EUROLYGA 2023

Byla Lozanoje - be už grotų atsidūrusio M. Balčiūno

Ar Lietuvos krepšiniui naudinga kariauti su „FIBA Europe” vadovais? Trečiadienį Sporto arbitražo teisme Lozanoje bus atversta byla, kurioje LKF piktinasi Europos krepšinio federacijos sprendimais.

LKF generalinis sekretorius M. Balčiūnas šiandien turėjo kalbėti Sporto arbitražo teisme Lozanoje, bet jį sausio 7-ąją sulaikė STT pareigūnai.<br>A. Švelna
LKF generalinis sekretorius M. Balčiūnas šiandien turėjo kalbėti Sporto arbitražo teisme Lozanoje, bet jį sausio 7-ąją sulaikė STT pareigūnai.<br>A. Švelna
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis („Lietuvos rytas")

Jan 16, 2013, 5:45 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:09 PM

Nekask kitam duobės, nes pats įkrisi.

Už grotų 9 naktis jau praleidęs Mindaugas Balčiūnas turėjo pakankamai laiko prisiminti seną lietuvišką patarlę.

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius ruošėsi tarptautiniame Sporto arbitražo teisme (CAS) bylinėtis su „FIBA Europe” prezidentu Olafuru Rafnssonu, bet pats netikėtai pateko į Lietuvos teisėsaugos nemalonę.

Sausio 7-ąją Panevėžio prokurorai kartu su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnais sulaikė M. Balčiūną, o sausio 9 dieną Panevėžio apylinkės teismas leido korupcija įtariamą 35-erių kupiškėną suimti dar 20 dienų.

M. Balčiūnas vis dar už grotų, bet CAS teisėjai šiandien Lozanoje (Šveicarija) atvers bylą, kurioje LKF siekia bausmės „FIBA Europe” vadovams.

Nori nuversti prezidentą

Lietuviai dar 2012-ųjų vasarą pradėjo atvirą karą su „FIBA Europe” prezidentu.

LKF generalinis sekretorius tuomet neslėpė, jog pretekstu kreiptis į tarptautinį teismą tapo O. Rafnssono atsisakymas sušaukti neeilinį „FIBA Europe” generalinės asamblėjos posėdį.

LKF kartu su kitomis nepatenkintomis federacijomis apkaltino 49-erių islandą „įgaliojimų nevykdymu” ir dabar siekia nušalinti „FIBA Europe” vykdomąjį komitetą.

Pasak M. Balčiūno, kartu su LKF kreipimąsi į CAS pasirašė Turkijos, Rusijos, Serbijos, Slovėnijos ir Ukrainos federacijos, o sukilėlius palaiko net 27 iš 51 nacionalinės federacijos, įeinančios į „FIBA Europe” sudėtį.

„Žinau vienintelį faktą: apeliaciją CAS pateikė trys federacijos: Lietuva, Rusija ir Serbija”, – 2012-ųjų rugsėjį duodamas išskirtinį interviu „Lietuvos rytui” prieštaravo „FIBA Europe” prezidentas.

CAS biuro Lozanoje sekretorė „Lietuvos rytui” vakar patvirtino: apeliaciją dėl „FIBA Europe” sprendimų 2012-ųjų liepos 17 dieną pateikė lietuviai kartu su Rusijos ir Serbijos krepšinio federacijomis.

Suteikė argumentų varžovams

M. Balčiūnas buvo vienas pagrindinių diplomatinio mūšio su „FIBA Europe” strategų.

LKF generalinis sekretorius koordinavo nepatenkintų nacionalinių federacijų veiksmus ir ruošėsi dalyvauti pirmajame CAS posėdyje.

M. Balčiūno sulaikymas Lietuvoje tapo smūgiu žemiau juostos ne tik LKF, bet ir karingojo lietuvio sąjungininkams Europoje.

„Apie tai kalba ne tik Lietuva, bet ir pasaulis.

Ant mūsų vardo užridentas akmuo”, – pripažino LKF prezidentas Arvydas Sabonis.

Nors Panevėžio prokurorų įtarimai, regis, neturi nieko bendra su CAS posėdžiu, M.Balčiūno bėdos gimtinėje turės įtakos svarstant tarptautinę krepšinio bylą Lozanoje.

„FIBA Europe” vadovus garsiai apkaltinęs neteisėtais teisiniais veiksmais, bet pats netikėtai atsidūręs už grotų Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius pateko į dviprasmišką padėtį ir suteikė papildomų argumentų savo varžovams.

