Rinktinės pasikeitimus komentavęs E. Jankauskas kalbėjo apie žaidybinio laiko užsienyje negaunančius lietuvius

Edgaro Jankausko treniruojama Lietuvos futbolo rinktinė jau netrukus vėl kibs į darbus ir sieks iškovoti pirmąją pergalę atrankoje į 2024 metų Europos futbolo čempionatą. Strategas lietuvių sudėtyje padarė tris pakeitimus nuo praėjusio rinktinių lango.

E. Jankauskas<br>G. Bitvinsko nuotr.
E. Jankauskas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 5, 2023, 1:16 PM, atnaujinta Oct 5, 2023, 1:22 PM

Lietuvos futbolo rinktinė spalio 14 dieną išvykoje susitiks su Bulgarijos rinktine, o spalio 17-ąją Kaune priims Vengrijos futbolininkus.

Lietuviai po 5 rungtynių savo sąskaitoje turi 2 taškus ir G grupėje užima paskutinę, 5-ąją vietą. Tiesa, 4-oje pozicijoje esantys Bulgarijos futbolininkai taip pat yra iškovoję tik 2 taškus. Tuo tarpu vengrai net ir sužaidę 4 rungtynes savo sąskaitoje turi 10 taškų ir pirmauja grupėje.

Lietuvos rinktinės treneris nors ir pripažįsta, jog Vengrijos rinktinė yra neabejotinai stipresnė varžovė, tačiau ragina nenuvertinti bulgarų.

„Vengrijos futbolas išgyvena pakilimą, žaidėjai pereina į superklubus. Vengrijos rinktinė yra stipresnė, tačiau Bulgarijos rinktinė irgi nėra bloga. Vien žaidėjai kurie žaidžia vietiniame čempionate. Teko matyti nemažai rungtynių, kadangi tai yra mūsų priešininkai, taip pat ten žaidžia ir mūsų futbolininkas. Vien visa jų aplinka – pradedant tribūnomis, aikštėmis, rungtynių analizėmis prieš ir po mačų. Jie neatsilieka nuo gerų čempionatų.

Bulgarijos rinktinė susidaro vien iš žaidėjų turinčio žaidybinio laiko. Gal jie neturi tokių skambių vardų Domininkas Szobszolai, Rolandas Sallai ar Willi Orbanas neturi, tačiau yra surinka jauna, agresyvi rinktinė. Taip pat nepasiekusi pergalių, tad yra jų ištroškusi. Bus rimtas priešininkas ir yra tiesioginis oponentas turnyrinėje lentelėje“, – kalbėjo strategas.

Praėjusiame rinktinių lange, kuris vyko rugsėjo mėnesį, lietuviai sužaidė lygiosiomis 2:2 su Juodkalnijos rinktine ir 1:3 nusileido serbams. Nuo šių varžybų Lietuvos sudėtyje pasikeitė 3 žaidėjai. Dėl traumų Deividą Šešplaukį, Donatą Kazlauską ir Artemijų Tutyškiną komandoje keičia saugas Modestas Vorobjovas ir gynėjai Klaudijus Upstas bei Edgaras Utkus.

„Deja yra netekčių. Deividas Šešplaukis patyrė sunkią traumą taurės pusfinalyje, Donatas Kazlauskas traumuotas, taip pat Artemijus Tutyškinas patyrė traumą ir negalės padėti rinktinei.

Džiugu, kad Edgaras Utkus sugrįžta į rinktinę jau atsigavęs po traumų ir jau turi žaidybinio laiko. Taip pat Modestas Vorbjovas sugrįžta, tik kad daug žaidimo laiko neturėjo ir Klaudijus Upstas vėl mūsų gretose.

Dar yra keli klaustukai dėl kelių žaidėjų, kurie prasčiau jaučiasi paskutinėmis dienomis. Yra laukimas paskutinės minutės ir tuomet žinosime ką turime“, – pasikeitimus komentavo Lietuvos rinktinės treneris.

– Ką reiškia tokio žaidėjo kaip E.Utkaus sugrįžimas? Kokį vaidmenį jam planuojate?

– Kaip ir visi žaidėjai, jis bus svarbus vienetas. Ypatingai opiausioje pozicijoje šiuo metu. Paskutinės rungtynės su Serbija parodė, kad šioje pozicijoje turime problemų. Klausimas tai yra dėl žaidėjų skaičiaus, ar pozicijų išsirinkimo, ar žmogaus dengimo problemų, tačiau per daug lengvai leidžiame iš pavojingų zonų smūgiuoti į vartus.

