Futsal A lygos startas – ko laukti šiais metais?

Šeštadienį startuos 2023/ 2024 metų Lietuvos futsal A lygos sezonas. Dėl titulo varžysis dešimt klubų, tarp jų ir pastaraisiais metais nenugalimas „Kauno Žalgiris“. Likus savaitei iki naujojo čempionato pradžios žalgiriečiai triumfavo Supertaurės turnyre, kurio finale nugalėjo Jonavos „Vikingus“.

 Futsal A lygos startas – ko laukti šiais metais?<br> LFF nuotr.
 Futsal A lygos startas – ko laukti šiais metais?<br> LFF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 22, 2023, 5:08 PM

„Kauno Žalgiris“ (praėjusio sezono I vieta)

Praėjusį savaitgalį supertaurę apgynęs „Kauno Žalgiris“ „ant popieriaus“ dar labiau sustiprėjo. Sugebėję išsaugoti branduolį, žalgiriečiai į komandą susigrąžino užpraėjusių metų žvaigždę Vitinho, dar anksčiau žaidusį Rafą bei pasipildė dviem Brazilijos aukščiausiosios lygos krašto žaidėjais.

„Mūsų strategija nesikeičia. Stengiamės išsaugoti kuo daugiau tų pačių žaidėjų, kad nereiktų galvoti apie žaidėjų adaptacijas, kad būtų treneriui lengviau ir komanda geriausią žaidimą pradėtų demonstruoti ne kažkada, o dabar. Trumpai tariant, mūsų filosofija – tęstinumas“, – sakė komandos vadovas Darius Gurskis.

Lietuviškoji komandos dalis, lyginant su praėjusiais metais, nepasikeitė. Kapitonu lieka Justinas Zagurskas, ekipai atstovaus supertaurės MVP Albertas Voskunovičius, taip pat Lukas Sendžikas, Deividas Reimaris, Tomas Bučma, Ernestas Macenis ir kiti.

Kassula ir Vinicius savo galimybes jau pademonstravo praėjusį savaitgalį. Vitinho ir Rafos lygis – taip pat puikiai žinomas.

„Nenorėjome pirkti katės maiše. Būtent, dėl to legionieriai yra šie. Kalbant apie lietuvius, tai norisi juos išlaikyti kuo ilgiau, kad stiprėtų ir bendras Lietuvos futsal lygis. Nesinori jų taip lengvai paleisti.

Ar supertaurės turnyras parodo mūsų tikrąjį pajėgumą? Sakyčiau, kad finalo pirmos penkios minutės parodo. Tikslas yra padaryti taip, kad tokį intensyvumą išlaikytumėm visas 40 minučių“, – kalbėjo D.Gurskis.

„Vikingai“ (praėjusio sezono II antra vieta)

Daugelį metų Jonavos reprezentacinė futsal komanda labiausiai buvo priklausoma nuo kapitono Beno Spietinio. Tačiau jo padarytos klaidos pasibaigus sezonui už aikštės ribų natūraliai sutapo su atsisveikinimu.

Tuomet dar niekas nežinojo, kad tai nebus vienintelis atsisveikinimas prieš prasidedant naujam sezonui. Po to sekė keturių žaidėjų, įskaitant Vladimirą Derendiajevą, pasitraukimas. Kaip sako komandos treneris Oleksandras Danylenko, „Vikingai“ yra pasikeitę daugiau kaip 50 procentų.

„Noriu pažymėti, kad nebuvo nei vieno žaidėjo, kurio mes nenorėjome matyti savo komandoje. V.Derendiajevas išreiškė norą persikelti į Vilnių, Jonas Ulberkis panoro pauzės karjeroje, Konstantinas Bondarenko ir Taras Onufra nusprendė persikelti į kitas komandas. Vietoje jų žais kiti, o ar sustiprėjome, ar susilpnėjome – parodys sezonas“, – sakė O.Danylenko.

