EUROLYGA 2023

Ko verta nauja trijulių krepšinio lyga?

Tarptautinei krepšinio federacijai puoselėjant planus, kaip įtraukti gatvės krepšinį į olimpinių žaidynių programą, Lietuvoje kuriama nauja trijulių (3x3) lyga. Joje rungtyniaus ir profesionalai, ir mėgėjai.

Lietuviai rugsėjo pradžioje Stambule laimėjo FIBA pasaulio turo turnyrą.<br>fiba.com
Lietuviai rugsėjo pradžioje Stambule laimėjo FIBA pasaulio turo turnyrą.<br>fiba.com
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus ("Lietuvos rytas")

2012-09-28 15:24, atnaujinta 2018-03-16 12:18

Daug vieną dieną trunkančių gatvės krepšinio turnyrų yra persiritę per Lietuvą, bet lapkričio mėnesį prasideda pirmasis visą sezoną trunkantis čempionatas.

„Pagaliau turėsime Lietuvos čempioną, o ne vienos dienos nugalėtoją”, – sakė daugkartinis gatvės krepšinio varžybų dalyvis ir nugalėtojas Dainius Novickas.

Starto mokestis – 600 litų

Lygos, kurią rems bendrovė „Pieno žvaigždės”, vadovai tikisi, kad pirmąjį sezoną čempionate varžysis 128 komandos. Po 32 ekipas viename mieste – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Varžybos vyks naujose aikštėse – Vilniaus kolegijos didžiojoje sporto salėje, Garliavos sporto centre, Klaipėdos LCC universitete ir „Šiaulių” arenos treniruočių salėje.

Du savaitgalius per mėnesį komandos žais savo miestuose, o vieną savaitgalį bus organizuojamas Nacionalinis turas neutraliame mieste, kuriame bus varžomasi ir dėl piniginio prizo.

Varžybos vyks dviejose amžiaus grupėse – iki 18 metų ir vyresnių. Su vyresniaisiais galės varžytis ir jaunesni nei 18 metų žaidėjai.

Komandoje galima registruoti po 6 žaidėjus, nors aikštėje jų bus po 3.

Starto mokestis komandai už sezoną – 600 litų. Nedidelė kompensacija – žaidėjai gaus po du aprangos komplektus, o geriausioms kiekvieno miesto komandoms bus apmokėtos kelionės į nacionalinius turus.

Ar atsiras naujų talentų?

„Galbūt ateis nauja žaidėjų armija. Padidės krepšinio masiškumas, o galbūt ir meistriškumas”, – vylėsi Rimantas Endrijaitis.

Pasvalio „Pieno žvaigždžių” klubo prezidentas mano, kad žaisdami trijulių krepšinį gali atsiskleisti nauji talentai, kurie vėliau prasibraus į profesionalius klubus.

„Žinau, kad vienas amerikietis, JAV žaidęs tik gatvės krepšinį, šiuo metu žaidžia LKL”, – pateikė pavyzdį R.Endrijaitis.

Naujosios lygos vadovai tikisi, kad šios varžybos bus įtrauktos į oficialų FIBA kalendorių.

Masina tarptautiniai startai

Pastaraisiais metais FIBA skiria vis daugiau dėmesio ir pastangų, kad krepšinis „trys prieš tris” taptų olimpine sporto šaka.

Šiemet keturiuose žemynuose vyko FIBA pasaulio turo atrankos turnyrai, o Turkijoje varžybas laimėję „Hidro” krepšininkai iškopė į finalinį etapą Majamyje.

Mindaugas Budzinauskas, Vitalijus Lukša, Darius Čiūta ir Rytis Pulkauninkas Majamyje neperžengė grupės varžybų barjero.

Kiek anksčiau – rugpjūčio mėnesį – Graikijoje vyko FIBA krepšinio 3x3 pasaulio čempionatas, tačiau Lietuvos krepšinio federacija neišsirinko, kurią komandą siųsti į pirmenybes, ir nepasiuntė jokios.

„Pieno žvaigždžių” lygos vadovai tikisi, kad po pirmojo sezono viena arba kelios stipriausios čempionato komandos pateks į FIBA turus.

Dauguma krepšinio 3x3 turnyrų pasaulyje vyksta lauko aikštelėse, bet lietuviai taikosi prie savų oro sąlygų ir žais po stogu.

„Didelio skirtumo, kur žaisti, nėra. Gal tik tiek, kad dauguma nuo vaikystės esame įpratę trys prieš tris žaisti lauke”, – sakė D.Novickas.

Varžysis jaunimas

Šiandien Madride prasidės pirmasis krepšinio 3x3 jaunimo (iki 18 m.) pasaulio čempionatas, kuriame dalyvaus ir Lietuvos atstovai. Jie buvo atrinkti rugpjūčio mėnesį Vilniuje vykusiame turnyre.

Tarp 32 vaikinų komandų Madride rungtyniaus Lietuvos komanda „Nieko gero”, kurią sudaro Justinas Gečas, Alvydas Žarskus, Ignotas Bukauskas ir Ričardas Prybylskis.

Tarp 24 merginų ekipų varžysis „Vilniaus” ekipa – Justina Kraujūnaitė, Aurelija Putramentaitė, Dalia Belickaitė ir Austėja Širšinaitytė.

Lietuvos komandų treneriu paskirtas šalies jaunių vaikinų rinktinės strategas Darius Dikčius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.