Europos čempionato atrankos gidas: kas laukia Lietuvos futbolininkių ir kitų dėl kelialapių kovosiančių komandų

Lietuvos moterų futbolo rinktinė šią savaitę pradės Europos pirmenybių atrankos varžybas. Lietuvės atrankos C lygos grupėje kovos su Baltarusijos, Kipro ir Sakartvelo komandomis.

Lietuvos moterų futbolo rinktinė.<br>LFF nuotr.
Lietuvos moterų futbolo rinktinė.<br>LFF nuotr.
Lietuvos moterų futbolo rinktinė sužinojo savo varžoves debiutiniame Tautų lygos turnyre<br>LFF nuotr.
Lietuvos moterų futbolo rinktinė sužinojo savo varžoves debiutiniame Tautų lygos turnyre<br>LFF nuotr.
Lietuvos moterų futbolo rinktinė.<br>LFF nuotr.
Lietuvos moterų futbolo rinktinė.<br>LFF nuotr.
Lietuvos moterų futbolo rinktinė.<br>LFF nuotr.
Lietuvos moterų futbolo rinktinė.<br>LFF nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 4, 2024, 5:39 PM

Sistema

Keturioliktosios Europos moterų futbolo pirmenybės vyks 2025 metų liepos 2–27 dienomis Šveicarijoje. Turnyre trečią kartą žais 16 komandų, o atrankos varžybos vyks pagal pakeistą sistemą, kurią Europos futbolo asociacijų sąjunga (UEFA) sukūrė atsižvelgusi į didelį meistriškumo skirtumą tarp stipriausių ir silpniausių žemyno rinktinių.

Šią savaitę prasidedančios atrankos varžybos pirmą kartą rengiamos pagal Tautų lygos modelį.

Atrankos turnyre dalyvauja 51 rinktinė, tarp jų – Europos pirmenybių šeimininkė Šveicarija, kuriai kovoti dėl kelialapio nereikia (šveicarės žais B lygoje). Komandos suskirstytos į tris lygas: A ir B lygose – po 16 komandų, C lygoje – 19 komandų. Lietuvos rinktinė varžysis C lygoje.

A ir B lygose yra po keturias grupes. Tiesioginius kelialapius į Europos pirmenybes gaus tik po dvi stipriausias A lygos grupių komandas (iš viso grupių varžybose bus atiduoti aštuoni kelialapiai).

Kitos aštuonios A lygos komandos, dvylika B lygos komandų ir aštuonios C lygos komandos pateks į atrankos atkrintamąsias varžybas, kuriose kovos dėl paskutinių septynių kelialapių į Šveicariją.

UEFA turi 55 nares, tačiau Gibraltaras, Lichtenšteinas ir San Marinas atsisakė dalyvauti atrankos turnyre, o Rusijos komandos yra pašalintos iš oficialių varžybų.

A lygos grupių sudėtys

1 grupė: Nyderlandai, Italija, Norvegija, Suomija.

2 grupė: Ispanija, Danija, Belgija, Čekija.

3 grupė: Prancūzija, Anglija, Švedija, Airija.

4 grupė: Vokietija, Austrija, Islandija, Lenkija.

C lyga

C lygos komandos suskirstytos į penkias grupes. Keturiose grupėse žaidžia po keturias komandas, vienoje grupėje – trys komandos. Į atrankos atkrintamąsias varžybas pateks grupių nugalėtojos ir trys geriausios antrąją vietą užimsiančios komandos.

Futbolininkės žais per tris atrankos langus. Lietuvos rinktinė balandžio 5 ir 9 dienomis keliaus į Sakartvelą ir priims kiprietes, gegužės 31 ir birželio 4 dienomis turėtų dukart susitikti su Baltarusijos rinktine, liepos 12 ir 16 dienomis apsilankys Kipre ir namie susitiks su Sakartvelo komanda.

C lygos grupių sudėtys

1 grupė: Baltarusija, Lietuva, Kipras, Sakartvelas.

2 grupė: Slovėnija, Latvija, Šiaurės Makedonija, Moldova.

3 grupė: Graikija, Juodkalnija, Andora, Farerų Salos.

4 grupė: Rumunija, Bulgarija, Kazachstanas, Armėnija.

5 grupė: Albanija, Estija, Liuksemburgas.

Varžovės

Kadangi Lietuvos rinktinė žais C lygoje, mūsiškės nesusitiks nei su žemyno lyderėmis, nei su vidutiniokėmis. Nė viena iš komandų, kurios kartu su lietuvėmis pateko į 1-ąją grupę, nėra dalyvavusi nei Europos, nei pasaulio pirmenybėse.

Maža to, Kipro rinktinė į tarptautinę areną žengė visai neseniai. Kiprietės oficialiose varžybose debiutavo per 2022 metų Europos pirmenybių atrankos turnyrą.

Kipro rinktinė iki šiol žaidė tik 22 oficialias rungtynes, per kurias patyrė 18 pralaimėjimų. Vis dėlto kiprietės jau mėgavosi pirmosiomis pergalėmis – jos pernai pirmajame Tautų lygos turnyre dukart nugalėjo Farerų Salų futbolininkes.

Sakartvelo rinktinė oficialiose varžybose debiutavo per 2009 metų Europos pirmenybių atrankos turnyrą. Nors ši komanda labiau patyrusi,

jos pergalių kraitis taip pat labai nedidelis, o per du praėjusius atrankos turnyrus – 2022 metų Europos pirmenybių ir 2023 metų pasaulio pirmenybių – sakartvelietės pralaimėjo visas 18 rungtynių.