Išvykusiuosius pakeis trys kolumbiečiai (trečias dar neatvyko), iš Gargždų persikėlę broliai Genaras ir Armandas Samsonikai, dar keli naujokai. Su jais „Vikingai“ nelengvai supertaurės pusfinalyje nugalėjo „Akmenės kraštą“ bei 3:8 nusileido „Kauno Žalgiriui“.

„Įvertinus, kad dėl traumų pusfinalį atžaidėme septyniese, o finale šešiese, esu patenkintas vaizdu, kurį mačiau. Komanda piešė tokį paveikslą, kokį aš ir įsivaizduoju. Be abejo, mums reikalingas laikas, kuris mums padės būti geresne komanda. Kiekvienais metais mūsų žaidimas gerėdavo, tai neabejoju, kad tas pats bus šiemet“, – komentavo O.Danylenko.

„Gargždų pramogos“ (praėjusio sezono III vieta)

2022/ 2023 metų bronzos medalių laimėtojai „Gargždų pramogų“ futbolininkai nedalyvavo šio sezono Supertaurės turnyre, užtat sužaidė kontrolines rungtynes su savo draugais „Nica“ klubo atstovais iš Latvijos. Rungtynės baigėsi 2:2 ir tai buvo paskutinis jėgų patikrinimas prieš šį savaitgalį prasidedantį naują sezoną.

„Naują pradžią pasitinkame geromis nuotaikomis. Branduolys likęs, tikimės, kad ir rezultatai labai nepasikeis“, – sakė Matas Bieliauskas.

Vis tik, praradimų komanda turi: Kaune studijuojantys broliai Genaras ir Armandas Samsonikai pasirinko Jonavos „Vikingus“, atsarginis vartininkas Ernestas Grudys emigravo, o sunkių traumų negalintis išvengti Valdas Pocevičius keičia rolę ir jungiasi prie trenerių kolektyvo.

Juos pakeis Deividas Padaigis bei iš „Klaipėdos City“ atvykę Donatas Stankevičius bei Aleksandras Fiodorovas. „Gargždų pramogos“ kol kas žengs lietuviškuoju keliu.

„Svarstėme dėl legionierių, kalbėjomės, bet priėjome išvados, kad versimės su tuo, ką turime. Prieš Naujuosius metus pažiūrėsime, kiek pinigų turime, kaip atrodome kitų komandų kontekste ir tada spręsime, ar keisti kažką, ar ne“, – kalbėjo M.Bieliauskas.

Naująjį sezoną gargždiškiai pradės namų rungtynėmis su „Širvintomis – VGTU Vilkais“.

„Akmenės kraštas“ (praėjusio sezono IV vieta)

Namo po klajonių Šiauliuose sugrįžę, pavadinimą ir sudėtį pakeitę akmeniškiai naujajame sezone tikisi pasivaržyti dėl prizinių vietų. Kad būtų pasiektas tikslas, klubas pasirinko, jog komandai turėtų vadovauti treneris iš Ukraino Pavlo Pikalovsa.

Pernai „Saulės krašo“ pavadinimu žaidusioje komandoje žaidėjai keitėsi gana dažnai. Didžiausios permainos buvo pasauliui pradėjus skaičiuoti 2023-uosius metus. Šiemet klubas tikisi, kad panašios rotacijos nebus reikalingos.

Vietoj buvusių legionierių iš Ukrainos ir Brazilijos, į komandą atvyko kiti brazilai, kolumbietis, latvis ir į namus sugrįžęs akmeniškis Gabrielius Domkus.

„Komandoje formuojasi neblogas klimatas. Norime, kad net su „Kauno Žalgiriu“ ar „Vikingais“ eitumėm kovoti, o ne prieš rungtynes jau galvotumėm apie pralaimėjimą“, – sakė klubo vadovas Mantas Mačius.

Supertaurės turnyre akmeniškiai tarp keturių komandų liko ketvirti, o naująjį sezoną pradės rungtynėmis prieš „Radviliškį“.

