Į Juodkalniją pergalės atvykusiam E. Jankauskui teko priimti nelengvą sprendimą: „Buvo rimtas, vyriškas pokalbis“ Specialiai lrytas.lt, Podgorica

Lietuvos futbolo rinktinė pasitinka paskutinį 2023-ųjų išbandymą. Edgaro Jankausko auklėtiniai ketvirtadienį Juodkalnijos sostinėje Podgoricoje stos į dvikovą su juodkalniečiais. Po šio mačo nacionalinė Lietuvos komanda užbaigs savo pasirodymą atrankoje į Senojo Žemyno pirmenybes.

E.Jankauskas.<br>E.Žaldario nuotr.
E.Jankauskas.<br>E.Žaldario nuotr.
E.Jankauskas.<br>E.Žaldario nuotr.
E.Jankauskas.<br>E.Žaldario nuotr.
E.Jankauskas.<br>E.Žaldario nuotr.
E.Jankauskas.<br>E.Žaldario nuotr.
E.Jankauskas.<br>lff.lt
E.Jankauskas.<br>lff.lt
E.Jankauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
E.Jankauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
E.Jankauskas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
E.Jankauskas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
E.Jankauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
E.Jankauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
E.Jankauskas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
E.Jankauskas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
E.Jankauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
E.Jankauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
E.Jankauskas.<br>E.Žaldario nuotr.
E.Jankauskas.<br>E.Žaldario nuotr.
E.Jankauskas.<br>G. Bitvinsko nuotr.
E.Jankauskas.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Specialiai lrytas.lt, Podgorica (Juodkalnija)

Nov 15, 2023, 7:04 PM, atnaujinta Jan 17, 2024, 3:38 PM

Net teorines galimybes į kitais metais Vokietijoje vyksiantį Europos čempionatą jau praradusi Lietuva dabar savo taikinyje turi kitą užduotį: G grupėje užimti kuo aukštesnę poziciją.

Šiuo metu lietuviai po septynerių sužaistų rungtynių savo sąskaitoje turi 6 taškus ir žengia ketvirti. Būsimi Lietuvos rinktinės varžovai juodkalniečiai užima trečiąją vietą (jie turi dviem taškais daugiau, bet yra sužaidę vieneriomis rungtynėmis mažiau).

Atrankos G grupėje dėl pirmųjų pozicijų kaunasi Vengrijos (14 taškų) ir Serbijos (13 taškų) rinktinės. Tuo metu bulgarai su 2 taškais lieka rikiuotės dugne.

Paskutinį kartą Lietuvos ir Juodkalnijos rinktinės susikovė kiek daugiau nei prieš du mėnesius – rugsėjo 2-ąją Kauno Dariaus ir Girėno stadione vykusiame mače lietuviai su varžovais sužaidė lygiosiomis 2:2. Tąsyk išlyginamąjį įvartį 94-ąją mačo minutę įmušė Fedoras Černychas.

Šį kartą E.Jankausko kariauna pergalės sieks kiek daugiau nei 150 tūkst. gyventojų turinčiame Podgoricos mieste. Trečiadienio popietę Juodkalnijos sostinė Lietuvos futbolininkus pasitiko maloniu oru: saulės spinduliai priminė jau senokai Lietuvoje regėtą vaizdą.

Vis dėlto vakarop situacija ėmė keistis ir vakarinę treniruotę lietuviai turėjo surengti pučiant žvarbiam orui bei lyjant lietui. Subjuręs dangus toli gražu nesumenkino Lietuvos rinktinės noro ketvirtadienį palikti šį miestą su trimis taškais savo kišenėje.

„Tikrai nepradėsime nieko saugoti. Nuo pirmų minučių, norime, kad mūsų komandos identitetas būtų akivaizdus. Norime kurti, norime kontroliuoti kamuolį, tai yra viena iš sudėtinių mūsų plano dalių, bet kartais tai priklauso ir ne nuo mūsų, nes varžovai taip pat turi panašią dalį plane.

Norime būti atakuojanti komanda, norime išnaudoti galimybes“, – prieš rungtynes pabrėžė treneris E.Jankauskas.

Jam prieš dvikovą teko spręsti rimtą rebusą dėl vartininko klausimo. Praėjusiame atrankos cikle puikiai vartuose stovėjęs Emilijus Zubas kurį laiką, dėl įvykių Izraelyje, neturėjo žaidybinės praktikos. Tuo metu į „Žalgirio“ rikiuotę grįžęs Edvinas Gertmonas vartuose jaučiasi vis užtikrinčiau.

Kokį sprendimą pasirinko trenerių štabas?

„Esame nusprendę, tai buvo vienas iš karščiausių klaustukų, šį sprendimą reikėjo priimti atsargiai, turėjome vyrišką, rimtą pokalbį, tas sprendimas yra priimtas, bet kadangi nesame vieni, norėčiau atsakymą išlaikyti iki rytojais“, – teigė E.Jankauskas.

Po šios dvikovos Lietuvos rinktinė kalendorinius 2023 metus užbaigs šeštadienį Kipre vyksiančiose draugiškose rungtynėse.

Juodkalnijos ir Lietuvos rinktinės rungtynės vyks ketvirtadienį, 21 val. 45 min. Lietuvos laiku.

– Ketvirtadienio rungtynėse varžovams nepadės Stefanas Savičius ir Adamas Marusičius. Kiek tai palengvins lietuvių kovą? – buvo paklausta E.Jankausko.

– Esu įsitikinės, kad tai bus vieta pasirodyti kitiems žaidėjams. Tai yra tikrai skambūs vardai, bet yra kitų jaunų žaidėjų arba žaidėjų, kurie žaidžia mažai, tai jie priims kaip papildomą motyvaciją, tai tikrai nepadarys Juodkalnijos komandos silpnesne komanda.