Lietuvos ir Sakartvelo futbolininkės pernai dukart susitiko Tautų lygos C lygos turnyre. Vilniuje rungtynės baigėsi be įvarčių 0:0, tačiau lietuvės atsigriebė Tbilisyje, kur šventė pergalę 3:0.

Praėjusių metų Tautų lygos varžybose Lietuvos ir Sakartvelo rinktinės, kaip ir Liuksemburgo komanda, iškovojo po 5 taškus. Dėl geresnio įvarčių skirtumo tarpusavio rungtynėse antrąją vietą užėmė Lietuva, trečiąją – Liuksemburgas, ketvirtąją – Sakartvelas. Grupės nugalėtojomis tapo visas šešerias rungtynes laimėjusios turkės.

Baltarusijos rinktinė oficialiose varžybose nuolat dalyvauja nuo XX amžiaus pabaigos. Šio amžiaus pirmajame dešimtmetyje baltarusės buvo tvirtos atrankos vidutiniokės – jei tuo metu Europos pirmenybėse būtų dalyvavusios 16 komandų, baltarusės netgi būtų kovojusios dėl kelialapio.

Tačiau paskui Baltarusijos moterų futbolas pradėjo nuosekliai garmėti žemyn. Praėjusių pasaulio pirmenybių atrankos turnyro grupėje baltarusės užėmė ketvirtąją vietą tarp penkių komandų. Jos aplenkė tik kiprietes, bet laimėjo tik vienerias iš dvejų rungtynių su Kipro futbolininkėmis (kitos rungtynės baigėsi lygiosiomis).

Baltarusijai užteko reitingo taškų, kad pernai pirmajame Tautų lygos turnyre patektų į B lygą. Tačiau baltarusės šiame turnyre nepasiekė nė vienos pergalės (po du kartus pralaimėjo Čekijai bei Bosnijai ir Hercegovinai bei dukart sužaidė lygiosiomis su Slovėnija), grupėje užėmė paskutinę ketvirtąją vietą ir iškrito į C lygą.

Mūsų praeitis

Lietuvos moterų futbolo rinktinė oficialiose varžybose debiutavo per 1995 metų Europos pirmenybių atrankos turnyrą. Lietuvės pirmąsias rungtynes žaidė 1993 metų rugpjūčio 15 dieną Kauno Dariaus ir Girėno stadione ir pralaimėjo Danijos futbolininkėms 0:11. Įdomu, kad antrosios šių komandų rungtynės Danijoje irgi baigėsi rezultatu 0:11.

Lietuvos rinktinė grupėje užėmė paskutinę trečiąją vietą, bet neliko be taškų. Pirmąjį tašką Lietuvos futbolininkės iškovojo išvykoje lygiosiomis 1:1 sužaidusios su Bulgarijos rinktine. Per šias rungtynes buvo įmuštas ir pirmasis Lietuvos rinktinės įvartis oficialiose varžybose.

Nors debiutas nebuvo labai blogas, paskui Lietuvos moterų rinktinė Europos ir pasaulio pirmenybių atrankos turnyruose žaisdavo nereguliariai.

Tik praėjusį dešimtmetį – nuo 2013 metų Europos pirmenybių atrankos – Lietuvos futbolo federacija pradėjo nuolat registruoti moterų rinktinę į visus atrankos turnyrus.

Lietuvos futbolininkės Europos ir pasaulio atrankos turnyruose žaidė 43 rungtynes, per jas pasiekė 5 pergales ir 8 lygiąsias. Lietuvių sąskaitoje yra pergalės prieš Estiją, Andorą, Moldovą ir Liuksemburgą (dvi), lygiosios su Bulgarija, Juodkalnija, Kroatija, Moldova, Malta, Liuksemburgu, Makedonija ir Latvija.

2023 metų pasaulio pirmenybių atrankos turnyre Lietuvos rinktinė per 10 rungtynių iškovojo 5 taškus ir grupėje tarp šešių komandų užėmė penktąją vietą.

Lietuvės šiame atrankos turnyre įveikė Moldovą ir sužaidė lygiosiomis su Moldova bei Kroatija. Grupėje taip pat žaidė Italijos, Šveicarijos ir Rumunijos rinktinės, kurioms mūsų šalies futbolininkės pralaimėjo po du kartus.

Didžiausiu rezultatu 7:0 lietuves nugalėjo Italijos ir Šveicarijos rinktinės.

Turnyro praeitis

2025 metų vasarą Šveicarijoje vyksiančios Europos pirmenybės bus 14-osios. Šveicarija pirmą kartą priims stipriausias žemyno rinktines.

Pirmosios žemyno pirmenybės buvo surengtos 1984 metais. Čempione tapo Švedijos rinktinė, finale įveikusi Anglijos futbolininkes.

Iki šiol aukso medalius iškovojo penkių šalių komandos. Medalių lentelėje pirmąją vietą užima ir dar ilgai užims Vokietija. Šios šalies futbolininkės čempionėmis tapo net aštuonis kartus (1989, 1991, 1995, 1997, 2001, 2005, 2009 ir 2013 m.).

Dukart čempione tapo Norvegija (1987 ir 1993 m.), po kartą – Švedija (1984 m.), Nyderlandai (2017 m.) ir Anglija (2022 m.).

2022 metais Anglijoje vykusio turnyro finale šeimininkės įveikė Vokietijos rinktinę 2:1 (po pratęsimo).

Iš viso Europos pirmenybėse kol kas žaidė tik 19 šalių rinktinės. Tiesa, baigiamojo turnyro komandų skaičius iki 16 buvo padidintas gana neseniai. Tiek komandų rungtyniavo tik dvejose praėjusiose Europos pirmenybėse (2017 ir 2022 m.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.