Didžiausias klausimas ką daryti su centro gynėjų zona – ar pereiti prie kitokios formacijos, kur kiekybe uždengtume tą plotą, ar rasti sprendimą liekant su dviem vidurio gynėjais. Čia yra raudona zona dėl kurios nukenčiame labiausiai. E.Utkus yra būtent šios pozicijos žaidėjas.

O mes taip pat norime įžaidinėti kamuolį. E.Utkus nebijo imtis iniciatyvos su kamuoliu, turi gerą priėmimą, gerą pirmą perdavimą, gali konstruoti atakas nuo vartų. Tai yra toks pliusas mūsų komandoje.

– Modesto Vorobjovo klubas dalyvauja viename stipriausių čempionatų, tačiau pats žaidėjas nežaidė nuo rugpjūčio 12 dienos. Ar tai nėra problema?

– Be abejo tai yra problema. Visi mūsų užsieniečiai po paskutinės rinktinės stovyklos, išskyrus Vykintą Slivką, nėra daug žaidę. Tas pats Justas Lasickas tik šią savaitę gavo 90 minučių. Mūsų užsieniečiai gauna nepakankamai žaidimo laiko, kad būtų optimaliausioje fizinėje formoje. Tačiau mes atsižvelgiame į žaidėjų profesionalumą, į tai, kad jie treniruojasi su aukšto lygio žaidėjais . Matome, jog žaidėjai, kurie neturi pastovaus žaidybinio ritmo, antrose rungtynėse neturi tiek laiko atsistatyti ir šiek tiek krenta jų kokybė.

– Edvinas Gertmonas „Žalgirio“ komandoje neteko pagrindinio vartininko pozicijos. Ar reikėtų tikėtis pasikeitimų ir rinktinėje?

– Edvinas prarado vietą savo komandos sudėtyje. Pas mus rinktinėje būna, kad atvyksta žaidėjai, kurie neturi pastovios praktikos. Tačiau dėl vartininkų pozicijos nėra didelės tragedijos. Emilijus Zubas dabar pastoviai žaidžia ir yra geros formos, tas pats Vytautas Černiaukas gerai tvarkosi vartuose. Vartuose turi žaisti žaidėjas su praktika, tad gali atsitikti taip, kad pasikeis vartininkas.

– Gal galima plačiau pakomentuoti K.Upsto pasirinkimą? Buvo daugiau variantų ar tik šis?

– Visų pirma mums reikėtų kairiakojo žaidėjo. Nei vienas iš mūsų žaidėjų nėra grynas kairiakojis, todėl žaidėjai yra adaptuojami. Prieš atliekant pasirinkimą kalbėjau su jo treneriu Andriumi Skerla. Pasiklausiau apie jo emocinę ir fizinę būklę, o aikštėje jį matau kiekvieną savaitę. Man patinka jo agresyvus profilis. Tai yra pasiaukojantis žaidėjas. Gal nėra super kūrybiškas žaidėjas, bet su gynybinėmis funkcijomis jis tvarkosi gerai.

Savo komandoje netgi yra emocinis lyderis. Labai profesionalus žaidėjas, disciplinuotas žaidėjas tiek aikštėje, tiek už jos ribų, kas yra labai svarbu. Gal jis nėra garantuotas startinės sudėties žaidėjas, tačiau visi žaidėjai mūsų komandoje yra svarbūs elementai. Labai svarbus jų elgesys treniruočių metų, rūbinėje, kad labai nesiskirtų motyvacija, atsidavimas darbui ir nuotaika. Klaudijus idealiai tinka kaip kolektyvo narys, o ir aikštėje įrodė, jog yra tinkantis.

– Kiek nustebino „TransInvest“ pergalė prieš „Šiaulių“ komandą LFF taurės finale?

– Taurės finalas tapo nuostabia „pelenės“ istorija. Puikus futbolo renginys pačia žaidimo kokybe, aplinka ir finaliniu rezultatu, kurio niekas nesitikėjo. Tai parodė, jog viskas futbole įmanoma ir nebūtinai favoritai turi nugalėti. Smagu už klubą, kuris neseniai susikūrė, tačiau kuris dirba sąžiningai, kryptingai.

Matau puikią pamoką „Šiaulių“ futbolininkams ir sportininkams, kuo gali baigtis rungtynės, kuomet tu neįvertini priešininko, arba sudegi žaisdamas prieš silpnesnį priešininką. Tai rimti psichologiniai dalykai, kur žaidėjai padarys išvadas. Neabejoju, kad net ir pralaimėjusios komandos futbolininkai iš to turės daug naudos karjerose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.