– Kiek stipriai sujaukė planus netikėta Eligijaus Jankausko trauma?

– Žinoma, visada gaila, kai tos opcijos sumažėja. Mums labai svarbūs tokie žaidėjai kaip Eligijus, sprogstantys, galintys išbėgti į atakas, tai didelė netektis.

– Lietuvos rinktinės žaidėjai sulaukia vis daugiau laiko užsienyje. Ar tai pasijuto jų fiziniame pasirengime?

– Turėjome vos vieną pusiau tikrą treniruotę antradienį, daugelis žaidėjų dar sekmadienį žaidė rungtynes, buvo kelionės, bet tai yra džiuginantis faktas, kad žaidėjai žaidžiantys užsienyje gauna daug žaidybinio laiko. Mąstant logiškai, tai yra didelis dalykas, kad žaidėjai yra geros formos.

– Praėjusiose rungtynėse su Juodkalnija naudojote keturių gynėjų schemą, bet prieš kitas komandas pakeitėte ją į penkis gynėjus ir sekėsi neblogai. Ką rinksitės ketvirtadienį?

– Dar nenusprendėme.

– Šis atrankos ciklas išaugino žaidėjams ir sirgaliams sparnus. Nedažnai išvykoje galime garsiai kalbėti apie potencialią pergalę. Kiek gerai, kad yra išaugę sirgalių ir futbolo bendruomenės lūkesčiai?

– Tai yra geriausias atpildas žaidėjams už jų darbą.

Atvykome geros nuotaikos. Su pasitikėjimu, bet futbole yra didžiulė dinamika, kiekvienos rungtynės turi didelę įtaką, lūkesčiai yra dideli iš visų pusių, čia yra iššūkis, kaip su tokiais dalykais susitvarkysime psichologiškai.

Svarbu, kad tai nepaveiktų mūsų psichologijos, mūsų tikslas yra mūsų žaidimas, mūsų braižas, laikome kojas ant žemės, mūsų laukia galingas priešininkas. Jie pamena ir rungtynes prieš mus, tąsyk jie turėjo sunkumų, galime laukti, kad jie pradės mačą nuo pirmųjų minučių pilnu pajėgimu.

– Kokio Lietuvos žaidybinio plano galime tikėtis ketvirtadienį?

– Tikrai nepradėsime nieko saugoti. Nuo pirmų minučių, norime, kad mūsų komandos identitetas būtų akivaizdus. Norime kurti, norime kontroliuoti kamuolį, tai yra viena iš sudėtinių mūsų plano dalių, bet kartais tai priklauso ir ne nuo mūsų, nes varžovai taip pat turi panašią dalį plane.

Norime būti atakuojanti komanda, norime išnaudoti galimybes.

– Pagrindinis Lietuvos rinktinės tikslas užimti trečiąją vietą. Tuo metu Juodkalnija vis dar turi išsaugojusi šansus patekti į Europos čempionatą. Kiek stipriai norisi trenkti durimis šioje atrankoje?

– Norisi sužaisti gerai rungtynes ir jas laimėti. Tai yra pagrindinis tikslas. Jie turi dvejas rungtynes, mes vienerias, galime skaičiuoti, svajoti, bet norime visą energiją nuteikti į pagrindinį tikslą – rungtynes rytoj, mūsų planą, kad viskas veiktų, žaidėjai tikėtų ir tęstų pradėta darbą.

Jei komanda dar turi vilčių išeiti, jų tikslas ir yra iškovoti visus įmanomus taškus, tai yra papildoma motyvacija žaisti dėl pergalės nuo pat pradžių, mes savo žaidimu Lietuvoje užsitarnavome, kad jie ketvirtadienį pradės maksimaliai galingai.

– Paskutinį kartą, kai jūs treniravote Lietuvos rinktinę Juodkalnijoje, rungtynės nenusisekė. Yra papildomo noro revanšuotis?

– Atsimenu gerai tas rungtynes, atsimenu po rungtynių atgarsius, analizes, rytoj bus daug panašių dalykų (juokiasi). Praėjo penkeri metai, bet tikiuosi, kad rungtynės bus sėkmingesnės. Pamatysime.

***

Lietuvos futbolo rinktinės sudėtis:

Vartininkai

Edvinas Gertmonas (Vilniaus „Žalgiris“), Emilijus Zubas (Tel Avivo „Hapoel“, Izraelis), Vytautas Černiauskas (FK „Panevėžys“).

Gynėjai

Linas Klimavičius (FK „Panevėžys“), Edvinas Girdvainis (FK „Kauno Žalgiris“), Kipras Kažukolovas (Vilniaus „Žalgiris“), Klaudijus Upstas (FC „Hegelmann“), Pijus Širvys (FK „Panevėžys“), Rokas Lekiatas (FA „Šiauliai“), Justas Lasickas (Ljublianos „Olimpija“, Slovėnija), Markas Beneta (FK „Panevėžys“), Edgaras Utkus („Cercle Brugge“ KSV, Belgija).

Saugai

Gvidas Gineitis („Torino“ FC, Italija), Ovidijus Verbickas (Vilniaus „Žalgiris“), Daniel Romanovskij (FA „Šiauliai“), Modestas Vorobjovas („Istanbulspor“ AS, Turkija), Matijus Remeikis (FK „Panevėžys“), Arvydas Novikovas (Vilniaus „Žalgiris“), Vykintas Slivka („Lamia“, Graikija). Faustas Steponavičius (Plovdivo „Botev“, Bulgarija), Artūr Dolžnikov („Kauno Žalgiris“).

Puolėjai

Gytis Paulauskas (KF „Egnatia“, Albanija), Fedor Černych (Limasolio AEL, Kipras).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.