai surišta su konkurencija. Dabar gerai žaidžia Vykintas Slivka, kuris Graikijos čempionate dvejas rungtynes pradėjo startinėje sudėtyje, žaidė 90 minučių ir įmušė įvartį. Taip pat Matijus Remeikis stipriai atrodo, Ovidijus Verbickas turi pastovų laiką ir Lietuvos, ir europiniuose turnyruose.

Žaidėjus pakeičia žaidėjai, o ne treneriai. Tokia ta futbolo filosofija. Tai yra paprasčiausia konkurencija. Vietų yra limituota. Ačiū dievui, kad žaidėjų į kiekvieną poziciją yra daugiau ir mes turime juos atsirinkti.

Žaidėjų pasirinkimas yra paremtas statistika, įvairiais duomenimis. Mes stebime kiekvienas rungtynes ir sekame žaidėjus.

Nenoriu pasakyti, kad yra didelis skirtumas tarp žaidėjų, bet sprendimus lemia plika akimi nematomos detalės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.