Mažeikių VIP (praėjusio sezono V vieta)

Pavasarį trečiąją vietą reguliariajame sezone užėmę, tačiau ketvirtfinalio seriją pralaimėję mažeikiškiai nusiteikę sugrįžti ant prizininkų pakylos. Kaip ir „Gargždų pramogų“ atveju – su lietuviška ir minimaliai pasikeitusia komanda.

Pirmasis naujos VIP komandos blynas buvo keptas Supertaurės turnyre. Rezultatas – trečioji vieta.

„Nebuvome pilnos sudėties, tai sakyčiau, kad sužaidėme neblogai. Čempionatą pasitinkame tikrai pozityviomis nuotaikomis“, – sakė VIP vadovas Aldaras Pupliauskas.

Per tarpsezonį komanda pasipildė Vladimiru Derendiajevu, Jonu ir Aleksandru Lebedevais. Tarp praradimų – vienintelis Mantas Adomėnas.

Namų rungtynes VIP žais pernai pastatytoje Viekšnių sporto salėje. Pirmasis varžovas – Vilkaviškio „Bruklinas“.

Vilkaviškio „Bruklinas“ (praėjusio sezono VI vieta)

Į vieną būrį susirinkę vilkaviškiečiai praėjusiais metais žengė į futsal A lygą tam, kad neiškristų iš jos. Kaip parodė vėlesni įvykiai, jie save gerokai nuvertino, nes įsitaisę turnyro lentelės vidury, galiausiai, tapo pretendentais į didįjį ketvertą. Šio tikslo nepasiekė, bet yra pasirengę pasiekti šiemet.

Lietuvišku pagrindu kūrę komandą suvalkiečiai šiemet pasikvietė tris Brazilijos atstovus, kurie turėtų ne tik vesti komandą į priekį, bet ir padėti tobulėti lietuvaičiams.

„Už legionierius atsakingas buvo Mindaugas Grigalevičius, kuris pasinaudojo ryšiais, įgytais dar „Kauno Žalgirio“ laikais. Man atrodo patikimiau, kai žaidėjai atvyksta ne per agentūras, o tiesiogiai“, – sakė komandos vadovas Almantas Doreika.

Didelių praradimų „Bruklinas“ neturi arba, tiksliau tariant, neturės sezonui įsibėgėjus. Benui Buzevičiui dar nepasibaigusi trejų rungtynių diskvalifikacija, keli žaidėjai traumuoti.

„Bet kokiu atveju, sezoną pasitinkame pozityviomis nuotaikomis. Tikslas – į Suvalkiją parvežti istorinį medalį, o kaip seksis – pamatysime. Turėjome neblogą pasiruošimą, pavyko susiderinti treniruotes su lauko žaidėjais daug geriau nei pernai“, – sakė A.Doreika.

Naująjį sezoną „Bruklinas“ pradės rungtynėmis prieš VIP.

„Radviliškis“ (praėjusio sezono VII vieta)

Per pirmus du sezonus futsal A lygoje išryškėjo viena „Radviliškio“ savybė – prastai startuoti ir po to kilti iš turnyro lentelės dugno.

„Kažkokių tolimų tikslų, siekių kaip ir praėjusiais sezonais salės futbole neturime. Žiūrime visuomet į artimiausias rungtynes ir ruošiamės joms bei tikimės pademonstruoti kuo geresnį žaidimą kuris atneš mums taškų“, – sakė Mindaugas Urbonavičius.

Komandos komplektacija išlikusi praktiškai ta pati, kaip ir pernai. „Radviliškis“ remsis žaidėjais, kurie atstovavo klubui ir lauko varžybose. Vienintelis naujas žaidėjas – Mantas Adomėnas.

„Šios savaitės pradžioje tik baigėme lauko sezono turnyrus, kuriems ir buvo skirtas pagrindinis dėmesys. Tad tinkamo pasiruošimo salės sezonui neturėjome. Viltys... Matome kaip ambicingai pildosi varžovų ekipos legionieriais ir suprantame, kad šis sezonas bus dar sunkesnis nei praėjusieji“, – reziumavo M.Urbonavičius.