„FIBA Europe” reiškia didelį susirūpinimą dėl pastarojo meto įvykių Lietuvoje, susijusių su LKF generalinio sekretoriaus M.Balčiūno sulaikymu įtarus, jog jis iššvaistė valstybės lėšas, – specialų pranešimą pastarąjį savaitgalį paskelbė „FIBA Europe”. – Esame ypač susirūpinę, jog prokurorų kaltinimai susiję su „Eurobasket 2011” – sėkmingiausiu „FIBA Europe” renginiu.

Akivaizdu, kad LKF ir „FIBA Europe” įvaizdis gali būti suterštas, nesvarbu, kaip pasibaigs ši byla.

„FIBA Europe” yra ypač susirūpinusi tuo, kad smūgis mūsų sportui smogtas Lietuvoje, kuri vadinama krepšinio šalimi.”

Posėdis – be lietuvių

Lozanos teisme lietuviai priversti žaisti mušta korta. Kaip LKF ieškinį prieš „FIBA Europe” dabar įvertins nepriklausomi CAS teisėjai, kurie žino apie viešus kaltinimus Lietuvos krepšinio vadovui Nr.2?

„Darbas nesustojo, pasidalijome darbais. Viskas yra laikina ir nieko tragiška neįvyko.

Tik gaila dėl padarytos žalos”, – po LKF vykdomojo komiteto posėdžio ketvirtadienį aiškino A.Sabonis.

LKF nusprendė, jog M. Balčiūnas gali toliau eiti generalinio sekretoriaus pareigas, o į CAS posėdį Lozanoje nepasiuntė jokio kito atstovo.

„Be Mindaugo, oficialiai kas nors kitas teisme negali kalbėti ar mums atstovauti.

Galėjome tik stebėti, kas ten vyksta. Kadangi ir namuose netrūksta darbų, nusprendėme, jog nėra prasmės važiuoti.

Po teismo mums bus pateikti visi dokumentai ir žinosime, kas ten įvyko”, – vakar aiškino Paulius Motiejūnas.

LKF vykdomasis direktorius patvirtino, jog CAS posėdyje tikrai dalyvaus LKF sąjungininkių – Serbijos ir Rusijos krepšinio federacijų – atstovai.

„Mūsų partneriai žino, kodėl Mindaugas negalėjo atvykti”, – sakė P. Motiejūnas.

Gins Ž. Balčiūnaitės advokatas

LKF ir kitų ieškovų interesus Lozanoje gins ispanas Juanas de Diosas Crespo Perezas.

Valensijoje įsikūrusios advokatų kontoros „Ruiz-Huerta & Crespo” sporto teisės specialistas CAS teisme jau nagrinėjo vieną lietuvišką bylą.

Jis priklausė Živilės Balčiūnaitės advokatų komandai, kai į dopingo skandalą įsipainiojusi 2010 metų Europos maratono čempionė kreipėsi į CAS nesutikdama su Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) sprendimu bėgikę diskvalifikuoti dvejiems metams.

Pasak neoficialių šaltinių, ši byla mūsų šalies bėgikei kainavo per 100 tūkst. litų.

Nepaisant didelių išlaidų advokatams, Ž.Balčiūnaitei nepavyko nusiplauti dopingo dėmės – CAS teisėjai vis dėlto paliko galioti LLAF sprendimą.

„Mūsų atveju išlaidas už advokatų paslaugas dalysis visos federacijos, kurios padavė ieškinį CAS”, – neslėpė P.Motiejūnas.

Turkas nori būti prezidentas

Lietuvoje M. Balčiūnas jau yra pralaimėjęs vieną bylą.

2011-ųjų lapkritį Kauno miesto apylinkės teismas nusprendė, jog LKF generalinis sekretorius apšmeižė Šarūną Marčiulionį, todėl jis buvo įpareigotas paneigti savo žodžius ir viešai atsiprašyti legendinio Lietuvos krepšininko.

Nepaisant šios nemalonios patirties ir dabartinių LKF generalinio sekretoriaus vargų su teisėsauga, jo bendražygiai įsitikinę pergale prieš „FIBA Europe” vadovus.

„Mindaugas kalbėjo, kad viskas mums turėtų vykti sėkmingai”, – apie bylos baigtį Lozanoje spėjo P.Motiejūnas.

Lietuvių viltis išversti iš kėdės „FIBA Europe” prezidentą sustiprino naujienos iš Turkijos.

CAS posėdžio išvakarėse šios šalies Krepšinio federacijos prezidentas Turgay Demirelis viešai patvirtino, jog yra pasiryžęs kautis dėl „FIBA Europe” prezidento posto, nesvarbu, kaip baigsis byla Lozanoje.

"Daug krepšinio šalių nori ir palaiko mane, kad tapčiau "FIBA Europe" prezidentu", - Eurosport svetainei kalbėjo su LKF gerus santykius palaikantis T.Demirelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.