„Širvintos-VGTU Vilkai“ (praėjusio sezono X vieta)

Paskutinę vietą praėjusiame sezone užėmusi „Širvintų – VGTU Vilkų“ komanda turėjo iškristi iš A lygos, tačiau paskutinę minutę vieta jai atsirado, kai Vilniaus „Turbotransfers“ susidūrė su biurokratinėmis problemomis. Galiausiai, šie abu klubai sujungė jėgas.

„Šiemet labiau poziocionuosimės kaip Vilniaus komanda. Atsirado galimybė ir ta galimybe nusprendėme pasinaudoti. Aptarėme su Marijumi Rimu, kad metame bendras pajėgas ir žiūrime, kas iš to gausis“, – sakė Haroldas Kerušauskas.

„Kėdainiai United“ (naujokai)

Kėdainiečių pagrindu sudaryta „Kėdainiai United“ komanda 2023/ 2024 metų sezoną pasiruošusi sutikti beveik nepakitusia sudėtimi nuo praėjusių. Na, ir kas, kad tuomet komanda nežaidė A lygoje, tačiau turėjo sudėtį, leidusią išsikovoti teisę varžytis su pačiais stipriausiais.

Evaldas Kugys, Rimvydas Lipnevičius, Marius Činikas – žaidėjai, kuriuos futbolo gerbėjai, neabejotinai, prisimena iš didžiojo futbolo. Visi jie kitą sezoną futsal A lygoje atstovaus gimtojo miesto komandai.

Kalbant apie pastiprinimą, tai didžiausias pastiprinimas – vartininko Egidijaus Žagaro prisijungimas.

„Atkeliaujame įsitvirtinti, neiškristi ir būti stipriais vidutiniokais. Turėsime komandą, kurios žaidėjai pasiruošę kovoti už savo miestą. Turime geras sąlygas. Norime, kad Kėdainiuose būtų salės futbolas ir į A lygą žengiame su mintimi, kad ateiname čia ne vieniems metams“, – sakė klubo vadovas Martynas Šležys.

Debiutines rungtynes „Kėdainiai United“ Jonavoje šeštadienį žais prieš „Vikingus“. Kaip patys sako, pastarieji turės progą patikrinti naujokus.

Kauno rajono „Hegelmann“ (naujokai)

Kontrolines rungtynes Vilkaviškio „Bruklinui“ 1:4 pralaimėję „Hegelmann“ salės futbolininkai žada eiti minėtos dvikovos nugalėtojų keliu – pirmą sezoną apsitrinti, o tada galvoti apie ryškesnes pergales.

„Norime suburti kolektyvą, kuris nebūtų vienadienis. Norime, kad jauni žaidėjai įgautų patirties ir išmoktų žaisti ne futbolą salėje, o tikrą futsalą. Didelių tikslų šiam sezonui nekeliame, bet, aišku, kovosime, mokysimės, o po metų galvosime apie kažkokius tikslus“, – sakė komandos vadovas Audrius Markevičius.

„Hegelmann“ treniruos ne vienus metus Lietuvoje dirbęs Ukrainos specialistas Kirilas Krasyj. Jis pageidavo jaunų žaidėjų, tad Kauno rajono ekipoje šiemet galėsime išvysti ne vieną žaidėją, galintį papildyti U-19 rinktinę.

„Laikas bėga greitai ir ateis laikas, kai kažkam reiks pakeisti Justiną Zagurską, Luką Sendžiką ir kitus. Galvojame apie tai, kad dabar užsiauginus žaidėjus, po kažkiek metų ateis jų laikas“, – sakė A.Markevičius.

Didžiausia klubo žvaigždė – Lukas Sipavičius. Jis su naująja A lygos komanda sezoną pradės akistata prieš čempioną „Kauno Žalgirį“. „Hegelmann“ supranta, kad legva nebus, bet bet kokiu atveju svarbiausia neperdegti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.